Economia verde

ZF Economia verde. Alin Neacşu, Raiffeisen Bank: O să vedem din ce în ce mai multe companii care vor integra principiile economiei circulare. Când vine vorba de sustenabilitate, reciclare sau economie circulară, există o schimbare de paradigmă în modul în care întreaga industrie face sau va face business

30.07.2021, 20:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Tot mai multe companii vor include sustenabilitatea în planurile lor de business, pe măsură ce conceptul de economie circulară devine tot mai popular, este de părere Alin Neacşu, director executiv pentru corporaţii mari la Raiffeisen Bank.

„O să vedem din ce în ce mai multe companii care vor integra astfel de principii şi vor pune criterii tot mai stricte în selecţia furnizorilor de pe lanţul de aprovizionare, iar aceştia se vor adapta la rândul lor pentru a-şi salva businessul”, a spus Alin Neacşu la videoconferinţa ZF Economia verde, dedicată reciclării.

Când vine vorba de sustenabilitate, reciclare sau economie circulară, există o schimbare de paradigmă în modul în care întreaga industrie face sau va face business, adaugă el.

„Acest proces a accelerat în ultimul timp şi nu este loc de întoarcere. Este un trend care va rămâne mulţi ani de acum înainte, iar fondurile europene uriaşe alocate programului Green Deal sunt cea mai bună dovadă în acest sens.”

Sunt mai multe motive care pot determina o persoană sau un business să meargă în direcţia sustenabilităţii: fie crede cu tărie în acest lucru, fie îşi dă seama că dacă face acest lucru va fi mai bine pentru business, fie pentru că apare o obligaţie legală.

„În acest moment, suntem în punctul în care toate aceste motive converg, însă elementul esenţial este alinierea tuturor participanţilor în aceeaşi direcţie.”

Alin Neacşu mai spune că, în cadrul Raiffeisen Bank, elementul de sustenabilitate este integrat în toate proiectele analizate în vederea finanţării şi poate fi un element diferenţiator în decizia de acordare a unui credit.

„Dacă în trecut ne uitam strict la proiecţii financiare, la riscul de credit, acum vom avea alte elemente noi în analiză. Noi construim în acest moment produse dedicate pentru sustenabilitate.”

Raiffeisen Bank a început să acorde în urmă cu mai mult de cinci ani finanţări pentru clădiri verzi, cu un consum de energie redus. Finanţările au fost acordate pe baza unor precertificări precum BREEAM, LEED sau EDGE, care să ateste că acele clădiri pot fi considerate verzi şi au o eficienţă energetică ridicată. Criteriile stabilite acum la nivelul Uniunii Europene referitor la imobilele verzi includ şi aceste certificări, dar şi alte norme, astfel că standardele sunt din ce în ce mai riguroase.

La începutul lunii mai 2021, Raiffeisen Bank, prin subsidiara de pe piaţa locală, a atras aproximativ 400 milioane de lei pe cinci ani de la investitori, într-o emisiune de obligaţiuni verzi senioare preferenţiale, la o dobândă de 3,086% pe an. Finanţarea va fi orientată către proiecte eligibile care să asigure tranziţia către o economie sustenabilă şi durabilă.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank