Travel

Marea Neagră li se pare multora un loc care nu mai are secrete şi care păleşte prin comparaţie cu mările mult mai spectaculoase ale planetei. Însă Cristian Blaj nu a gândit la fel când a început, în 2019, să organizeze excursii private pe Marea Neagră, sub numele Nomad Nautic

23 aug 2021 434 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Poate că Marea Neagră li se pare multora un loc care nu mai are secrete şi care păleşte prin comparaţie cu mările mult mai spectaculoase ale planetei. Însă Cristian Blaj nu a gândit la fel când a început, în 2019, să organizeze excursii private pe Marea Neagră, experienţe premium menite să scoată la iveală frumuseţi pentru care nu e nevoie de călătorii de mii de kilometri.

De la copilăria petrecută pe plajă până la cutreieratul pe mările şi oceanele lumii, Cris­tian Blaj şi-a împletit viaţa cu apa aproape fără să-şi dea seama. A păstrat mereu acest element de legătură, iar împlinirea a venit odată cu Nomad Nautic, un business care organizează plimbări pe Marea Neagră.

„Am simţit nevoia de a mă reîntoarce, de a fi prezent în această simbioză din care, probabil, nu o să scap niciodată.“ Dar marinarului nu-i stă bine singur. El îşi găseşte întotdeauna pe cineva cu care împărtăşeşte gânduri, amintiri, bucurii sau necazuri. „Şi aşa s-a născut Nomad Nautic în anul 2019“, povesteşte Cristian Blaj.

Tovarăş de călătorie îi este Amada, o ambarcaţiune Jeanneau Merry Fisher 795 Marlin, în versiunea comfort-family, de care s-a îndrăgostit la prima vedere. Împreună sunt „ghizi“ pentru clienţi în tururi private şi servicii premium pe Marea Neagră. Ambarcaţiunea este nouă, fabricată în 2020, cu dotări şi echipamente de ultimă generaţie, fiind cunoscută în domeniu drept „SUV-ul mărilor“.

„Ne-am propus să creăm o atmosferă intimă, familială, la care să contribuim şi noi, dacă nu deranjăm, cu o glumă, cu o poveste. Deşi avem cinci trasee prestabilite, nu ne limităm la acestea, ci ascultăm şi dorinţa clientului, venim cu sugestii şi facem astfel încât acesta să fie mulţumit.“

Dintre traseele prestabilite, amatorii pot opta pentru o plimbare „Spre tărâmul zeilor“, între Mangalia-Cap şi Aurora-Olimp, pentru o „Escapadă la epavă“ (Mangalia-Olimp-Costineşti), o excursie „În depărtări“ (Mangalia-Costineşti-Cazinou), un „Tur de seară“ (Mangalia-Cap Aurora) sau o plimbare „La poveşti pe lac“ (port turistic Mangalia-lacul Mangalia-Marina Limanu).

Plecările şi sosirile au loc în şi din portul turistic Mangalia, dar dacă se doresc alte locuri, e nevoie de informare în prealabil, pentru ca acest lucru să se poată face în condiţii de siguranţă atât pentru călători, cât şi pentru ambarcaţiune. Durata unei excursii variază de la una la şase ore şi depinde de destinaţie, precum şi de activi­tăţile incluse în program. Deplasarea se poate îmbina armonios cu staţionarea la ancoră, cu înotul sau pur şi simplu cu o pauză de relaxare şi un pahar - plin - care să acompanieze experienţa. Preţul este calculat pentru întreaga ambarcaţiune, care poate găzdui

maximum opt persoane, şi se situează la aproximativ 300 de lei pe oră, în funcţie de durata deplasării şi de numărul de oameni aflaţi la bord.

„În general, clienţii noştri sunt oameni care dispun de stabilitate financiară şi care doresc să încerce şi altceva în afara unui şezlong pe plajă. De asemenea, sunt familii cu copii şi, surprinzător pentru mine, am realizat că interacţionez foarte bine cu cei mici, care parcă devin personaje ale poveştilor de pe mare“, spune Cristian Blaj.

Nomad Nautic este un business care se pliază cel mai bine pe sezonul cald, fiind activ în perioada mai-septembrie. Vârful de sezon este în intervalul iulie-august, atunci când apetitul pentru mare este la cote maxime. Este bine de ştiut totuşi că cele mai frumoase peisaje marine pot fi admirate în lunile mai şi iunie, iar cea mai plăcută atmosferă de stat pe apă este în septembrie. O spune cel care cunoaşte marea în toate stările şi în toate anotimpurile.

În lunile de primăvară - aprilie şi mai îndeosebi dar şi toamna - sfârşit de septembrie şi luna octombrie - sunt zile cu un relativ echilibru termic între uscat şi mare pe durata întregii zile. Vara, marea este mai liniştită până înspre orele 9-10, apoi efectul brizei ridică puţin valurile, iar marea se „încreţeşte“ până pe la orele 16-17, când efectul brizei scade în intensitate.

Cristian Blaj a investit aproximativ 60.000 de euro în Nomad Nautic până acum şi încă nu a tras linie de final. Preţul tot mai mare al benzinei a afectat businessul, la fel cum a făcut-o şi pandemia, dar anul 2021 a venit să mai redreseze puţin situaţia, chiar dacă rămân încă multe necunoscute în ecuaţie. La fel ca pe mare.

„Pentru viitor, credem că cel mai bine ar fi să încheiem parteneriate cu marile hoteluri din sudul litoralului, însă suntem împiedicaţi de faptul că nu sunt locuri de acostare pentru ambarcaţiuni şi există un plan de înnisipare a plajelor, de a cărui formă finală nimeni nu are habar. Dar pentru că iubim marea şi oamenii, vom continua. Vor fi paşi mici pe un drum frumos“, încheie Cristian Blaj.