Economia verde

Pagina verde. Adrian Corbu, AFM: „Vrem ca atât în Bucureşti, cât şi în celelalte unităţi locale să se dezvolte cât mai mult infrastructura de piste de bicicletă“

10.01.2024, 17:32 Autori: Alina-Elena Vasiliu , Cristina Bellu

♦ La nivelul Capitalei există un parteneriat semnat cu Ministerul Mediului, prin care ar urma să se acorde finanţare pentru dezvoltarea a 75 de kilometri de piste de biciclete.

Autorităţile locale ar trebui să se arate interesate de programele pe care le dezvoltă şi le finanţează Administraţia Fondului pentru Mediu şi să acceseze banii puşi la dispoziţie. Proiectele în vederea dezvoltării pistelor de biciclete ar trebui să fie printre cele mai importante, este de părere Adrian Corbu, vicepreşedintele Admi­nistraţiei Fondului pentru Mediu.

„În noiembrie 2022 am lansat o axă de finanţare pentru piste de biciclete cu un buget de 500 mil. lei, care a avut evaluarea în două etape. Am trecut de prima etapă, iar acum ne aflăm în a doua etapă de evaluare. Am avut bugete diferite alocate pe judeţe şi oraşe: municipiul Bucureşti - 75 mil. lei, subdiviziunile municipiului Bucureşti - 45 mil. lei, municipii de rang 1 - 36 mil. lei, municipii de rang 2 - 30 mil. lei, oraşe - 22 mil. lei, co­mu­ne cu mai puţin de 5.000 de locuitori - 3,7 mil. lei, iar pentru comunele cu peste 5.000 de locuitori - 7,5 mil. lei“, a spus Adrian Corbu la videoconferinţa Economia verde „România pe două roţi: Cum se dezvoltă reţelele de piste şi facilităţile pentru biciclişti?“, realizată la finalul lui 2023 de Ziarul Financiar în parteneriat cu Raiffeisen Bank.

La nivelul Capitalei există un parteneriat semnat cu Ministerul Mediului, prin care ar urma să se acorde finanţare pentru dezvoltarea a 75 de kilometri de piste de biciclete.

„Vrem ca atât în Bucureşti, cât şi în celelalte unităţi locale să se dezvolte cât mai mult infrastructura de piste de bicicletă. Nu cred totuşi că la nivelul Capitalei există un spaţiu atât de mare pentru 75 de kilometri de infrastructură nouă, ci vorbim mai mult despre piste de biciclete pe infrastructura existentă“, a mai spus Adrian Corbu.

În funcţie de ritmul în care se vor mişca lucrurile la nivelul autorităţilor locale, implementarea proiectului ar putea să înceapă încă din primăvara anului 2024.

În plus, Primăria Municipiului Bucureşti pune la bătaie un buget de aproape 35 de milioane de lei pentru a extinde reţeaua de piste de biciclete din Capitală cu 32 de kilometri. Sursa de finanţare este compusă din bugetul local şi din transferul unor bani de la bugetul de stat, printr-un proiect finanţat din Fondul de Mediu, iar de amenajarea acestor piste este responsabilă Compania Municipală SC Trustul de Clădiri Metropolitane SA.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank