Economia verde

Pagina verde. Primăria sectorului 3 din Bucureşti vrea să facă o reamenajare peisagistică pe malul Dâmboviţei, cu spaţii verzi şi pistă de biciclete

26.07.2023, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Pentru acest proiect, primăria a prevăzut un buget total de 15,5 mil. lei.

Primăria sectorului 3 din Bucureşti şi-a propus să transforme Splaiul Unirii între bulevardul Mărăşeşti şi calea Vitan, să amenajeze mai multe spaţii verzi şi să creeze zone de promenadă, aşa cum se arată într-o hotărâre de consiliu din luna aprilie 2023.

Proiectul poartă numele „Reamenajare peisagistică şi regenerare în vederea creşterii atractivităţii zonei urbane Splaiul Unirii“. Pentru acest proiect, primăria a prevăzut un buget total de 15,5 milioane de lei.

„Se propune amenajarea peisagistică, mărirea zonei pietonale şi crearea unei piste de biciclete în lungul Splaiului Unirii, între bulevardul Mărăşeşti şi calea Vitan. Trotuarul nou-format va avea o lăţime de doi metri şi va fi poziţionat spre cursul apei. Pista de biciclete are de asemenea doi metri lăţime şi este poziţionată adiacent zonei pietonale. Suprafaţa trotuarului existent rămasă descoperită va fi spartă şi înlocuită de spaţiu verde. Între carosabil şi spaţiul verde amenajat se vor monta borduri din beton“, se arată în documentul disponibil pe site-ul Primăriei sectorului 3, cunoscută pentru apetitul către schimbarea frecventă a bordurilor pe raza de care este responsabilă.

Primarul Robert Negoiţă nu a răspuns solicitării ZF pentru a furniza mai multe informaţii cu privire la acest proiect, precum suprafaţa de spaţii verzi care va fi amenajată sau data de începere a lucrărilor.

„Principalele probleme cu care se confruntă zona şi care justifică intervenţiile din prezentul proiect în ceea ce priveşte situaţia spaţiilor publice se referă la lipsa spaţiilor publice, a promenadelor şi a zonelor de loisir, precum şi la suprafeţele scăzute de spaţii verzi din lungul albiei râului Dâmboviţa“, se mai arată în hotărâre.

Între timp, până la acest nou proiect, mai multe scuaruri din sectorul 3 din Bucureşti au de câteva luni, în loc de spaţiul verde atât de necesar într-un oraş în care poluarea este adesea alarmantă, kilometri întregi de folii negre care dau un aspect funebru străzilor. Peisagiştii spun că materialul nu este indicat pentru protejarea eventualelor plante sădite sub el şi oricum ar fi trebuit acoperit pentru a fi măcar estetic mai uşor de suportat.

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 3 spuneau, în luna aprilie, că folia are un efect benefic, dar nu explică de ce în scuaruri nu se mai pot vedea deloc zone verzi.

Tot în sectorul 3, pe strada Nerva Traian, anul trecut a apărut un gard metalic care mărgineşte un gard viu din faţa blocurilor, primăria motivând că a fost montat la solicitarea locatarilor, pentru a proteja verdeaţa. În condiţiile în care zi de zi se simte tot mai intens nevoia de mai mult spaţiu verde în oraş, astfel de strategii dăunează aspectului urban şi calităţii vieţii.


 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank