Economia verde

O investiţie de 75 mil. lei pentru o piaţă care generează peste 50 mil. tone de deşeuri anual. GreenWeee a deschis o fabrică de reciclare a frigiderelor în Buzău

21.12.2023, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Odată cu pornirea noilor linii de procesare, capacitatea totală de reciclare a GreenWeee ajunge la 140.000 de tone pe an.

GreenWeee, companie care se ocupă cu reciclarea electrocasnicelor, parte din Green Group, a finalizat în 2023 a treia sa fabrică de reciclare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE). La capătul unei investiţii de 75 de milioane de lei, bani necesari pentru achiziţionarea instalaţiilor de reciclare, compania şi-a mărit capacitatea cu 40%. GreenWeee este prezentă cu o fabrică în Buzău din anul 2009 şi cu o alta în Câmpia Turzii din 2017.

„Decizia de a construi a treia fabrică de reciclare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) în România a fost motivată de un mediu propice dezvoltării sustenabile şi angajamentului faţă de economia circulară, precum şi de alinierea cu infrastructura deja existentă. Localizarea în apropierea primei fabrici facilitează şi colaborarea eficientă între cele două facilităţi, maximizând astfel eficienţa operaţională şi reducând impactul asupra mediului prin optimizarea transportului între locaţii”, spune Marius Costache, CEO la GreenWeee.

În noua unitate de producţie, situată tot pe platforma Frasinu din Buzău şi unde lucrează douăzeci de angajaţi, focusul este pe reciclarea frigiderelor şi a altor deşeuri de uz casnic şi industrial, cu accent pe recuperarea substanţelor periculoase, inclusiv uleiuri, agenţi refrigeranţi şi de expandare. Reciclarea frigiderelor este un proces distinct datorită complexităţii acestora. Procedura implică îndepărtarea componentelor periculoase precum lichidele refrigerante şi spumele izolatoare. Unele echipamente conţin substanţe care depreciază stratul de ozon, iar unele dintre cele fabricate înainte de 1995 conţin adesea agenţi frigorifici CFC sau hidrofluorocarboni (HFC), care acum sunt interzise la fabricarea unui produs nou.

Metalele, materialele plastice şi substanţele periculoase se pot scurge în apele subterane şi în sol sau se pot evapora, pot provoca probleme de sănătate şi poluează mediul dacă nu sunt gestionate într-un mediu controlat. De asemenea, se aplică tehnologii avansate pentru reciclarea metalelor, a plasticului şi a altor materiale conţinute în frigidere.

„Într-un context global în care se produc anual peste 50 de milioane de tone de deşeuri electronice, este evident că avem nevoie de o soluţie în abordarea acestei probleme complexe. Având în vedere caracterul adesea periculos al acestor deşeuri, am alocat resurse semnificative atât pentru implementarea tehnologiilor avansate, cât şi pentru asigurarea trasabilităţii procesului şi recuperarea materialelor, facilitând reintroducerea lor în circuitul economic.”

Compania poate recicla astfel un milion de frigidere pe an, obţinând o recuperare de peste 98% a materialelor, reintegrate ulterior în economie sub formă de materii prime secundare. Odată cu pornirea noilor linii de procesare, capacitatea totală de reciclare a GreenWeee ajunge la 140.000 de tone pe an. Noua investiţie făcută de GreenWeee cuprinde şi extinderea cu 35.000 de metri pătraţi a zonei de producţie şi logistică, precum şi amenajarea unei parcări echipate cu staţii de încărcare pentru vehiculele electrice şi una pentru camioane. De asemenea, a fost dezvoltat şi un spaţiu de birouri.

GreenWeee colectează şi reciclează toate tipurile de deşeuri alimentate electric sau cu baterii. Deşeurile provin de pe piaţa locală, de la operatori economici autorizaţi pentru preluarea responsabilităţii producătorului, retaileri de electronice şi electrocasnice, firme de salubritate, colectori şi prin contracte cu mari producători. Investiţia recentă a companiei vine în contextul în care deşeurile electronice înregistrează cel mai rapid flux de creştere la nivel mondial.

„Încercăm să schimbăm sensul cuvântului «deşeu», tocmai prin faptul că orice produs care a ajuns la ciclul vieţii sau nu ne mai este de folos poate fi o resursă. Ceea ce rezultă în urma reciclării în fabricile GreenWeee este reintrodus în circuitul economic, prin comercializarea în ţară şi în străinătate (aproximativ 10-15% din materia primă secundară ajunge la export), produsele fiind considerate materii prime secundare.”

Proiectul de investiţie este parte din strategia de dezvoltare GreenGroup, din care face parte GreenWeee, strategie aliniată cu viziunea fondului Abris, care deţine businessul. Investitorul de private equity Abris Capital Partners este specialist în transformarea ESG din Europa Centrală şi îşi propune să dezvolte companiile din portofoliul local în campioni regionali.

Cu recenta investiţie finalizată, GreenWeee a ajuns la investiţii totale de 40 de milioane de euro, fiind angajator pentru peste 350 de oameni în cele trei fabrici din Buzău şi Câmpia Turzii.

GreenGroup, din care face parte GreenWeee, este activ în reciclarea PET şi producţia de fibre de poliester, precum şi în reciclarea electronicelor, a deşeurilor de sticlă şi în gestionarea deşeurilor industriale. Din 2016, acţionariatul majoritar este deţinut de Abris Capital Partners, unul dintre cei mai importanţi investitori de capital privat din Europa Centrală.

Planurile de dezvoltare ale GreenWeee nu se opresc însă aici. La finalul acestui an, compania porneşte două linii de reciclare – una dedicată cablurilor (provenite din instalaţiile electrice sau cabluri industriale) şi o instalaţie care reciclează motoare din frigidere şi maşini de spălat, susţinută printr-o investiţie de 2 milioane de euro.

„De asemenea, o componentă importantă pe care o avem în cadrul companiei este şi educarea şi implicarea comunităţii în practici de reciclare responsabile, conştienţi de impactul pe care îl putem avea la nivel local. Dezvoltăm o serie de programe educaţionale şi de conştientizare pentru comunitate, dar şi parteneriate cu alte companii şi organizaţii pentru a împărtăşi bunele practici şi a contribui la un mediu mai sustenabil”, adaugă Marius Costache.

 

GreenWeee poate recicla un milion de frigidere pe an, obţinând o recuperare de peste 98% a materialelor, reintegrate ulterior în economie sub formă de materii prime secundare.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank