Economia verde

Pagina verde. O firmă care proiectează şcoli şi locuinţe a condus asocierea care a elaborat un proiect de „înverzire“ a sectorului 3 din Bucureşti

24.10.2023, 10:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Din consorţiu face parte şi compania Vego Concept Engineering din Vego Holdings, care s-a implicat şi în proiectul de reactualizare a PUZ sector 6, în 2015, conform site-ului său.

Quadratum Architecture, Yardman, Euro Building Ideea, East Water Drillings şi Vego Concept Engineering sunt firmele din asocierea desemnată de Primăria Sectorului 3 din Bucureşti pentru elaborarea unui proiect care ar urma să transforme Splaiul Unirii între bulevardul Mărăşeşti şi calea Vitan. Concret, conform planului, se vor amenaja mai multe spaţii verzi şi se vor crea zone de promenadă, aşa cum se arată într-o hotărâre de consiliu din luna aprilie 2023.

Quadratum Architecture, liderul asocierii responsabile de proiect, este o companie cu afaceri de 51,5 milioane de lei în 2022 deţinută de Patricia Sturzoiu (80%) şi Elena Mîndoianu (20%), conform Termene.ro. Firma a derulat, potrivit propriului site de prezentare, lucrări în patru ţări, realizând local proiecte pentru ansamblul rezidenţial Colina Lac, cinematograful Bucureşti şi mai multe şcoli din Braşov, Târgovişte şi Bucureşti.

„Proiectul la care faceţi referire face parte dintr-un contract încheiat între societatea noastră şi autoritatea contractantă, care nu ne conferă dreptul de a furniza informaţii fără acordul prealabil al beneficiarului final“, au transmis reprezentanţii Quadratum Architecture la solicitarea ZF, care a întrebat ce suprafaţă de spaţii verzi va fi amenajată, câţi locuitori va deservi şi când va fi demarat proiectul.


Proiectul poartă numele de „Reamenajare peisagistică şi regenerare în vederea creşterii atractivităţii zonei urbane Splaiul Unirii“. Pentru realizarea sa, primăria a prevăzut un buget total de 15,5 mil. lei.


Reprezentanţii Primăriei sectorului 3 nu au răspuns însă întrebărilor adresate cu scopul de a înţelege în ce va consta clar această schimbare. Proiectul poartă numele „Reamenajare peisagistică şi regenerare în vederea creşterii atractivităţii zonei urbane Splaiul Unirii“. Pentru realizarea sa, primăria a prevăzut un buget total de 15,5 milioane de lei.

„Suntem într-o asociere de firme care au realizat proiecte pentru sectorul 3, în baza unui acord cadru, dar firma noastră nu a realizat acest proiect şi nici nu avem detalii despre acest. Probabil că a fost nominalizată întreaga asociere ca fiind elaboratorul proiectului“, au spus reprezentanţii Euro Building Ideea, o companie deţinută de Andra Sorina Niculae şi Claudia-Liliana Popescu, a cărei cifră de afaceri în 2022 a fost de 23 de milioane de lei.

Vego Concept Engineering, o firmă cu afaceri de 17 milioane de lei, controlată, prin Vego Design Expertise, de Virgil Profeanu, a sugerat transmiterea solicitării către liderul de asociere, Quadratum, iar celelalte firme menţionate în consorţiu nu au putut fi contactate. Vego Concept Engineering face parte din Vego Holdings, un grup de firme care are în portofoliu mai multe proiecte realizate pentru construcţii rezidenţiale, comerciale, birouri. Tot Vego s-a implicat şi în proiectul de reactualizare a PUZ sector 6, în 2015, conform site-ului său.

Yardman este o companie din Voluntari deţinută de Robert Nicolae Grigore şi Eugen Florentin Codreanu, cu afaceri de 4,6 milioane de lei în 2022. East Water Drillings, la rândul său, are afaceri de 7 milioane de lei şi este deţinută de Vasile Sebastian Albulescu şi Daniel Mihăilescu. Cele două firme nu au site-uri active cu mai multe informaţii despre activitatea pe care o derulează.

„Se propune amenajarea peisagistică, mărirea zonei pietonale şi crearea unei piste de biciclete în lungul Splaiului Unirii, între bulevardul Mărăşeşti şi calea Vitan. Trotuarul nou-format va avea o lăţime de doi metri şi va fi poziţionat spre cursul apei. Pista de biciclete are de asemenea doi metri lăţime şi este poziţionată adiacent zonei pietonale. Suprafaţa trotuarului existent rămasă descoperită va fi spartă şi înlocuită de spaţiu verde. Între carosabil şi spaţiul verde amenajat se vor monta borduri din beton“, se arată în documentul disponibil pe site-ul Primăriei sectorului 3, cunoscută pentru apetitul către schimbarea frecventă a bordurilor pe raza de care este responsabilă.

Iniţiativa de „înverzire“ a Splaiului Unirii este însă la polul opus măsurilor luate recent în zona Timpuri Noi din sectorul 3, unde primăria a început să acopere sute de metri pătraţi de spaţii verzi cu ciment şi asfalt în procesul de schimbare, fără motiv, a trotuarelor şi a bordurilor aflate de altfel în stare perfectă. La intervenţia locatarilor din zonă, Garda de Mediu a cerut suspendarea lucrărilor.

„Principalele probleme cu care se confruntă zona şi care justifică intervenţiile din prezentul proiect în ceea ce priveşte situaţia spaţiilor publice se referă la lipsa spaţiilor publice, a promenadelor şi a zonelor de loisir, precum şi la suprafeţele scăzute de spaţii verzi din lungul albiei râului Dâmboviţa“, se arată însă în hotărârea de consiliu de pe site-ul primăriei.

Între timp, până la acest nou proiect, mai multe scuaruri din sectorul 3 din Bucureşti au de câteva luni, în loc de spaţiul verde atât de necesar într-un oraş în care poluarea este adesea alarmantă, kilometri întregi de folii negre care dau un aspect funebru străzilor. Peisagiştii spun că materialul nu este indicat pentru protejarea eventualelor plante sădite sub el şi oricum ar fi trebuit acoperit pentru a fi măcar estetic mai uşor de suportat.

Tot în sectorul 3, pe strada Nerva Traian, anul trecut a apărut un gard metalic care mărgineşte un gard viu din faţa blocurilor, primăria motivând că a fost montat la solicitarea locatarilor, pentru a proteja verdeaţa. În condiţiile în care zi de zi se simte tot mai intens nevoia de mai mult spaţiu verde în oraş, astfel de strategii dăunează aspectului urban şi calităţii vieţii.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank