Economia verde

În lipsa unor coşuri pentru deşeuri la ieşire, participanţii au lăsat recipientele unde au putut – cel mai frecvent, pe lângă coşurile insuficiente.

Pagina verde. La cea mai importantă conferinţă regională organizată de România în ultimii ani, colectarea selectivă a lăsat de dorit

11.10.2023, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

În faţa oficialităţilor şi a managerilor puternici la nivel mondial, asemenea „scăpări“ transmit o lipsă de interes pentru implementarea unor concepte care sunt, de altfel, frecvent fluturate în discursuri.

Unii dintre cei mai puternici oameni din energie din întreaga lume s-au adunat la începutul lunii septembrie 2023 la Bucureşti, pentru cea mai importantă conferinţă regională organizată de România în ultimii ani – Three Seas Summit and Business Forum.

Manageri şi oficialităţi au purtat discuţii la parlament, unde însă, într-o epocă în care cuvinte precum „economie circulară“, „sustenabilitate“, „reciclare“, „colectare selectivă“ stau pe buzele tuturor, tocmai logistica din spatele lor a lăsat de dorit. În lipsa unor recipiente pentru deşeuri la ieşire, participanţii au lăsat deşeurile unde au putut – cel mai frecvent, pe lângă coşurile insuficiente. Colectarea selectivă la Parlamentul României s-a dovedit a fi doar un deziderat. Pentru evenimentul din septembrie, Camera Deputaţilor dă vina pe firmele de prestări servicii care s-au ocupat de logistică.

„La Forumul 3 Seas, care a avut loc la Palatul Parlamentului la începutul lunii septembrie 2023, Camera Deputaţilor a amplasat coşuri pentru colectare selectivă (hârtie, plastic) în sălile în care s-au desfăşurat conferinţe, meeting rooms etc. (Unirii, I. C. Brătianu, Take Ionescu, N. Bălcescu, M. Viteazu, I. G. Duca), precum şi pe holurile din zonele C1, C4, C3-C6. În spaţiile cu destinaţia de catering şi coffee break nu au fost amplasate recipiente pentru colectarea deşeurilor de către Camera Deputaţilor. Pentru aceste zone, organizatorul eveni­mentului a încheiat contracte de prestări servicii cu entităţi comer­ciale, cărora le revenea sarcina de a debarasa şi de a colecta gunoiul rezultat cu mijloace proprii, în concordanţă cu reglementările obligatorii din domeniul mediului, stabilite prin legislaţia adoptată la nivelul Uniunii Europene şi de legislaţia naţională“, au transmis, la solici­tarea ZF, reprezentanţii Direcţiei de comunicare şi relaţii publice din cadrul Camerei Deputaţilor.

Ei au adăugat însă că, începând cu anul 2008, deşeurile rezultate din activitatea desfăşurată la Camera Deputaţilor se colectează selectiv, în recipiente etichetate, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

De la Senat, organizarea colectării deşeurilor a fost făcută ca la carte, după cum spune răspunsul oficial.

„Cu privire la Formului 3 Seas, care a avut loc în luna septembrie la Palatul Parlamentului, vă comunicăm că pe spaţiile administrate de Senatul României, utilizate pentru acest eveniment, în zona sălilor de conferinţă şi acces, au fost amplasate recipiente de colectare selectivă“, au transmis reprezentanţii biroului de relaţii publice al Senatului.

De altfel, adaugă ei, Senatul a încheiat contracte de preluare a deşeurilor, existând „un sistem funcţional de colectare selectivă, în recipiente dedicate, amplasate pe spaţiile administrate de Senat, în interior şi în locurile special amenajate în subsolul corpurilor B1, E3 şi la garaj.“

În plus, Senatul României a făcut investiţii pentru eficienţă energetică, „susţinerea achiziţionării de produse şi servicii eficiente energetic, precum şi proiectarea adecvată pentru îmbunătăţirea performanţei energetice“.

Slaba organizare din partea unor instituţii de asemenea calibru, precum Parlamentul României, în ceea ce priveşte respectarea unor reguli simple de economie circulară este un pas înapoi când vine vorba de adoptarea comportamentelor sustenabile de cetăţeni. Mai mult, în faţa oficialităţilor şi a managerilor puternici la nivel mondial, asemenea „scăpări“ transmit o lipsă de interes pentru implementarea unor concepte care sunt, de altfel, frecvent fluturate în discursuri.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank