Economia verde

Pagina verde. Econews ZF

06.09.2023, 17:59 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Dezvoltatorul imobiliar Globalworth a instalat un parc fotovoltaic pe acoperişul proiectului logistic Industrial Park West din Oradea. Anterior, au mai fost montate sisteme similare pe acoperişurile Globalworth Square, Globalworth Plaza şi Industrial Park Timişoara. Cantitatea de energie pe care o generează noul parc fotovoltaic echivalează cu cea necesară pentru a alimenta între 30 şi 37 de case obişnuite timp de un an întreg.

Asociaţia Ţinutul Buzăului, care gestionează geoparcul cu acelaşi nume, a câştigat recent o finanţare de 40.000 de euro care îi va ajuta pe profesori să desfăşoare ore în aer liber în zone precum Vulcanii Noroioşi, având la bază o colaborare cu geoparcuri din Norvegia, Irlanda şi Italia. Comunităţile din Ţinutul Buzăului cunosc o dezvoltare importantă după ce organizaţia a obţinut statutul de Geoparc Internaţional UNESCO pentru zonă. Comparativ cu anii anteriori, numărul de turişti se va dubla până la finalul acestui sezon, ajungând la peste 150.000 de vizitatori.

Platforma Charger.ro, integrator de soluţii şi servicii pentru industria energiei verzi precum staţii de încărcare pentru maşini electrice, sisteme fotovoltaice şi soluţii smart city, a introdus o opţiune nouă, prin care clienţii pot filtra diferitele produse în funcţie de nevoile specifice. Astfel, de exemplu, posesorii de maşini electrice pot selecta care este produsul potrivit pentru maşina personală, în funcţie de marca şi modelul maşinii şi puterea de încărcare a maşinii cu care este echipată aceasta, dar şi puterea disponibilă în funcţie de profilul de client.

Producătorul de materiale de construcţii TeraPlast a primit o finanţare de 5,5 milioane de lei prin PNRR pentru a instala o nouă centrală fotovoltaică, în cadrul Parcului Industrial din Sărăţel, judeţul Bistriţa-Năsăud.

Platforma de agricultură AMAZAG a lansat înscrierile pentru cea de-a treia ediţie GreenFields Academy, un program educaţional gratuit, dedicat fermierilor români interesaţi să dobândească cunoştinţe pentru punerea în practică a principiilor de conservare a mediului şi biodiversităţii în agricultură. Programul este susţinut de Raiffeisen Bank, cursurile durează 6 luni, iar formatul include 7 module de curs teoretice cu predare online, corelate cu reuniuni tehnice organizate în câmp.

Retailerul Kaufland România investeşte 7 milioane de euro pentru extinderea şi eficientizarea infrastructurii de colectare separată. De la începutul anului 2023, prin automatele din parcările magazinelor Kaufland România, au fost colectate peste 10.000.000 de deşeuri, de către 1.250.000 de clienţi.

RetuRO, compania care administrează Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) în România a publicat specificaţiile şi cerinţele pentru automatele de preluare a ambalajelor de băuturi (RVM). Ca mod de funcţionare, automatele vor scana şi recunoaşte ambalajele de băuturi care intră în Sistemul Garanţie-Returnare, de la 0,1 litri la 3 litri şi care vor avea pe etichetă logoul şi codul de bare SGR. RVM-urile vor emite bonuri sau vouchere care pot fi folosite pentru recuperarea garanţiei de către consumator. Pentru organizarea unui punct de colectare nu este obligatorie dotarea cu un automat de preluare a ambalajelor de băuturi, colectarea ambalajelor putând fi făcută atât automat, cât şi manual.

De asemenea, RetuRO a semnat un contract cu furnizorul de echipamente Anker Andersen pentru pregătirea şi dotarea primelor centre regionale de numărare şi sortare a ambalajelor pentru băuturi. În faza iniţială, Sistemul Garanţie-Returnare din România va funcţiona cu 17 centre la nivel naţional, deschise şi echipate treptat, până la jumătatea anului viitor, unde RetuRO va transporta ambalajele de băuturi colectate de la peste 80,000 de comercianţi, le va număra şi sorta pentru a fi vândute, apoi, către companiile de reciclare.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank