Economia verde

Pagina verde. Ministerul Mediului a plătit 113 milioane de lei pentru echipamentele din reţeaua care măsoară calitatea aerului în România. Mai multe staţii nu au funcţionat însă timp de mai multe luni

02.08.2023, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Lipsa datelor privind calitatea aerului a adus României la începutul lunii iunie 2023 un avertisment din partea Comisiei Europene, aşa că acum este nevoie de măsuri pentru a regla nefuncţionalităţile.

Ministerul Mediului a plătit 113 milioane de lei pe echipamente de măsurare a calităţii aerului în perioada 2019-2022, însă mai multe dintre staţiile existente în Bucureşti au fost nefuncţionale pentru perioade lungi de timp.

„Costurile totale de achiziţie şi instalare a echipamentelor şi instrumentelor care compun RNMCA (Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului – n. red.), la nivelul anului 2019, sunt de 96.174.655 lei“, au transmis reprezentanţii Direcţiei comunicare din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor la solicitarea ZF.

În plus, în perioada 2020-2022 alte aproximativ 17 milioane de lei, bani provenind din bugetul Fondului pentru Mediu, au fost cumpărate încă 14 staţii de monitorizare, 30 de puncte de măsurare - analizoare pentru determinarea concentraţiilor de particule în suspensie şi patru autolaboratoare.

Pe 28 iunie 2023 însă, din cele 11 staţii de monitorizare a calităţii aerului şi 19 puncte de măsurare/analizoare pentru determinarea concentraţiilor de particule în suspensie gestionate de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Bucureşti, cel puţin o staţie şi şapte puncte de măsurare raportau „date lipsă“.

Staţia nefuncţională este închisă din decembrie 2022 din cauza unor defecţiuni apărute la instalaţia de aer condiţionat, spun oficialii ministerului, iar cele şapte puncte de măsurare nu au fost încă puse în funcţiune, urmând să se finalizeze lucrările de branşament electric.

În lunile anterioare, doar în Bucureşti, şapte din staţiile care ar trebui să monitorizeze cât de poluat este aerul din oraş nu au funcţionat, după cum o arată datele disponibile pe platforma creată chiar de Ministerul Mediului. Lipsa datelor a adus României la începutul lunii iunie 2023 un avertisment din partea Comisiei Europene, aşa că acum este nevoie de măsuri pentru a regla nefuncţionalităţile.

„Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) a fost echipată în mai multe etape, prin derularea unor proiecte cu finanţare din fonduri europene, împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, fonduri de la bugetul de stat, furnizorii staţiilor/echipamentelor de monitorizare fiind următorii: Environnement SA Franţa; consorţiul Agrotec SPA Italia – lider şi Orion SRL Italia – partener; Asociaţia Datamat SPA Italia – lider de asociere, Orion SRL Italia şi Orion Europe SRL România; Orion Europe SRL Bucureşti; SC Cromatec Plus SRL Bucureşti; asocierea Orion Europe SRL - lider de asociere şi Orion SRL – asociat.“

Totalitatea instrumentelor şi echipamentelor care compun RNMCA se află în domeniul public al statului, iar acestea sunt date în administrare Ministerului Mediului. Valoarea totală a acestora se actualizează periodic în funcţie de modificările şi completările efectuate în fiecare amplasament.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank