Economia verde

Pagina verde. Studiu: Şase din zece oameni sunt dispuşi să accepte 90% din schimbările pe care le presupun soluţiile ecologice, dar cu câteva condiţii. O pondere de 79% dintre locuitorii lumii sunt convinşi că schimbările climatice reprezintă un risc grav şi urgent

12.04.2023, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

O treime dintre locuitorii planetei se simt îngrijoraţi cu privire la viitor şi se gândesc la schimbările climatice şi la situaţia mediului într-o asemenea măsură încât nu mai pot trăi liniştiţi şi ajung chiar să renunţe la planuri pe termen lung, cum ar fi acela de a avea copii.

Este una dintre concluziile Baro­me­trului Transformării Eco­logice, un sondaj realizat de Veolia, lider mondial în furnizarea de servicii esenţiale de mediu, şi Institutul Elabe în 25 de ţări de pe cinci continente, cu peste 25.000 de persoane.

„60% dintre locuitorii lumii au dificultăţi în a-şi imagina cum ar putea arăta viaţa de zi cu zi dacă am realiza transformarea ecologică: 24% nu o văd deloc, 36% au unele idei, dar foarte vagi (majoritatea în toate ţările, cu excepţia Chinei, Indiei, Columbiei, Coastei de Fildeş şi Nigeriei, unde o proporţie foarte mică îşi imaginează lumea şi viaţa noastră de zi cu zi după transforma­rea ecologică)“, notează realizatorii cercetării.

Totuşi, deşi le este dificil să îşi imagineze viaţa de zi cu zi, majorita­tea locuitorilor lumii vor să creadă că transformarea ecologică este sinonimă cu o „lume mai bună“, în care vom trăi mai sănătoşi (75%), mai fericiţi (69%), mai liniştiţi (69%), în care vom consuma mai puţin, dar mai bine (69%), vom fi mai solidari (64%) şi mai confortabili (63%).

Există însă şi îngrijorări: puterea de cumpărare şi teama că ar trebui să renunţe la anumite practici.

Şase din zece oameni spun că sunt dispuşi să accepte 90% din schimbările pe care le-ar presupune soluţiile ecologice, dar cu câteva condiţii: să aibă garanţia că soluţia nu prezintă niciun risc pentru sănătate, că aceasta contribuie la protejarea sau îmbunătăţirea sănătăţii şi a calităţii vieţii, să fie siguri că soluţia este cu adevărat utilă, să fie susţinători ai unui proiect real pentru viitorul societăţii, care să le insufle atât dorinţă, cât şi motivaţie şi care să poată genera o mişcare colectivă, iar costurile economice şi culturale să fie suportabile.

O pondere de 79% dintre locuitorii lumii sunt convinşi că schimbările climatice reprezintă un risc grav şi urgent.

Penuria şi epuizarea resurselor, precum şi poluarea resurselor şi impactul direct asupra sănătăţii sunt percepute ca fiind riscuri grave şi iminente de către 77% dintre locuitorii lumii. Soluţiile de economie circulară, care constau în reciclarea materialelor şi evitarea extracţiei acestora, sunt cele mai cunoscute în lume. Acestea fac deja parte din viaţa de zi cu zi şi sunt adoptate la scară largă: reciclarea deşeurilor de plastic, reciclarea bateriilor electrice uzate şi reciclarea DEEE de către două treimi până la trei sferturi din populaţie.

Între 75% şi 82% dintre locuitorii lumii se declară dispuşi să sorteze mai mult deşeurile, să cumpere produse, echipamente şi alimente ambalate în recipiente realizate parţial din materiale reciclate.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank