Economia verde

ZF Economia verde. Marius Bărăitaru şi Ionuţ Cerchia au dezvoltat Kolecto, o aplicaţie care să ajute comercianţii în colectarea ambalajelor prin Sistemul Garanţie-Returnare

30.11.2023, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Momentan, aplicaţia este în faza de testare şi urmează să fie testată şi cu clienţii începând cu 30 noiembrie, odată cu implementarea SGR Aplicaţia este disponibilă pentru descărcare.

Marius Bărăitaru şi Ionuţ Cerchia au văzut o oportunitate în Sistemul Garanţie-Returnare (SGR), a cărui implementare va avea loc pe 30 noiembrie 2023, şi au dezvoltat o aplicaţie prin care ajută comercianţii să colecteze ambalajele pe care va trebui să le primească de la clienţi. Ideea le-a venit în această vară, în urma unei discuţii după care au început să facă cercetări.

„Prin SGR, comercianţii au două opţiuni de preluare – automată sau ma­nuală. Pentru preluarea manuală, ne-am gândit să venim în ajutorul lor cu o aplicaţie. Kolecto îi ajută să înre­gistreze ambalajele, să le identifice, să le contabilizeze, să returneze garanţia sub formă de voucher digital şi să mo­nitorizeze întregul proces de sigilare a sacilor. Când colectorii vin să preia sacii cu ambalaje, comercianţii ştiu deja ce sumă trebuie să primească de la RetuRO, administratorul SGR“, a explicat Marius Bărăitaru, unul dintre fondatorii Kolecto, la emisiunea online ZF Economia verde.

Momentan, aplicaţia este în faza de testare şi urmează să fie testată şi cu clienţii începând cu 30 noiembrie, oda­tă cu implementarea SGR. Apli­ca­ţia este disponibilă pentru descărcare.

„Avem un sistem prin care co­mercianţii plătesc doar dacă depăşesc o anumită cantitate de ambalaje co­lectate, până la acel prag aplicaţia fiind gratuită. Preţul de pornire este de 5 euro pe lună“, a spus Ionuţ Cerchia.

Aplicaţia va putea fi descărcată nu doar de comercianţi, ci şi de persoa­nele fizice, care o vor putea folosi atât pentru a stoca acolo voucherele digi­tale, cât şi pentru a ţine evidenţa am­ba­lajelor strânse şi predate.

„Acest model va funcţiona doar dacă vom avea o masă critică de utilizatori care să-şi dorească voucherele digitale. Pentru noi, SGR este doar un punct de pornire – noi vrem să contribuim la reciclare la modul general, pentru mai multe categorii de produse. Vrem să devenim o aplicaţie de reciclare generică, prin care consumatorii să fie răsplăiţi pentru că reciclează“, a spus Marius Bărăitaru.

Cei doi fondatori ai Kolecto nu vor să revoluţioneze SGR, ci îşi doresc să contribuie la procesul reciclării. Ei sunt de părere că, dacă vor ajunge la 2.500 de comercianţi, vor putea trece la următorul nivel şi vor deveni o aplicaţie de reciclare şi pentru alte categorii de produse.

„Eu m-am ocupat de aplicaţie şi de soluţia tehnică din spate. După primele discuţii, ne-am înscris la acceleratoare, de unde am primit know-how atât pe partea de business, cât şi pe partea tehnică. De atunci ne ocupăm doar de acest proiect, suntem complet implicaţi. Ca investiţii, vorbim de circa 5.000 de euro“, a spus Ionuţ Cerchia.

În 2024, pe măsură ce SGR va prinde tracţiune, cei doi antreprenori vor continua dezvoltarea aplicaţiei, obiectivul lor fiind să contribuie în mod direct la colectarea a 2,5% din toate ambalajele reciclabile în cadrul SGR.

Sistemul Garanţie-Returnare din România va fi al doilea ca amploare din Europa, după cel din Germania, şi este al doilea după Islanda în care şi statul este implicat. RetuRO Sistem Garanţie-Returnare va implementa astfel cel mai important proiect de economie circulară la nivel naţional, cu scopul atingerii ţintelor de colectare şi reciclare pe care România şi le-a asumat în faţa Uniunii Europene.

SGR presupune că, începând cu data de 30 noiembrie 2023, consumatorii vor putea să returneze în magazine ambalajele de unică folosinţă din plastic, sticlă sau metal pentru băuturi. Cumpărătorii vor plăti o garanţie de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 şi 3 litri inclusiv. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.

Obligaţia are în vedere producătorii şi importatorii de băuturi, dar şi companiile care comercializează băuturi către consumatorii finali, inclusiv magazinele online, operatorii care vând prin intermediul automatelor, industria HoReCa şi cei care comercializează aceste produse ca o gamă complementară - de exemplu, librării, magazine de electrocasnice şi electronice.

Pentru magazinele foarte mici, cel mai simplu mod de colectare presupune amplasarea în zona caselor de marcat a unui sac unde vor fi adunate ambalajele. Când sacul se umple, va fi legat cu sigilii speciale care vor fi furnizate de RetuRO. Şi sacii sunt unii speciali, rezistenţi. Va exista o platformă online unde se va încărca seria sigiliului, iar acolo RetuRO va face contorizarea sacilor şi va crea infrastructura logistică de preluare a ambalajelor de la comercianţi.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank