Economia verde

Pagina verde. Un ONG de mediu din Braşov derulează un program prin care vrea să facă tinerii mai conştienţi şi mai implicaţi în problemele legate de mediu

17.04.2024, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Proiectul derulat de Propark a fost finanţat prin granturile SEE şi Norvegiene 2014 - 2021 – Active Citizens Fund România, bugetul total fiind de 255.000 de euro, din care cofinanţarea a reprezentat 16.240 de euro.

Propark – Fundaţia pentru Arii Protejate, un ONG de mediu din Braşov, a adunat peste 2.500 de elevi într-un proiect educativ având ca temă implicarea tinerilor în problemele legate de mediu. Proiectul cu numele „Activăm viitori lideri pentru protecţia naturii“ a debutat cu o caravană educativă în 16 licee din nouă localităţi din judeţele Braşov, Arad, Hunedoara, Vrancea, Gorj şi din Bucureşti.

„Una dintre cele mai importante probleme de mediu este conservarea biodiversităţii excepţionale a ţării pentru a asigura serviciile de mediu indispensabile societăţii. De asemenea, implicarea comunităţilor locale în procesul de decizie în arii protejate este foarte redusă din cauza lipsei de informaţii referitoare la rolul acestora şi la mecanismele participative legale (consilii ştiinţifice şi consultative), dar şi din cauza lipsei de încredere în aceste mecanisme“, spune Dana Dragomirescu, specialist de comunicare implicat în proiect. Astfel, această iniţiativă vrea să crească gradul de informare, conştientizare şi implicare al tinerilor în problemele legate de arii protejate şi să încurajeze totodată implicarea în procesele decizionale locale. „Folosind un concept educativ, am încurajat implicarea civică şi participarea tinerilor într-un program de leadership construit pe studii de caz din cinci arii protejate partenere care se confruntă cu presiuni asupra resurselor naturale sau au reglementări care nu ţin cont de nevoile comunităţilor locale.“ Activităţile de educaţie au constat în traininguri despre ce înseamnă activism civic, importanţa naturii şi a ariilor protejate, drumeţii în natură, tabere tematice, jocuri despre natură şi climă, crearea de spaţii tematice în şcoli, dedicate parcurilor naturale şi naţionale din zonele respective, excursie la Bruxelles, la Parlamentul European sau Ministerul Mediului, formarea unui cabinet de consilieri de mediu al tinerilor, crearea şi lucrul în consilii consultative şi ştiinţifice pentru tineret - un model de implicare civică a tinerilor, pe lângă parcurile naturale şi naţionale din România. Proiectul derulat de Propark a fost finanţat prin granturile SEE şi Norvegiene 2014 - 2021 – Active Citizens Fund România, bugetul total fiind de 255.000 de euro, din care cofinanţarea a reprezentat 16.240 de euro. Proiectul s-a derulat pe parcursul a trei ani. Mai departe, scopul acestui program este să fie replicat în cât mai multe arii protejate din România, astfel încât tot mai mulţi tineri să se implice încă din primii ani de liceu în proiecte şi activităţi care au legătură cu conservarea naturii, cu activismul de mediu şi cu provocările pe care le întâmpină comunităţile din care fac parte. Propark a fost fondată în 2008 de Erika Vaida-Bela (Stanciu), cu scopul de a contribui la protejarea naturii şi de a oferi oportunităţi de învăţare pentru practicienii implicaţi în managementul ariilor protejate şi conservate. Erika Vaida-Bela (Stanciu) şi-a început activitatea în domeniul ariilor protejate în 1999, iar în calitate de director al Parcului Naţional Retezat, a organizat una dintre primele administraţii de parcuri.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank