Travel

Pasiuni pentru care merită să călătoreşti până la capătul lumii

01 iun 2013 1794 afişări de Radu Racu
Din aceeaşi categorie

„Am încercat întotdeauna să-mi aleg destinaţiile pentru sportul preferat astfel încât să poată reprezenta şi mici vacanţe cu familia şi prietenii în oraşele sau zonele respective“, spune  Mihai Guia, unul dintre cei mai prolifici avocaţi de pe piaţa locală.

Pasiunea pentru alergare l-a purtat pe avocatul de 33 de ani la maratoanele de la Paris, Rotterdam, Berlin, Istanbul, dar şi la Bucureşti şi Moeciu, însă cele mai memorabile experienţe s-au petrecut peste ocean, în Statele Unite.

„În Statele Unite, în Connecticut, în timpul unei alergări lungi, din cauza umidităţii excesive cu care nu eram obişnuit, am rămas fără apă şi mi s-a făcut un pic rău, fiind la vreo 14 km de casa prietenilor unde stăteam. Am bătut efectiv la o uşă a unei case tipic americane şi am cerut apă. Omul era întâmplător şi el alergător, mi-a deschis, mi-a dat apă, s-a oferit să mă ducă el cu maşina înapoi sau dacă mă simt bine să alerge cu mine înspre casa unde stăteam. Am alergat împreună distanţa de întoarcere, şi deşi avea peste 50 de ani am simţit că stătea el în ritmul meu, nu invers“, povesteşte Guia.

Cea mai importantă competiţie pentru avocatul pasio­nat de maraton se va desfăşura la finalul acestui an, în Austria, la Ironman 70.3, o cursă în care participanţii trebuie să înoate 1,9 kilometri, să parcurgă 90 de kiometri cu bicicleta şi să alerge la final 21 de kilometri. Competiţia este varianta înjumătăţită a celebrului concurs Ironman desfăşurat anual în Hawaii, iar ediţia din 2013 va avea loc în regiunea austriacă Zell am See.

Tot pasiunea pentru sporturi l-a purtat de la un capăt la altul al lumii şi pe Dragoş Tănase, directorul general al Roşia Montana Gold Corp., un turist din bagajul căruia nu lipseşte niciodată trusa de crose de golf. „Pentru golf merită să mergi până la capătul Pământului, spune executivul, amintindu-şi de execursia pe care a făcut-o în Noua Zeelandă, una dintre ţările considerate destinaţii ideale pentru pasionaţii de golf, şi datorită unei agenţii naţionale care se ocupă de dezvoltarea şi de promovarea  acestui sport.

„O experienţă cu adevărat memorabilă a fost să joc golf în Noua Zeelandă, pe un teren situat pe malul oceanului, lângă un port, într-un decor spectaculos“, îşi aminteşte Tănase.

El îşi urmează în fiecare an pasiunea în mai multe ţări, la diverse competiţii, între care şi Volvo World Match Play, desfăşurat anul acesta în Bulgaria, la finalul lunii mai, un campionat care aparţine Turneului European.

„Chiar şi în călătoriile de business încerc să profit de fiecare oportunitate şi să merg pe terenuri de golf, când am ocazia. Aşa am avut o experienţă inedită la Toronto, spre exemplu, unde am jucat golf între zgârie-nori“.

Experienţa cea mai memorabilă a lui Dragoş Tănase s-a petrecut în Toscana, în Italia.

„Acolo am întâlnit o doamnă în vârstă de 75 de ani, plină de energie, micuţă şi cu o siluetă perfectă. În fiecare zi juca golf, juca 18 găuri, fără nicio problemă. Ceea ce este şi mai impresionant este faptul că nu folosea cărucior electric pe teren, ci îşi căra singură crosele. În fiecare zi, la ora 9 era pe teren, la ora 1 îşi lua prânzul, apoi pleca. M-am simţit inspirat“.

Modelul sportiv al lui Dragoş Tănase este profesorul Paul Tomiţă, primul jucător profesionist din România, care l-a învăţat golf pe Regele Mihai şi pe membrii familiilor ilustre ale României - Cantacuzino, Ghica, Brâncoveanu, Ştirbei, Bibescu.

„Profesorului Paul Tomiţă îi datorăm terenul de la Pianu de Jos, primul teren de golf amenajat în România după 1989. Motto-ul său era «golful este o carte de vizită a unei ţări». Cred că avea dreptate“, punctează executivul.