Travel

Se poate vinde Nepal, patria Everestului, ca destinaţie de nuntă pentru cuplurile de homosexuali?

19 iul 2011 465 afişări de Radu Racu
Din aceeaşi categorie
Se poate vinde Nepal, patria Everestului, ca destinaţie de nuntă pentru cuplurile de homosexuali?

Într-un an 2011 declarat al turismului, Nepal, ţără cunoscută mai ales pentru munţii Himalaya şi vârful Everest, testează acum o nişă care ar trebui să crească ponderea acestui segment în Produsul Intern Brut: statul asiatic vrea să devină destinaţia ideală pentru cuplurile de homosexuali, scrie revista Times.

Industria de turism dedicată pe servicii pentru homosexuali este estimată la 670 de milioane de dolari la nivel mondial, iar Nepal încearcă să atragă o felie cât mai mare din această piaţă. Curtea Supremă de Justiţie a emis în anul 2007 un decret prin care se garantau drepturile homosexualilor, minoritate considerată până atunci în fara legii. Lupta pentru schimbarea legislaţiei a fost dusă de Sunil Babu Pant, un parlamentar declarat homosexual, care a creat şi prima agenţie de turism a ţării dedicată exclusiv serviciilor pentru homosexuali - Pink Mountain (Muntele roz). Politica firmei de a vinde pachete exclusiv pentru această minoritate sexuală a fost primită cu succes în mai multe ţări, în special în cele în care căsătoria între homosexuali este interzisă.

Pant oferă acum servicii pentru cupluri, care costăcirca 11.000 de dolari. El spune că are rezervări şi pentru pachete individuale din Canada, China şi Germania iar după ce sezonul musonului va trece, numărul turiştilor va creşte.

Nepal îşi revine acum cu greu din războiul civil de 10 ani încheiat în 2006, disputat între forţele comuniste maoiste şi monarhia de la putere. Insurgenţa Maoistă a revendicat 16.000 de vieţi şi a destabilizat puternic economia ţării. Acum, statul asiatic încearcă să acorde o pondere cât mai mare pentru turism în dezvoltarea ţării. Anul trecut, 500.000 de străini au vizitat Nepalul, generând 7% din Produsul Intern Brut. Anul acesta, autorităţile speră să dubleze numărul de turişti.