Economia verde

ZF Economia verde. Cristian Sporiş, vicepreşedinte, Raiffeisen Bank: Vom acorda prioritate activelor verzi. Dacă avem două proiecte imobiliare pe masă – unul verde şi unul normal – chiar dacă dobânda pentru cel verde este mai mică, prioritar îl vom finanţa pe acela

21.05.2021, 00:07 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ La începutul lunii mai 2021, Raiffeisen Bank, prin subsidiara de pe piaţa locală, a atras aproximativ 400 mil. lei pe cinci ani de la investitori, într-o emisiune de obligaţiuni verzi senioare preferenţiale, la o dobândă de 3,086% pe an ♦ Finanţarea va fi orientată către proiecte eligibile care să asigure tranziţia către o economie sustenabilă şi durabilă.

Lipsa unei industrii puternic dezvoltate în România poate fi, paradoxal, un avantaj faţă de alte state în cursa către sustenabilitate, în condiţiile obligativităţii de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, este de părere Cristian Sporiş, vicepreşedintele Raiffeisen Bank.

„Ne-am dori să fim, ca ţară, înaintea altora. Tocmai pentru că nu avem o dezvoltare industrială foarte mare, am putea să fim înaintea altora. Avem o şansă imensă, pentru că nu suntem poluatori la fel de mari ca alte ţări europene. Ne surâde norocul. Trebuie să consumăm mai mult local, trebuie să ne gândim ce amprentă de carbon are fiecare produs consumat“, a spus Cristian Sporiş, invitat în emisiunea ZF Economia verde.

Raiffeisen Bank a început să acorde în urmă cu mai mult de cinci ani finanţări pentru clădiri verzi, cu un consum de energie redus. Finanţările au fost acordate pe baza unor precertificări precum BREEAM, LEED sau EDGE, care să ateste că acele clădiri pot fi considerate verzi şi au o eficienţă energetică ridicată.

„Ne-am folosit până acum foarte mult de aceste certificate. Când vine un investitor la noi, putem finanţa şi dacă nu are un certificat, dar o facem din ce în ce mai rar. Este foarte important, pentru a obţine o finanţare, să aibă o astfel de precertificare, pentru că, prin modul în care faci planul arhitectural, poţi să stabileşti consumul de energie“, mai spune Cristian Sporiş.

Criteriile stabilite acum la nivelul Uniunii Europene referitor la imobilele verzi includ şi aceste certificări, dar şi alte norme, astfel că standardele sunt din ce în ce mai riguroase.

„Dincolo de consumul de energie, pe noi ne preocupă şi cum se încadrează respectiva investiţie în zona în care se află. Vom acorda prioritate activelor verzi. Dacă avem două proiecte imobiliare pe masă – unul verde şi unul normal – chiar dacă dobânda pentru cel verde este mai mică, prioritar îl vom finanţa pe acela. Va fi tot timpul o alegere între rezultatul pe termen scurt şi cum vrei să arate businessurile celor pe care i-ai finanţat peste câţiva ani.“

La începutul lunii mai 2021, Raiffeisen Bank, prin subsidiara de pe piaţa locală, a atras aproximativ 400 de milioane de lei pe cinci ani de la investitori, într-o emisiune de obligaţiuni verzi senioare preferenţiale, la o dobândă de 3,086% pe an. Finanţarea va fi orientată către proiecte eligibile care să asigure tranziţia către o economie sustenabilă şi durabilă. „Dacă nu încercăm să fim poluatori din ce în ce mai mici, produsele noastre nu vor mai avea căutare atunci când consumatorii vor realiza că poluarea este o moştenire pe care o lăsăm copiilor noştri. Mai ales generaţiile tinere sunt mult mai conştiente de faptul că, atunci când consumă un produs, el le va putea afecta sănătatea peste 30-40-50 de ani, prin modul în care este fabricat.“

Cristian Sporiş mai menţionează că energia este una din zonele cel mai importante pentru tranziţia către o economie verde, fiind urmată de domeniul construcţiilor, unde anumiţi dezvoltatori au luat deja în calcul noile norme, însă este nevoie de mult mai mult, ţinând cont de ritmul în care se construieşte în România.

„În zona clădirilor de birouri nu am văzut multă activitate în ultimul an, evident, din cauza pandemiei. Pe de altă parte, în zona logistică, activitatea este intensă, sunt mulţi dezvoltatori.“

Ziarul Financiar, cu susţinerea Raiffeisen Bank, a demarat un nou proiect edi­torial, sub deviza Economia verde. Printr-o serie de emisiuni şi de video­conferinţe, proiectul urmăreşte să abordeze sectoare diferite ale mediului economic – imobiliare, energie, reciclare – pe care le va pune în lumina noilor standarde referitoare la tranziţia către o lume sustenabilă.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank