Economia verde

Pagina verde. Marius Costache, GreenWeee şi GreenGlass: „Ne lipseşte infrastructura de colectare, nu cea de reciclare. Depozităm de trei ori mai multe deşeuri decât media europeană“

02.08.2023, 00:05 Autori: Alina-Elena Vasiliu , Cristina Bellu

În ceea ce priveşte faptul că România trebuie să depoziteze până în 2035 maximum 10% din cantităţile de deşeuri generate, Marius Costache a precizat că în 2020 România depozita 74,5% în groapa de gunoi, procente în creştere faţă de anii anteriori.

României îi lipseşte mai degrabă infrastructura de colectare a deşeurilor decât cea de reciclare, sunt de părere jucătorii din domeniu, care spun că văd o lipsă de preocupare în acest sens.

„Ne lipseşte infrastructura de colectare, nu cea de reciclare. Banii europeni ar trebui să meargă în zona de centre de colectare, şi nu neapărat în a susţine investiţii în zona de reciclare“, a spus Marius Costache, director general la GreenWeee şi GreenGlass, în cadrul videoconferinţei ZF/Raiffeisen Bank „Soluţii pentru colectare şi reciclare“.

Companiile pe care le conduce fac parte din Green Group, un grup specializat în reciclarea deşeurilor. Marius Costache a amintit că România are ca ţintă, până în anul 2025, reciclarea a 55% din deşeurile municipale. Ca reper, în 2020, România a reciclat doar 13,7% din aceste deşeuri.

„Şansele să atingem această ţintă sunt mici. Totuşi, nu doar România este în situaţia aceasta. În total, sunt 18 state membre ale Uniunii Europene cu aceeaşi problemă.“

În ceea ce priveşte ambalajele, România trebuie să recicleze 65% dintre acestea tot până în 2025. În 2018, rezultatul s-a apropiat mult de acest prag, situându-se la 57,9%.

„Cred că este nevoie de o comunicare mult mai bună între instituţii, de o voinţă politică să ajungem la principiul «Plăteşti pentru cât arunci». Trebuie să renunţăm să reinventăm roata şi să căutăm soluţii, să ne uităm la ţările europene care au implementat programe fiabile în acest sens.“

Citând datele Comisiei Europene, Marius Costache a subliniat că în 2020 România a generat 287 de kilograme de deşeuri municipale pe cap de locuitor, la jumătate versus media europeană şi totodată cel mai puţin din Europa. Când vine vorba de deşeuri de ambalaje, România generează 80 de kilograme pe cap de locuitor versus media europeană de 174 de kilograme.

„Dacă ne uităm la cele două valori, putem să spunem că este foarte bine pentru că generăm cele mai puţine deşeuri din Europa. În schimb, Comisia Europeană spune că există suspiciunea că multe cantităţi nu sunt declarate în rapoartele pe care le trimitem către Eurostat.“

În ceea ce priveşte faptul că România trebuie să depoziteze până în 2035 maximum 10% din cantităţile de deşeuri generate, Marius Costache a precizat că, în 2020, România depozita 74,5% în groapa de gunoi, procent în creştere faţă de anii anteriori.

„Depozităm de trei ori mai multe deşeuri decât media europeană. Aceste cifre arată faptul că suntem destul de departe de ţinta de 10%.“

 

 


 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank