Economia verde

Pagina verde. Vetreria Romena, o firmă care reciclează sticlă şi plastic în Popeşti-Leordeni, vrea să ridice încă o unitate de reciclare a cioburilor de sticlă

07.06.2023, 16:30 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Cu afaceri de peste trei milioane de euro în 2022 şi 80 de angajaţi, compania are în vedere să se dezvolte în perioada următoare.

Vetreria Romena, o firmă care produce recipiente din sticlă reciclată şi plastic, vrea să ridice o fabrică de ambalaje din sticlă de la zero. Compania are deja o fabrică în Popeşti-Leordeni, lângă Bucureşti.

„Lucrăm cu cioburi reciclate, în proporţie de 99% de la persoane fizice. Reciclarea nu este posibilă doar cu materii prime din HoReCa“, a spus Harry Cristian Ariton, administratorul companiei.

Vetreria Romena a fost înfiinţată în anul 2015, fiind prima fabrică de sticlă care a început să lucreze în sistem semiautomat, cu utilaje pe care alţii le-ar fi aruncat, după cum spune administratorul businessului.

„Această fabrică împreună cu echipa ei le-au refăcut, le-au pus în mişcare şi astfel a devenit în doi ani lider de piaţă pe nişa pe care activează.“

Compania a pornit ca un business de familie. În 2019, Vetreria Romena a fost cumpărată de actualii acţionari - Roxana Andreea Şerban, Cristian Constantin Răcaru şi Harry Cristian Ariton, prin intermediul firmei Mini ACS Grup, potrivit platformei Termene.ro. Din 2019, administrator este Harry Cristian Ariton.

„Producem atât pentru piaţa din România, cât şi pentru pieţele externe. În momentul de faţă, pe nişa noastră, avem o cotă de piaţă de peste 75% în România. Peste 50% din producţie vindem în Europa, în tot spaţiul ex-iugoslav, dar şi în Polonia, Cehia, Italia, Franţa, Germania, Spania, Bulgaria. În afara Europei, vindem în Noua Zeelandă.“

Cu afaceri de peste trei milioane de euro în 2022 şi 80 de angajaţi, compania are în vedere să se dezvolte în perioada următoare, fără a oferi însă detalii cu privire la aceste planuri.

„Am fost vizionari şi am făcut de timpuriu unele investiţii ale căror roade se văd acum. Indecizia autorităţilor, instabilitatea facturilor la utilităţi, lipsa forţei de muncă sunt principalele probleme cu care ne confruntăm.“

Potrivit informaţiilor de pe propriul site de prezentare, Vetreria Romena este şi cea mai mare fabrică de damigene din Europa.

„Credem că, prin utilizarea materialelor reciclate, putem contribui la conservarea resurselor şi la reducerea emisiilor. Procesul nostru de reciclare este conceput pentru a fi eficient şi responsabil faţă de mediu şi lucrăm cu comunităţile şi întreprinderile locale pentru a încuraja şi a sprijini reciclarea“, se arată pe site. Alina-Elena Vasiliu

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank