Economia verde

Pagina verde. EcoNews ZF

19.07.2023, 00:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

 Mario Creţu, director afaceri instituţionale în cadrul Carrefour România şi coordonator al activităţii de mediu a companiei, a devenit membru în consiliul director al Confederaţiei Patronale Concordia.

Tomra, companie norvegiană care furnizează soluţii automate de colectare a ambalajelor de metal, plastic şi sticlă pentru băuturi în vederea reciclării, a deschis un centru logistic de 4.000 mp lângă Bucureşti, ca etapă premergătoare implementării Sistemului Garanţie-Returnare (SGR) în România. Primul centru logistic naţional al companiei va asigura în principal funcţionarea şi întreţinerea echipamentelor care automatizează preluarea postconsum a ambalajelor pentru băuturi în vederea reciclării.

Platforma de Mediu pentru Bucureşti a lansat un apel de finanţare pentru proiecte de management al deşeurilor şi economie circulară în valoare de 300.000 de lei. Banii vor sprijini două sau trei proiecte care să abordeze provocări şi oportunităţi de infrastructură, educaţie şi advocacy în domeniul consumului şi al deşeurilor. Perioada de depunere a proiectelor se încheie pe 8 septembrie 2023.

ASAP România (Armata Selectării Atente a Plasticului) în parteneriat cu Lidl România vor amenaja un parc eco de distracţii, construit în jurul colectării separate şi al upcyclingului, la festivalul Electric Castle, care se va desfăşura în Bonţida, Cluj-Napoca, în perioada 19-23 iulie 2023.

Cantitatea totală de deşeuri electrice şi electronice va ajunge la 29 mil. tone până în 2030, potrivit prognozelor ARCwaste, pe baza datelor ONU, care a estimat că în 2019 au fost produse peste 22 mil. tone de deşeuri de echipamente mici în întreaga lume, acestea reprezentând 40% din cele 57 de milioane de tone de deşeuri electrice şi electronice care apar la nivel global. ARCwaste Collection este o organizaţie de transfer al responsabilităţii producătorilor de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) fondată de producătorul de profil Arctic.

Piaţa instalărilor de panouri fotovoltaice pe blocurile de locuinţe are un potenţial de peste 800 mil. euro, conform calculelor realizate de platforma E-Acumulatori.ro. Potrivit datelor (INS), în România există, în prezent, circa 88.000 de blocuri, iar valoarea medie a unui proiect de instalare este de aproximativ 10.000 de euro.

Forumul Oraşelor Verzi, eveniment din domeniul sustenabilităţii şi al politicilor de mediu din România, va avea loc la Braşov în perioada 4-10 septembrie 2023. Cea de-a treia ediţie reuneşte experţi, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi naţionale, companii, ONG-uri şi cetăţeni care accelerează tranziţia către oraşe mai verzi, sustenabile.

Doar 2-3% din cota vânzărilor de telefoane mobile în România este reprezentată de produse refurbished care pot fi găsite acum atât în marile lanţuri comerciale, cât şi în oferta operatorilor de telefonie mobilă. Spre comparaţie, în Germania acestea reprezintă 15% din piaţa de smartphone-uri, potrivit unei analize realizate de Ambasada Sustenabilităţii.

Compania Renovatio e-charge a accesat o finanţare de 9,5 mil. euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul CINEA, pentru construcţia a 242 de staţii de încărcare a maşinilor electrice în România.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank