Economia verde

Pagina verde. Grupul Lactalis: Vrem ca până în 2025 circa 30% din flacoanele PET folosite pentru produsele noastre să fie din PET reciclat

19.07.2023, 00:05 Autor: Mădălina Dediu Panaete

În prezent, 28% din materialele folosite în ambalajele de la nivelul grupului Lactalis din România reprezintă material reciclat, în cea mai mare parte – hârtie şi carton, menţionează reprezentanţii grupului.

Lactalis România, lider pe piaţa de lactate şi unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de sucuri necarbo­natate, a extins anul acesta utilizarea PET-ului transparent 100% reciclabil şi la divizia de lactate, după ce de mai mulţi ani era folosit în cea de sucuri. Acest flacon se poate recicla 100% şi se poate reutiliza integral pentru producerea noilor flacoane PET folosite în industria alimentară.

„De asemenea, împreună cu furnizorii noştri locali de preforme, am demarat un proiect de testare, validare şi înlocuire a PET-urilor actuale cu PET-uri reciclate (rPET) şi plănuim ca până în 2025 o pondere de 30% din flacoanele PET folosite pentru ambala­rea produ­selor din portofo­liului grupu­lui Lactalis România să fie fabricate din rPET, adică din acest PET reciclat“, spun reprezentanţii grupului, care include com­paniile Albalact, Covalact, Rarăul şi LaDorna, dar şi producătorul de băuturi necarbonatate Parmalat.

Lactalis cumpără preformele pentru băuturi de la doi producători români, cu care se află în ultima etapă cu validările pentru folosirea rPET. În ambalaje de tip rPET se îmbuteliază de mai mulţi ani băuturi răcoritoare, astfel că nu doar companiile specializate în producţia de ambalaje au investit în linii de producţie dedicate, ci şi producătorii de băuturi. Astfel, Coca-Cola HBC, liderul pieţei de băuturi răco­ritoare, are în derulare o investiţie de aproape 11 mil. euro pentru instalarea unui echipament de decontaminare fulgi PET în fabrica din Ploieşti, cea mai mare fabrică a grupului din sud-estul Europei, ce va stimula reciclarea deşeurilor de ambalaje.

Această investiţie îi va permite să folosească rPET pe scară mai largă, în ambalajele din portofoliu,†devenind primul producător local de băuturi răcoritoare care va realiza rPET în propria unitate. Şi alţi producători – precum PepsiCo, Romaqua Group (Borsec) sau Maspex Romania (Bucovina) – folosesc ambalaje de acest tip.

În prezent, 28% din materialele folosite în ambalajele de la nivelul grupului Lactalis din România reprezintă material reciclat, în cea mai mare parte – hârtie şi carton, menţionează reprezentanţii grupului.

„Totodată, ne-am propus ca, pentru ambalajele care nu pot utiliza hârtie reciclată din motive de siguranţă alimentară, să maximizăm utilizarea hârtiei provenite doar din surse sustenabile certificate. Astăzi suntem la 98%. Până la finalul anului, plănuim să ajungem la 100% hârtie provenită doar din surse sustenabile certificate“.

Afacerile grupului Lactalis depăşesc 1,4 mld. lei anual în România, grupul având mai multe fabrici de lactate, dar şi o unitate de producţie a sucurilor.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank