Travel

Şi dacă toamna este anotimpul perfect de vacanţă?

08 oct 2012 813 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Terasele cu viţă de vie Lavaux sunt un petec de pământ de 30 de kilometri care se întinde de-a lungul ţărmului nordic al lacului Geneva de la Chateau de Chillion până la marginile estice ale oraşului Lausanne din Elveţia. Aici se produce vin încă din secolul al XI-lea, arată descrierea locului publicată de UNESCO, din al cărui patrimoniu face parte regiunea. Acesta este un loc numai bun de vizitat în toiul toamnei, când via dă în pârg şi struguri sunt culeşi după tradiţii păstrate de sute de ani.

Toate satele medievale de aici sunt legate printr-un drum lung de nouă ore, dar cei care au mai mult poftă de a degusta dulceaţa stoarsă din boabele de struguri coapte decât de a merge pe jos pot lua un tren pe roţi, Lavaux Panoramic, care să-i ducă prin toate satele din jur.

Poate după atâta plimbare stropită cu vin proaspăt, nu strică un ospăţ pe cinste, sfatul fiind de a trece graniţă pentru a ajunge în Austria.

Dacă lucrurile sunt programate aşa cum trebuie, ar trebui să fie suficient timp pentru un festin cu melci de podgorie chiar în capitala Austriei, la Viena. Acest tip de melci este o delicatesă care la fel ca viile din Lavaux datează încă din Evul Mediu. Acest festival durează doar o săptămână şi începe chiar din prima zi a lunii octombrie. Eveimentul este organizat de un vienez, Andreas Gugumuck, care creşte la ferma sa veche de 400 de ani melci vienezi, furnizându-le apoi unora dintre cele mai bune restaurante din capitala Austriei. Bucătarii participanţi la festinul culinar crează interpretarea proprie a unui preparat cu melci, dar cert este că localnicii îi preferă fierţi, înăbuşiţi în unt şi usturoi şi prăjiţi în untură cu crustă din aluat de bere, după cum arată site-ul The Vienna Tourist Board, agenţia oficială de marketing pentru sectorul turistic din capitala Austriei.

Revenind la atributul bahic al toamnei, festivalurile de bere din Germania nu pot fi ratate şi cum sunt la o aruncătură de băţ de Austria, două sunt demne de luat în calcul.

Primul şi cel mai mare este Oktoberfest-ul, mega maratonul berii organizat anual la Munchen între 22 septembrie şi 7 octombrie. Uitaţi de diete, luaţi o halbă de un litru, o porţie de cârnaţi sfârâind şi savuraţi în masă cu alte câteva milioane de oameni bucuria pe care o dă toamna. Oricine îşi doreşte din când în când o petrecere pestriţă, zgomotoasă şi fără prea multe pretenţii. Dacă totuşi festivalul de la Munchen este prea mult, chiar şi pentru un iubitor de bere, există o alternativă: Festivalul de bere de la Cannstatter, Stuttgart. Acesta este al doilea festival de profil ca mărime din lume, având o durată totală de 3 săptămâni, între 23 septembrie şi 9 octombrie, după cum arată National Geographic Traveler.

Dacă Oktoberfestul este fără îndoială un eveniment de masă, festivalul berii de la Stuttgart este ceva mai restrâns şi de aceea este considerat şi mai autentic faţă deja mult prea mediatizatul frate mai mare din Munchen. Cum se ştie că vinul după bere este plăcere, dacă doriţi să continuaţi delirul bahic, Stuttgart face parte dintr-una dintre cele mai bogate regiuni ale Germaniei în ceea ce priveşte recolta de struguri. Dincolo de licori, pasiunea pentru maşini ar trebuie să vă îndrume paşii spre muzeele Mercedes-Benz şi Porsche. Doar pentru o vizită însă, nu pentru condus.

Dar mâncarea, vinurile alese şi berea spumoasă nu sunt singurele atuuri ale toamnei pentru că destinaţiile exotice merită vizitate tot acum.

"Iordania şi Oman sunt destinaţii exotice şi pentru aceste locuri abia acum începe sezonul. Nu este nici foarte cald şi au parte de hoteluri excepţionale aşa cum este cazul complexului Six Senses. Abu Dhabi este încă o opţiune, este pe val pentru că Dubaiul este deja perimat. Este o zonă în care s-a investit foarte mult şi care beneficiază de o infrastrutură turistică extrem de luxoasă. Lacul Como este o altă destinaţie bună pentru toamnă.", spune Roxana Bălcescu, directorul executiv al agenţiei de turism CMB Travel.

Tot pe destinaţii exotice mizează şi Adriana Goicea, directorul general al agenţiei de turism Cocktail Holidays.

"Caraibe, China, Malaezia sunt destinaţii bune pentru toamna aceasta. Noi însă încercăm să înviem şi călătoriile cu trenul iar propunerea noastră este trenul rusesc, cu plecare din Moscova şi având ca destinaţie finală Beijingul. Este o călătorie de două săptămâni, două locuri având un preţ de circa 5.000 de euro. Este însă mai mult o propunere test", subliniază Adriana Goicea.

Practic, oferta de toamnă nu este cu nimic mai prejos decât cea de vară, poate doar mai slab marketată, dar pentru cunoscători acesta nu poate fi decât un avantaj care-i protejează de masele uneori supărătoare de turişti.

De la berea germană până la viile dulci din Elveţia, în trecere pe la Lacul Como, revenind la o degustare de melci în Austria pentru a porni mai departe spre destinaţii exotice, cei care au aşteptat toamna pentru vacanţă vor avea cu siguranţă ce fructe să culeagă.