Economia verde

Pagina verde. Videoconferinţa ZF Economia Verde – Revoluţie în cumpărături: Ce înseamnă Sistemul Garanţie-Returnare? Bogdan Purcherea, Envipco: Nu am avut foarte multe cereri de aparate de colectare a ambalajelor din partea magazinelor mici

07.09.2022, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Envipco România, subsidiara locală a unui grup american, se aşteaptă la vânzări de peste 20 de milioane de euro anual din comercializarea de automate pentru colectarea recipientelor de băuturi de tipul RVM – reverse vending machines. 

Deşi este un subiect intens dezbătut de câteva luni, Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) nu a ajuns încă la urechile micilor comercianţi, care se vor vedea astfel în situaţia în care nu vor şti cum să procedeze atunci când clienţii vor veni să returneze ambalaje în magazinele lor.

„Nu am avut foarte multe cereri de aparate din partea magazinelor mici. 95% dintre retailerii mici nu ştiau despre ce e vorba. Magazinul mic nu are acelaşi acces la informaţii şi nu este implicat în aceste discuţii“, a spus Bogdan Purcherea, managing director la Envipco, la videoconferinţa Economia verde, realizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu Raiffeisen Bank, care a fost dedicată Sistemului Garanţie-Returnare.

Envipco România, subsidiara locală a unui grup american, se aşteaptă la vânzări de peste 20 de milioane de euro anual din comercializarea de automate pentru colectarea recipientelor de băuturi de tipul RVM – reverse vending machines. În primul semestru din 2022, grupul a investit într-o fabrică ce asamblează astfel de maşini, pregătindu-se în acest mod pentru momentul în care va fi implementat în România Sistemul Garanţie-Returnare (SGR).

„Comercianţii mari încearcă să se pregătească pentru că există la mijloc nişte timpi care nu pot fi scurtaţi foarte mult. Cred însă că nici magazinele mici şi cele din zona rurală nu trebuie uitate.“

Vânzarea şi instalarea RVM-urilor ar trebui să înceapă cu şase luni înainte de implementarea efectivă a sustemului, însă, cum deocamdată nu se ştie când anume va deveni funcţional SGR în România, vânzările nu au început încă pentru Envipco.

„Nu credem că va fi o problemă în momentul în care legea va intra în vigoare. Problema este să ajungem acolo. Trebuie făcută o campanie extrem de penetrantă în care toată lumea să fie informată. Fără educaţia de dinainte de a intra în vigoare acest sistem, lucrurile vor funcţiona doar într-o mică măsură.“

Bogdan Purcherea a mai spus că preţul unui aparat de capacitate mică, ce colectează câteva sute de ambalaje, poate porni de la 20.000 de euro şi poate ajunge până la 150.000-200.000 de euro, pentru un aparat de colectare mare, care trebuie să colecteze zilnic 15.000 de ambalaje.

„Costurile de mentenanţă pentru funcţionalitate pot însemna 5-6% din valoarea RVM-ului pe an şi pot urca până la 10%, în funcţie de mentenanţa dorită.“

Anterior deschiderii fabricii din România, Envipco avea deja activitate de producţie în România, cumpărând de pe piaţa locală componente folosite în asamblarea automatelor de colectare. Astfel, noua fabrică, situată la ieşirea din Sebeş, a fost construită de la zero în România, deoarece existau competenţe pentru a produce aceste automate pentru colectarea ambalajelor de unică folosinţă. Fabrica se adresează atât Europei, cât şi pieţei locale.

Concret, prin Sistemul Garanţie-Returnare, cetăţenii vor introduce ambalajele într-o fantă a automatului de colectare, aparatul va citi codul de bare de pe etichetă, iar când au fost introduse toate recipientele şi s-a încheiat sesiunea de colectare, va genera un voucher cu valoarea aferentă numărului de recipiente introduse. Cu acel voucher, cetăţeanul va merge la casă, pentru a-şi recupera banii, fie scăzând valoarea din coşul de cumpărături, fie primind banii cash. În ceea ce priveşte capacitatea automatelor, aceasta variază de la un echipament la altul.

SGR presupune un sistem prin care oamenii vor achita o garanţie de 0,5 lei în momentul cumpărării unei băuturi de la un comerciant. După consumarea băuturii, consumatorii vor putea să restituie ambalajul în punctele de colectare amplasate de comercianţi în unităţile de vânzare. În schimbul ambalajului, ei vor primi garanţia plătită la cumpărare.

 

Pagina Verde este o pagină dedicată ştirilor despre Economia verde care apare în fiecare săptămână în ziarul de miercuri.

♦ Cum reducem poluarea? ♦ Cum facem să avem un aer curat în oraşe? ♦ Cum eliminăm plasticul din natură? n Ce alternative nepoluante avem pentru transport? ♦ Cum reducem consumul de energie? ♦ Cum reciclăm mai simplu? Sunt câteva dintre temele asociate ideii de economie circulară pe care le dezbatem în această pagină în fiecare miercuri.

Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în Pagina Verde, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank