Economia verde

Pagina verde. Grupul austriac Alpla a ajuns la final cu investiţia într-o fabrică de reciclare a PET-urilor la Târgu-Mureş

19.04.2023, 11:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Granulele provenite în urma procesului de reciclare vor fi utilizate pentru fabricarea de preforme şi sticle noi, în vederea consolidării ciclului materialelor provenite din regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est.

Alpla Group, un business austriac activ în producţia de ambalaje, a inaugurat la Târgu-Mureş o fabrică de reciclare a PET-urilor, prima din portofoliul său pe piaţa locală. Investiţia este derulată în parteneriat cu Ecohelp, o firmă românească, şi United Polymer Trading, o companie din Elveţia. Conform datelor din 2021, de la momentul anunţului noii unităţi de producţie, fabrica va avea o linie de extrudare pentru reciclarea ambalajelor din plastic. Astfel, granulele provenite în urma procesului de reciclare vor fi utilizate pentru fabricarea de preforme şi sticle noi, în vederea consolidării ciclului materialelor provenite din regiunea Europei Centrale şi de

Sud-Est. Ţinta stabilită de cele trei companii era producţia anuală a peste 15.000 de tone de PET reciclat postconsum, de calitate alimentară (rPET).

Reprezentanţii investitorilor nu au răspuns solicitării ZF pentru a oferi detalii actualizate cu privire la această nouă fabrică. Potrivit site-ului ecologic.rec.ro, investiţia se ridică la 7,5 milioane de euro. Alpla este un grup specializat în soluţii de ambalare din plastic rigid, precum sisteme de ambalare, sticle, capace, componente produse prin injectare, preforme şi tuburi, avându-şi bazele în Austria. Grupul este prezent pe piaţa din România prin firma Alpla Packaging România din 2011, an în care a deschis prima fabrică, în Bucureşti. În 2017, s-a extins în Timişoara şi a achiziţionat în Braşov compania Star East Pet România, specializată în producţia de preforme din PET pentru băuturi, alimente şi produse nealimentare. În 2018, a achiziţionat compania grecească Argo, cu o fabrică în Berceni, Bucureşti, şi s-a dezvoltat în fabricarea de ambalaje pentru sectorul farmaceutic şi agro. În 2021, grupul Alpla a preluat Wolf Plastics Verpackungen din Austria şi, indirect, Wolf Plastics Ambalaje din România. Compania produce articole din plastic rigid pentru ambalare, de exemplu preforme PET şi sticle/recipiente, precum şi ambalaje de plastic pentru produse alimentare, lapte şi produse lactate, uleiuri şi lubrifianţi şi produse farmaceutice.

În 2021, Alpla a avut în România afaceri de 137 de milioane de lei, profit de 8,4 milioane de lei şi un număr mediu de 128 de angajaţi, conform datelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe.

La rândul său, compania Ecohelp, deţinută de Niculae Moloiu şi Ioan Şandor, furnizează material de bază sub formă de fulgi din PET care vor trece printr-un proces de extrudare pentru a produce granule de rPET de înaltă calitate. Cifra de afaceri raportată de Ecohelp în 2021 a fost de 66 de milioane de lei, la un profit de 3,2 milioane de lei şi un număr de cinci salariaţi. 

În ceea ce priveşte United Polymer Trading, acesta este un business elveţian specializat în comercializarea de materii prime PET. La începutul anului 2021, grupul Alpla a anunţat că va investi aproximativ 50 de milioane de euro în fiecare an în extinderea continuă a activităţilor sale de reciclare până în 2025. În total, grupul reciclează anual aproximativ 130.000 de tone de PET şi 60.000 de tone de PE.

Investiţia de la Târgu Mureş vine în contextul în care anul acesta va fi implementat în România Sistemul Garanţie-Returnare (SGR), care va trimite ambalajele colectate de băuturi ñ printre care şi PET-uri ñ către fabrici specializate în reciclarea lor.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank