Economia verde

Pagina verde. EcoNews ZF

05.04.2023, 00:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Cluj-Napoca este oraşul din România care oferă cele mai accesibile maşini ecologice de închiriat, la preţuri cu circa 32% mai mici faţă de maşinile neecologice, ceea ce îl face să urce în topul oraşelor din România pentru călătorii responsabili, potrivit unui studiu realizat de platforma momondo, specializată în căutarea de bilete de avion, hoteluri şi variante de închirieri auto.

Compania Fepra, cu activitate în domeniul reciclării, a bugetat investiţii de 15 milioane de euro până în 2030, pe baza unei strategii de dezvoltare durabilă elaborate în parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Fepra îşi propune să crească volumul de reciclare a deşeurilor de ambalaje din plastic cu peste 20.000 de tone pe an şi să pună bazele unei reţele naţionale de parteneri, dar şi de 50 de centre de colectare a deşeurilor mixte, cu o capacitate de colectare de peste 450 de tone de plastic lunar, compensând astfel emisia a aproximativ 360 de tone de CO2 pe lună. Investiţia de 15 milioane de euro va fi finanţată din surse publice şi private.

Producătorul de pavele Symmetrica din Suceava investeşte peste 6 milioane de euro în panouri fotovoltaice care vor fi instalate în opt dintre fabricile sale până la sfârşitul acestui an. Printre acestea se numără fabricile din Vereşti – atât cea destinată producţiei de pavele, cât şi Symmetrica Tech –, Solca, Doaga, Arad, Bolintin Deal şi Podul Iloaiei. La final, circa 80% din consumul de energie al companiei ar urma să fie acoperit din surse proprii. Fiecare dintre parcurile fotovoltaice va fi amplasat pe o suprafaţă de circa 10.000 mp, va avea o putere instalată de 520/h KW şi va fi capabil să producă în jur de 620.000 kWh de energie electrică curată pe an.

Ordinul Arhitecţilor din România a lansat un concurs de soluţii pentru amenajarea standului său la Congresul Mondial al Arhitecţilor UIA 2023, care va avea loc la Copenhaga. Concurenţii trebuie să prezinte cum este în acest moment încurajată productivitatea resurselor în România.

Centrul pentru politici durabile Ecopolis a transmis Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului o solicitare referitoare la lipsa unor date privind calitatea aerului în perioada 21 noiembrie-31 decembrie 2022, date incluse în obligaţiile de raportare către Comisia Europeană. În răspunsul ANPM se precizează că „la sfârşitul lui 2022 s-au terminat fondurile necesare achiziţionării filtrelor de cuarţ pentru efectuarea măsurătorilor concentraţiilor de particule PM10 şi PM2,5 prin metoda de referinţă, respectiv cea gravimetrică“.

Philips România împreună cu asociaţia Viitor Plus vor planta un copac într-o zonă aflată în curs de deşertificare din sudul României pentru fiecare comandă plasată online cu produse din categoria de îngrijire personală şi îngrijirea mamei şi a copilului cu o valoare totală de minimum 250 de lei.

ASAP România (Armata Selectării Atente a Plasticului), o iniţiativă a Fundaţiei The Institute, a dezvoltat împreună cu antreprenorul Alex Zamfir, creatorul jocurilor The Funny Brand, un joc pentru adolescenţi despre importanţa colectării şi a reciclării corecte a plasticului, cu numele „Adevăr sau Reciclare“.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank