Economia verde

Pagina verde. Depozite cu energie solară. Transilvania Construcţii va începe în 2024 instalarea panourilor fotovoltaice pe acoperişul parcului industrial din Oradea Vest

28.06.2023, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

În următorii cinci ani, Transilvania Construcţii vrea să investească zece milioane de euro în producţia de energie verde, prin instalarea de panouri solare pe acoperişurile depozitelor în toate cele opt parcuri pe care le deţine, dar şi în cele care vor fi dezvoltate în continuare.

Transilvania Construcţii, o companie care dezvoltă, deţine şi administrează proprietăţi in­dustriale sub reţeaua TRC Parks, a bugetat o investiţie de circa un milion de euro pentru a dota cu energie regenerabilă unul dintre parcurile sale, TRC Park Oradea Vest, cu o suprafaţă de cinci hectare. Acest demers vine după ce compania a început deja o investiţie similară pentru TRC Park Cluj.

„Este un proiect de mo­dernizare integrală a clădirilor existente şi include dezvoltarea unui nou depozit clasa A. Din punct de vedere al sustenabilităţii, se vor implementa staţii de încărcare electrice, panouri fotovoltaice pe clădiri, iluminat smart LED şi spaţii verzi pentru clienţi“, spune Andrei Timofte, director general la Transilvania Construcţii.

Începerea lucrărilor pentru parcul din Oradea este prevăzut să aibă loc în trimestrul al doilea din 2024. În Oradea, Transilvania Construcţii mai deţine un proiect, în zona de est.

„Eficienţa energetică a spaţiului este un criteriu important pentru clienţi datorită nevoii de reducere a costurilor cu utilităţile şi apoi de reducere a CO2, cu scopul de a limita încălzirea globală. Investiţia în producţia de energie verde are un cost suplimentar, dar vine şi cu beneficii suplimentare atât pentru proprietar, cât şi pentru chiriaşi. Pentru proprietar reprezintă o sursă suplimentară de venituri, iar pentru chiriaşi – costuri reduse.“

În următorii cinci ani, Transilvania Construcţii vrea să investească zece milioane de euro în producţia de energie verde, prin instalarea de panouri solare pe acoperişurile depozitelor în toate cele opt parcuri pe care le deţine, dar şi în cele care vor fi dezvoltate în continuare.

Primul proiect care va produce energie verde este TRC Park Cluj, un parc cu cinci clădiri însumând 42.000 de metri pătraţi închiriabili, unde lucrările de implementare a panourilor fotovoltaice au început deja şi au ca termen de finalizare sfârşitul lunii iulie din acest an. Proiectul presupune instalarea unei centrale fotovoltaice de 1000 kWp, care va produce anual 1.156 MWh de energie verde. Acesta este primul proiect în care Transilvania Construcţii va implementa infrastructură pentru producţia de energie verde. Printre chiriaşii parcului din Cluj se numără DB Schenker, Purmo, DPD, Pilkington Automotive, Pipelife Romania şi Autonet Import.

Transilvania Construcţii are în prezent un portofoliu cu peste 250.000 de metri pătraţi de spaţii industriale şi logistice, în care îşi desfăşoară activitatea peste 300 de clienţi din diferite sectoare de piaţă. Proprietăţile sunt localizate in-city sau la marginea oraşelor principale din România şi a rutelor principale de transport.

Compania din Cluj-Napoca, cu afaceri de 41,6 milioane de lei în 2022, este controlată de Andrei-Iancu Timofte (în proporţie de 59%) şi de Mircea Timofte (36%), restul acţiunilor aparţinând altor persoane, potrivit datelor BVB, unde compania a fost listată până în 2020.

„Transilvania Construcţii SA a fost înfiinţată în anii 1990 şi a devenit una dintre cele mai mari companii de construcţii din Cluj-Napoca şi din Transilvania, dezvoltând proiecte rezidenţiale care au stat la baza a ceea ce este acum oraşul Cluj-Napoca. În 1999, compania a fost privatizată, continuând să fie una dintre cele mai mari companii de construcţii din zonă“, se arată pe site-ul companiei.

Firma a lucrat la proiecte de construcţii rezidenţiale, industriale, de birouri, stadioane şi hoteluri şi a dezvoltat şi propriile parcuri industriale şi proiecte de locuinţe. Este vorba despre parcuri de spaţii industriale în oraşe ca Bacău sau Cluj-Napoca şi de birouri precum Novis Plaza, tot în Cluj-Napoca

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank