Economia verde

Pagina verde. Dan Pascu, Retim Ecologic Service: „Instrumentele precum «Plăteşte pentru cât arunci!» chiar funcţionează dacă vrem să le utilizăm. Cred că ceea ce trece prin buzunar ne face să devenim un pic mai interesaţi“

30.08.2023, 00:05 Autori: Alina-Elena Vasiliu , Cristina Bellu

În prezent, o mare parte din problemele care ţin de gestionarea deşeurilor vine din atitudinea cetăţenilor, mulţi dintre ei nepunându-şi problema legată de ce se întâmplă cu deşeurile pe care le generează.

Aplicarea principiului potrivit căruia fiecare cetăţean să plătească pentru cantitatea de deşeuri pe care o generează – cunoscut ca „Pay as you throw“ – ar putea fi o măsură eficientă în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor, dacă toate municipalităţile ar aplica-o, este de părere directorul unei companii din domeniul salubrităţii.

„Instrumentele economice pe care legea ni le pune la îndemână, precum «Plăteşte pentru cât arunci!», chiar funcţionează dacă vrem să le utilizăm. Cred că ceea ce trece prin buzunar ne face să devenim un pic mai interesaţi“, a spus Dan Pascu, director general Retim Ecologic Service, parte din RER Ecologic Group, în cadrul videoconferinţei ZF/Raiffeisen Bank „Soluţii pentru colectare şi reciclare“.

Introducerea sistemului „Plăteşti pentru cât arunci“ (de la „pay as you throwì – PAYT) este o soluţie discutată de mult timp şi recomandată de Comisia Europeană pentru îmbunătăţirea managementului deşeurilor. Deşi au existat mai multe iniţiative legislative pe această temă în România, până în acest moment nu a fost luată o decizie unitară referitoare la implementarea acestui principiu. Astfel, doar unele unităţi administrativ-teritoriale au ales să-l aplice.

„Sistemul «Plăteşti pentru cât arunci» prevede introducerea unei taxe (sau tarif, în funcţie de modul de colectare) diferenţiate fiecărei persoane sau organizaţii în funcţie de cantitatea efectivă de deşeuri pe care o aruncă (şi nu un abonament fix) şi, mai ales, de cât de bine precolectează separat deşeurile proprii. Măsura poate fi implementată în diverse moduri: autorităţile fie decid să taxeze toată cantitatea de deşeuri generată de o persoană/ organizaţie (pentru a încuraja astfel prevenirea şi reducerea deşeurilor), fie aleg să taxeze doar deşeurile nereciclabile, oferind reduceri/ scutiri de taxe pentru cantităţile de deşeuri reciclabile colectate separat în vederea reciclării“, se explică pe site-ul ONG-ului de mediu Ecoteca.

În prezent, o mare parte din problemele care ţin de gestionarea deşeurilor vine din atitudinea cetăţenilor, mulţi dintre ei nepunându-şi problema legată de ce se întâmplă cu deşeurile pe care le generează. Desigur, şi lipsa infrastructurii este o parte importantă din problemă.

„Infrastructura a fost construită în mare măsură în urmă cu zece ani, prin fonduri europene. Acum, cele mai bune practici şi tehnologii sunt altele. Suntem în faţa unui nou ciclu investiţional pe  care trebuie să-l privim foarte realist. Este adevărat: cantităţile trimise spre reciclare sunt mult mai mari ca acum zece ani, dar comparativ cu ţinta suntem la nici 10% şi atunci nevoia de investiţii în infrastructură este imensă“, a mai spus Dan Pascu.

Potrivit lui, România nu trimite spre reciclare nici măcar 10% din cantitatea de deşeuri generate, în condiţiile în care ţinta este ca maximum 10% să fie depozitat în gropi de gunoi.

„Avem nevoie de strategii realiste, de planuri clare de acţiune. Nu putem să mai facem câte puţin pe ici-pe colo şi să sperăm că o să iasă bine. Sunt două componente mari care fac parte din actul de gestionare al deşeurilor: partea logistică şi partea de tratare. Să cumperi maşini, să cumperi recipiente, să le pui în faţa cetăţeanului, toate acestea reprezintă o treabă relativ uşoară dacă ai decis să faci acest lucru.“

Directorul de la Retim Ecologic Service este de părere că, fără o acţiune decisivă, provocările vor fi din ce în ce mai mari.

„Nu cred că cineva poate să facă ceva separat, în colţul său. Toţi depindem unii de alţii. Noi suntem foarte deschişi inclusiv în a ne implica în dezvoltarea unei soluţii pentru sisteme de management.“

RER Group este un grup de companii cu activitate în domeniul salubrităţii, al recuperării ecologice şi al reciclării, înfiinţat în 1994 de concernul german RWE.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank