Economia verde

Pagina verde. Raport Fundaţia Arctic: Cel puţin jumătate din populaţie este implicată puternic în două acţiuni sustenabile – aprovizionarea de la producătorii locali şi reciclarea

26.04.2023, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Comportamentele obişnuite de sustenabilitate sunt legate de cumpărarea alimentelor, utilizarea hainelor pe o perioadă mai lungă sau folosirea pungilor reutilizabile.

O pondere de 58% dintre români asociază sustenabi­litatea cu responsabilitatea  privind utilizarea limitată a resurselor, potrivit unui studiu realizat de Fundaţia Arctic pe un eşantion de 726 de respondenţi. Principalele arii în care românii consideră că amprenta de carbon poate fi redusă sunt energia (85%), alimentaţia (80%), călătoriile (65%) şi hainele (55%), iar patru din cinci persoane consideră că populaţia ar trebui să fie responsabilă pentru adoptarea practicilor legate de sustenabilitate.

„Cel puţin jumătate din populaţie este implicată puternic în două acţiuni sustenabile – aprovizionarea de la producătorii locali şi reciclarea. Reducerea consumului de apă sau utilizarea responsabilă a energiei sunt, de asemenea, subiecte cu un nivel mediu de implicare“, se arată în cercetarea făcută de Arctic.

Raportat la activitatea lor zilnică, românii au tendinţa să aibă un comportament sustenabil. Comportamentele obişnuite sunt legate de cumpărarea alimentelor, utilizarea hainelor pe o perioadă mai lungă sau folosirea pungilor reutilizabile.

Patru din cinci români sunt dispuşi să facă mai multe activităţi pentru sustenabilitate dacă ar avea mai multe cunoştinţe în acest sens. Principala barieră este lipsa accesului facil la informaţie, dar şi lipsa resurselor personale – fie timp, fie bani.

Totodată, mai bine de jumătate din români – 52% mai exact – şi-ar dori să afle mai multe informaţii pentru a adopta un comportament mai sustenabil.

Compania Arctic SA, care a pus bazele Fundaţiei Arctic, domină piaţa electrocasnicelor mari, producând local aparate frigorifice şi maşini de spălat în cele două fabrici din judeţul Dâmboviţa.

Astfel, în România Arctic realizează frigidere la Găeşti şi maşini de spălat la Ulmi. Acestea sunt vândute atât local, cât mai ales – peste 80% din producţie – la export. Celelalte electrocasnice mari sunt aduse din restul unităţilor de producţie ale grupului-mamă, Arcelik din Turcia.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank