Economia verde

Pagina verde. Valentin Coca, Autonom: „Printre clienţi avem de la IT-şti până la angajaţi din firme FMCG şi chiar şi utilizatori din companii mai mici“

12.07.2023, 16:45 Autori: Alina-Elena Vasiliu , Mirabela Tiron

Dacă în cazul companiilor mari preocuparea pentru transportul verde este justificată de conformarea la normele ESG, în cazul firmelor mai mici este vorba strict despre avantajele pe care le aduce această variantă.

Clienţii care sunt interesaţi de mobilitatea electrică aleg fie să facă brusc trecerea de la maşinile cu carburant la cele electrice, fie să testeze treptat diferite opţiuni, este concluzia lui Valentin Coca, director naţional de vânzări la Autonom, companie de mobilitate cu acţionariat local.

„Avem un program prin care le punem la dispoziţie clienţilor noştri maşini electrice pe care să le testeze. Unii clienţi au trecut direct de la diesel la maşini electrice, alţii fac această tranziţie în etape. Printre clienţi avem de la IT-şti până la angajaţi din firme FMCG şi chiar şi utilizatori din companii mai mici care sunt preocupaţi de mobilitate. Maşina electrică este viitorul“, a spus Valentin Coca în cadrul videocon­fe­rinţei ZF/Raiffeisen Bank „Econo­mia Verde. Transportul verde – noua regulă în mobilitatea urbană“.

Dacă în cazul companiilor mari preocuparea pentru transportul verde este justificată de conformarea la normele ESG, în cazul firmelor mai mici este vorba strict despre avantajele pe care le aduce această variantă.

Maşinile electrice sunt folosite în primul rând chiar în cadrul Autonom, unde angajaţii responsabili de partea de vânzări şi cei din divizia de închirieri circulă cu vehicule electrice. Şi serviciile Autonom Drive, care includ şi şoferul împreună cu maşina închiriată, funcţionează în aceeaşi manieră, existând peste 30 de maşini electrice pentru transferuri urbane.

„Anul trecut, am primit o finanţare de la BEI pentru a cumpăra maşini electrice şi hibride. Este zona în care ne interesează să discutăm cu clienţii noştri“, a mai spus Valentin Coca.

Autonom Services este cea mai extinsă reţea de mobilitate din România, cu obligaţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Compania a realizat în 2022 o cifră de afaceri de 647,2 milioane de lei în 2022, cu 64% peste nivelul anului precedent.

Valoarea flotei de închiriere a înregistrat o creştere de 115%, ajungând la 597,8 milioane de lei. Profitul net de anul trecut s-a majorat cu 157% la 57,8 milioane de lei.

În 2022, Autonom a anunţat un nou partener de finanţare, Banca Europeană de Investiţii, reprezentând o premieră pe piaţa financiară locală. Aceasta constituie prima finanţare acordată de către BEI pentru transport verde în România pentru accelerarea demersurilor de transformare a soluţiilor de mobilitate pentru companii şi extinderea flotei de închirieri cu maşini electrice şi hibride.

Prima investiţie în acest sens a fost realizată la începutul lui 2022 când Autonom a comandat 200 de maşini electrice Tesla (Model 3 şi Model Y). Totodată, Autonom a creat un produs dedicat de leasing operaţional, Autonom Business Green, construit astfel încât să răspundă nevoilor de mobilitate şi temerilor asociate trecerii la o maşină electrică.

În 2022, Autonom a achiziţionat şi a finalizat integrarea companiei Ţiriac Operating Lease (Premium Leasing), o afacere cu venituri anuale de peste 90 de milioane de lei şi active de peste 200 de milioane de lei. Odată cu integrarea în ecosistemul Autonom, flota a crescut cu peste 2.600 de maşini, marcând astfel a doua mare fuziune şi achiziţie din istoria Autonom.

 

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank