Economia verde

Pagina verde. Dragoş Iordache, ADIGIDMB: „Avem un proiect pentru construirea unui centru de management integrat al deşeurilor cu o capacitate de 450.000 de tone“

06.09.2023, 09:30 Autori: Alina-Elena Vasiliu , Cristina Bellu

În prezent, Bucureştiul dispune de un singur depozit de deşeuri, situat la Vidra, judeţul Ilfov, după ce depozitele de la Glina-Popeşti-Leordeni şi Chiajna-Rudeni au fost închise.

Capitala generează lunar peste 60.000 de tone de deşeuri, la nivel anual totalul fiind de aproximativ 800.000 de tone, ceea ce cores­punde unei medii de 300 de kilograme de de­şeuri pe locuitor. Cea mai mare parte din acest total ajunge la groapa la gunoi, în condiţiile în care această destinaţie ar trebui să fie pentru maximum 10% din deşeurile generate.

„Dacă vrem să atingem ţintele propuse, adică să ajungem undeva la 10% deşeuri depozitate în 2035, trebuie să începem cu colectarea separată la sursă, adică la generator. Acum se depozitează aproape 100%“, a spus Dragoş Iordache, director general la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestio­narea Integrată a Deşeurilor Municipale în municipiul Bucureşti (ADIGIDMB), în cadrul videoconferinţei ZF/Raiffeisen Bank „Soluţii pentru colectare şi reciclare“.

Pentru ca deşeurile să nu mai ajungă majoritar la groapa de gunoi, soluţia este încheierea contractelor de atribuire, prin care firmele de salubritate să se ocupe de trimiterea lor către instalaţiile de tratare mecano-biologică.

„Din aceste deşeuri, vor rezulta anumite fracţii „ cea reciclabilă, cea care are o anumită putere calorică şi se poate duce la incinerator în fabricile de ciment, o fracţie biodegradabilă care se poate inertiza, se poate usca pentru compost, şi o fracţie reziduală care merge direct la depozit. Prin aceste procedee, sperăm să eliminăm de la depozitare cel puţin 60%, aşa cum prevede legislaţia.“

Pentru gestionarea eficientă a deşeurilor, Comisia Europeană a recomandat construirea unui SMID (Sistem de Management Integrat al Deşeurilor), iar în acest scop s-a constituit Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Munici­pale la nivelul Municipiul Bucureşti. În prezent, Bucureştiul dispune de un singur depozit de deşeuri, situat la Vidra, în judeţul Ilfov, după ce depozitele de la Glina-Popeşti Leordeni şi Chiajna-Rudeni au fost închise.

„Depozitul de la Vidra este operat de un ope­rator privat, are o capacitate de 11,5 mi­lioane de metri cubi şi un grad de umplere de 60% în cele trei celule construite. În acest mo­ment, Asociaţia are în proiect construirea unui cen­tru de management integrat al deşe­urilor cu o capacitate de 450.000 de tone pentru tra­ta­rea atât mecanică, cât şi biologică a de­şe­urilor reziduale şi a deşeurilor colectate se­pa­rat. În partea a doua a proiectului vom ge­nera şi un depozit sanitar“, a mai spus Dragoş Iordache, care este de părere că una dintre mă­surile care ar trebui luate la nivelul cetă­ţe­nilor este în primul rând prevenirea, pe cât po­si­bil, a generării deşeurilor, înaintea gestionării lor.

Potrivit concluziilor celui mai recent raport realizat de Curtea de Conturi cu privire la depozitarea deşeurilor, infrastructura de colectare a deşeurilor în Bucureşti este insuficientă, deoarece nu există staţii de transfer al deşeurilor municipale, nu există nicio instalaţie de tratare termică a deşeurilor municipale, nu există nicio instalaţie de tratare mecano-biologică a deşeurilor municipale, ceea ce face ca gradul de colectare separată a deşeurilor reciclabile menajere şi similare să fie scăzut.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank