Travel

Schi în România: În staţiunile Straja, Parâng şi Râuşor se schiază doar pe pârtiile dotate cu tunuri de zăpadă

31 dec 2011 644 afişări de Mediafax
Din aceeaşi categorie
Schi în România: În staţiunile Straja, Parâng şi Râuşor se schiază doar pe pârtiile dotate cu tunuri de zăpadă

Cabanierii din Straja, staţiune situată în Valea Jiului, în Munţii Vâlcan, au pornit tunurile de zăpadă artificială, pentru a completa stratul de ninsoare existent pe trei pârtii din staţiune, mai ales că toate locurile de cazare sunt deja ocupate de iubitorii de schi, care şi-au făcut din timp rezevări pentru Revelion.

"A nins puţin şi au fost pornite tunurile de zăpadă de pe pârtiile «Platoul Soarelui», «Constantinescu» , dar şi pe noua pârtie amenajată sub telescaun, «Sfântul Gheorghe». Deocamdată avem în staţiune câţiva centimetri de zăpadă, iar tunurile de zăpadă au compensat restul, astfel că pe pârtii avem peste 20 de centimetri de zăpadă", a declarat administratorul vilei Alpin din Straja, Mihăiţă Dumitraşcu.

Potrivit acestuia, în staţiunea Straja toate locurile de cazare sunt ocupate.

În staţiunea montană Parâng a nins puţin, iar stratul de zăpadă măsoară câţiva centimetri în toată staţiunea şi aproape 30 de centimetri pe pârtii, unde funcţionează tunurile de zăpadă.

"A fost cald mai multe zile la rând şi abia s-a prins un strat subţire de zăpadă. Compensează tunurile de zăpadă, astfel că se schiază pe trei dintre pârtii, unde zăpada a ajuns la 30 de centimetri. Staţiunea e plină de turişti în acestă perioadă", a declarat şeful Salvamont Petroşani, Dumitru Bârlida.

În staţiunea Râuşor, din Retezat, zăpada abia s-a aşezat în staţiune, însă pe pârtie, unde funcţionează de câteva zile tunurile de zăpadă, are o grosime de circa 15 centimetri şi se schiază.

"Le recomandăm turiştilor să se îmbrace mai gros şi să poarte încălţăminte adaptată condiţiilor de iarnă. În cazul în care vor merge pe pârtii, sfatul nostru este să folosească săniile sau schiurile şi să renunţe la improvizaţii, cum sunt pungile de plastic, pentru că se pot răni", a spus Doru Oprişoni de la Serviciul Public Salvamont Hunedoara.

Salvamontiştii din cele trei staţiuni îi mai sfătuiesc pe turişti să anunţe la refugiile Salvamont intenţia de a pleca pe un traseu sau altul.

Staţiunea Straja din judeţul Hunedoara reprezintă o atracţie, în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru turiştii din zona de est a ţării dornici să înveţe să schieze, întrucât în zonă există pârtii pentru începători.

La Straja, turiştii au fost atraşi de preţuri, care au rămas la nivelul celor de anul trecut, dar şi de programul oferit, care include petreceri la baza pârtiei, astfel că numărul celor care au achitat avansul pentru a-şi petrece acolo zilele libere de Revelion este mare.

La vila Alpin, spre exemplu, toate cele 60 de locuri de cazare au fost rezervate pentru zilele din apropierea Revelionului. Ca şi anul trecut, pachetele de patru sau cinci nopţi, respectiv cinci sau şase zile, au costat 1.000, respectiv 1.200 de lei de persoană pentru cazare în cameră dublă, cu masă, inclusiv cea festivă, dar şi o petrecere surpriză, un carnaval care va fi organizat în a doua zi din 2012. Copiii de până la zece ani au cazare gratuită şi anul acesta avem mai multe familii care au profitat de acestă ofertă, declara administratorul vilei Alpin din Straja, Mihăiţă Dumitraşcu.

Tot cu petreceri şi preţuri la nivelul celor de anul trecut şi-au atras clienţii şi pensiunile Iris din Munţii Retezat. Astfel, pensiunea din zona Brădăţel şi cea de la Râuşor au locurile ocupate pentru Revelion.

Citeşte şi: