Economia verde

ZF Economia verde. Ioana Csatlos, EFdeN: Sperăm să nu fim departe de momentul în care să predomine casele care să-şi producă propria energie şi să fie eficiente

26.11.2021, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ EFdeN a creat până acum două prototipuri de case solare, pe care le-a integrat în Oraşul sustenabil şi cu care a participat la competiţii din Dubai şi Versailles ♦ Casele sunt făcute din materiale sustenabile – reciclate sau reciclabile, au implementate tehnologii pentru încălzire, răcire, iluminat, strategii pasive astfel încât să scadă consumul din locuinţă, iar sursele de energie sunt regenerabile.

EFdeN, organizaţia fondată de studenţi care a dezvoltat până acum două proto­ti­puri de case solare, lucrează la cel de-al treilea model, cu care va participa la com­petiţia Solar Decathlon din Wupper­tal, Ger­ma­nia, în 2022.

„Pregătim un con­cept nou de locuire şi vom vorbi despre utili­za­­rea fondului de­ja cons­truit şi cum îl eficientizăm. Cele­lalte case au fost pro­totipuri individuale, iar acum vorbim de extinderea pe verticală a unei clădiri deja exis­tente. În decembrie sau cel mai târziu la înce­putul lui ianuarie 2022 o să înce­pem asam­­blarea proto­ti­pu­lui în Ro­mâ­nia, iar în mai-iunie se va derula competiţia din Wuppertal. Proiec­tul se va nu­mi EFdeN Vatra“, a spus Ioana Csatlos, general manager, EFdeN, la emisiunea online ZF Economia verde.

EFdeN a luat naştere în 2013 şi lucrează cu studenţi, elementul de educare fiind unul de bază în viaţa organizaţiei. „Avem studenţi de la diverse spe­cia­lizări – arhitecţi, ingineri, designeri de pro­dus, oameni de comunicare. În medie, 40 de stu­denţi fac cercetare, dezvoltă pro­to­ti­purile de la concept până la proiec­tare, strâng bani de la companii prin campanii de fund­raising, apoi se ocupă de comu­nica­rea pro­iectului, asamblarea proto­tipu­lui.“

„Asamblăm casa o dată în România, apoi o dezasamblăm, o punem în tiruri şi mergem cu ea la competiţii. Acolo com­petiţia durează două săptămâni, iar asam­bla­rea se face în zece zile. Prezentăm publicului conceptul, apoi dezasamblăm casa şi ne întoarcem cu ea în România.“

EFdeN a creat până acum două prototipuri de case solare, pe care le-a integrat în Oraşul sustenabil şi cu care a participat la competiţii din Dubai şi Versailles. Casele sunt făcute din materiale sustenabile – reciclate sau reciclabile, au implementate tehnologii pentru încălzire, răcire, iluminat, strategii pasive astfel încât să scadă consumul din locuinţă, iar sursele de energie sunt regenerabile.

„Oraşul sustenabil constă în punerea împreună a tuturor tehnologiilor pe care EFdeN le-a strâns în opt ani. Avem cele două prototipuri deja existente plus câteva proiecte mai mici dezvoltate de-a lungul timpului – staţii de încărcare auto cu energie solară, staţii de încărcare pentru biciclete, trotinete electrice. Oraşul se află în curtea Facultăţii de Instalaţii, pe bd. Pache Protopopescu. Proiectul a fost deschis două zile pe săptămână pentru vizitare.“

Dincolo de studenţii care vor să vadă cum se face o casă pasivă, au venit în vizită şi tineri care voiau să-şi construiască o locuinţă şi căutau consultanţă de la echipa EFdeN, dar şi oameni din companii.

„Toate proiectele noastre pot fi adaptate pe locaţiile potenţialilor clienţi. Noi nu avem scopul de a vinde sau de a implementa casele la nivel de industrializare. Dar oricine îşi poate implementa în locuinţa sa tot ce vede la noi. Au venit şi dezvoltatori la noi, dar ne limităm la componenta educaţională, nu e obiectivul organizaţiei să industrializăm conceptul.“

În general, casele sustenabile sunt cu 15-20% mai scumpe decât o casă obişnuită, estimează Ioana Csatlos, ţinând însă cont că prototipurile create de EFdeN au cele mai noi tehnologii implementate.

„Noi sperăm să nu fim departe de momentul în care să predomine casele care să-şi producă propria energie şi să fie eficiente. Sperăm că procentul va fi tot mai mare. A devenit un subiect mult mai important de la începutul anului şi în România, deşi ştiam din anii trecuţi că va veni această legislaţie.“

În străinătate, adaugă Ioana Csatlos, interesul este mai mare şi sunt mai mulţi bani de cheltuit şi în educaţie, şi în implementare. Dar alte ţări au şi avut un start cu mult în faţa României, iar în multe state, încă din facultate studenţii învaţă despre implementarea tehnologiilor şi despre Solar Decathlon, o competiţie ale cărei baze au fost puse în SUA.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank