Economia verde

Pagina verde. „Rabla pentru becuri“, o nebuloasă. Cu un buget de 900 mil. lei, programul guvernamental nu a intrat în vigoare, deşi a fost anunţat încă din 2022

08.03.2023, 17:20 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Scopul programului este înlocuirea masivă a becurilor cu filament cu cele cu led, mai performante din punct de vedere energetic.

„Rabla pentru becuri“, un program care ar fi trebuit să fie lansat în 2022 în România, încă îşi mai pune la punct detaliile, în speranţa că se va implementa în lunile următoare.

Scopul programului este înlocuirea masivă a becurilor cu filament cu cele cu led, mai performante din punct de vedere energetic, în vederea reducerii consumului de energie şi a emisiilor de gaze cu efect de seră în locuinţe, pentru utilizatorii casnici.

Conform proiectului de ghid publicat pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), obiectul programului este finanţarea nerambursabilă acordată sub forma unor vouchere în valoare de 200 de lei fiecare, pentru înlocuirea becurilor convenţionale din locuinţe cu becuri noi cu led de maximum 15 W.

Pentru a beneficia de un astfel de voucher, un client trebuie ca, la momentul achiziţionării becurilor cu led, să predea comerciantului un număr echivalent de becuri convenţionale.

Totodată, clientul trebuie să-şi creeze un cont de utilizator într-o aplicaţie.

După ce AFM publică listele cu solicitanţii aprobaţi, ei au la dispoziţie şapte zile pentru a se adresa comercianţilor validaţi în vederea utilizării voucherelor. Cine beneficiază de un voucher în cadrul unei sesiuni de înscriere nu mai poate beneficia din nou pe parcursul aceluiaşi an calendaristic.

„La momentul actual, instituţia noastră analizează posibilitatea simplificării modalităţii de finanţare a persoanelor fizice, astfel încât, după aprobarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli al Administraţiei Fondului pentru Mediu, se va publica ghidul final în Monitorul Oficial şi va putea fi lansată sesiunea de finanţare“, au transmis, la solicitarea ZF, reprezentanţii AFM, într-un răspuns semnat de preşedintele Laurenţiu Adrian Neculaescu.

La rândul lor, comercianţii eligibili trebuie să aibă ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul al mobilei, al articolelor de iluminat şi al articolelor de uz casnic (cod CAEN 4759) sau comerţ cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet (cod CAEN 4791).

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în România există 2.164 de companii cu cod CAEN 4759 şi 18.701 de companii cu cod CAEN 4791. În primele zece firme care au activitate de comerţ cu mobilă şi articole de iluminat se înscriu Ikea, Mobexpert, XXXLutz şi Casa Rusu, iar dintre primele zece companii care fac comerţ prin intermediul caselor de comenzi sau online se regăsesc PC Garage, Vivre sau Elefant.

Totodată, comerciantul eligibil „se va asigura că preţul unui bec cu led nu va depăşi media preţurilor de comercializare ale acestuia în ultimele şase luni“.

Contactaţi de ZF, mai mulţi comercianţi de becuri au spus că nu pot oferi informaţii referitoare la modul efectiv de funcţionare a programului, deoarece nici ei nu au primit detaliile necesare de la AFM, astfel că nu le este clar cum va trebui să procedeze.

Instituţia trimite, pentru mai multe detalii, către propriul site, unde însă, la secţiunea „Rabla pentru becuri“, nu există nimic mai mult decât proiectul pentru aprobarea ghidului de finanţare a programului. Reprezentanţii Ministerului Mediului nu au răspuns solicitării ZF pentru a oferi mai multe informaţii.

La sfârşitul anului 2022, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că guvernul va aloca un buget de 400 de milioane de lei pentru acest program destinat cetăţenilor, pe lângă alte 500 de milioane de lei dedicate autorităţilor locale, în vederea înlocuirii becurilor care asigură iluminatul public.

Conform datelor anunţate în toamna anului 2022, finanţarea programului „Rabla pentru becuri“ ar urma să se realizeze din veniturile rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră încasate la Fondul pentru mediu, în limita creditelor de angajament şi bugetare prevăzute cu această destinaţie prin bugetul anual al Fondului pentru mediu, aprobat conform legii, în baza contractelor de decontare şi a documentelor justificative ale persoanelor fizice beneficiare.


Contactaţi de ZF, mai mulţi comercianţi de becuri au spus că nu pot oferi informaţii referitoare la modul efectiv de funcţionare a programului, deoarece nici ei nu au primit detaliile necesare de la AFM, astfel că nu le este clar cum va trebui să procedeze.


 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank