Travel

În ce insulă privată poţi lua micul dejun alături de flamingo şi cine face cel mai bun tort de ciocolată din Bucureşti? Aflaţi zeci de secrete de vacanţă de la mai bine de 20 de antreprenori şi executivi. Ep. II

08 iul 2016 4448 afişări de Roxana Petrescu, Cristina Roşca, Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Unde este cea mai frumoasă plajă din lume şi unde se găseşte un loc de scufundări uluitor? Care sunt restaurantele care sunt destinaţii de călătorie în sine? Care sunt cele mai spectaculoase hoteluri şi cele mai impresionante muzee? Un teren de golf interminabil, un bootcamp sau un loc de yoga excepţional? Noi nu le ştim pe toate, dar suntem curioşi din fire, aşa că am întrebat mai bine de 20 de oameni, antreprenori, executivi, călători pursânge ce recomandări au pentru cel mai aşteptat moment din an, vacanţa. Curiozitatea nu a omorât pisica, ci i-a dat nouă vieţi. Pregătiţi-vă să fiţi inspiraţi!

Maldive şi un tort de ciocolată

Vacanţa pentru Diana Şucu, proprietara magazinului de mobilă de lux Ethan Allen, înseamnă în primul rând timp petrcut alături de familia ei. Destinaţia nu prea contează dacă locul oferă confort, intimitate şi siguranţă, dar parcă Maldive se detaşează de restul „concurenţilor“.

„Iubitori de mare cum suntem, alegem să ne petrecem vacanţele cu ochii în soare şi picioarele în nisip. Nu aş putea să arăt un loc cu degetul pe hartă. Insulele sunt preferatele noastre, pentru plajele aproape pustii pe care le oferă şi oaza de linişte pe care o reprezintă. Iubesc Maldive pentru frumuseţea paradisiacă a locurilor“, spune Diana Şucu.

Mâncarea preferată tot aromă de mare are, aşa că personajele celui mai memorabil festin au fost nişte homari gigant. „Întreceau orice personaj din poveştile pescăreşti.“

Nu este neapărat o mare cunoscătoare de vinuri, dar are alături un expert, pe soţul ei, omul de afaceri Dan Şucu, cu ajutorul căruia a descoperit pinot grigio, un vin aromat şi slab, potrivit pentru desert.

Şi dacă tot a venit vorba despre desert, unul întrece orice fantezie culinară.

„Tortul de casă, din ciocolată, de la Davvero, restaurantul unui prieten, îmi face poftă numai când mă gândesc la el.“

Dacă nu este exotismul din Maldive, atunci este Moldova şi bogăţia oamenilor din această zonă. Şi mai este uluitorul Transfăgărăşan.

„Locul de pescuit care ocupă un loc special în sufletul nostru este Periprava, acolo unde Dunărea întâlneşte marea. Peisajele sunt de basm. Iar hotelul în care visez să mă cazez se află în Dubai, Atlantis se numeşte. Am avut ocazia să îl vizitez şi m-a fascinat.“

Ca loc de shopping, Diana Şucu aminteşte de un magazin care a devenit ulterior inspiraţia pentru propria ei afacere.

„Showroomul Ethan Allen din Dubai. A fost dragoste la prima vedere. Atât de impresionată am fost, încât am decis pe loc că trebuie să aducem conceptul şi la Bucureşti.“

 

Acasă la Richard Branson

Alexandra Iacob este fashion buyer pentru brandurile Sport Couture şi Burberry România, unele dintre cele mai importante nume de pe piaţa luxului de la noi. Alexandra nu ştie locuri de yoga, dar ştie un bootcamp grozav, iar ca destinaţie de travel vă recomandă nici mai mult, nici mai puţin decât insula privată a lui Richard Branson? Excentric? Citiţi în continuare.

Care este cea mai exotică destinaţie turistică în care aţi ajuns? Cu ce v-a cucerit?

Necker Island, insula pri­vată a lui Richard Branson, situată în Insulele Virgine Britanice, din Caraibe. Este un colţ de paradis în care poţi lua mic dejunul alături de flamingo şi ţestoase, poţi înota şi explora cu submarinul lagunele turcoaz, dar poţi totodată şi să hrăneşti lemurii.

Care este hotelul din lume care v-a impresionat cel mai tare şi cu ce?

Hotelul care m-a impresionat încă de la prima vizită şi în care mă simt bine de fiecare dată când revin este Beverly Whilshire, în Los Angeles. Se remarcă prin vederile impresionante ale Los Angeles-ului, poziţionarea perfectă, amabilitatea personalului şi designul clasic şi elegant.

Unde aţi prins cel mai frumos apus din lume?

Cu siguranţă, cel mai frumos apus din lume l-am prins în Hawaii, pe insula Kona, Big Island.

Unde aţi băut cel mai bun vin?

În Napa Valley, California. 

Unde aţi mâncat cel mai bun desert?

Deserturile mele preferate le găsesc în Atena, într-o cofetărie cu tradiţie, în  laboratorul căreia prăjiturile şi torturile se pregătesc folosind reţetele originale, încă de la deschiderea ei în urmă cu peste 50 de ani.

Recomandaţi un loc de pescuit, un teren de golf, un resort de yoga, un hotel spectaculos.

Loc pescuit: Delta Dunării. Teren golf: Pelican Hill Golf resort în Newport Beach,  California. Resort Yoga: Nu merg la resorturi de yoga, dar pot recomanda un loc de bootcamp - Ranch at Live Oak Malibu. Hotel spectaculos: Four Seasons în Bora Bora.

Care a fost cea mai impresionantă şedinţă de shopping şi de ce?

Cele mai impresionante şedinţe de shopping, pentru mine, sunt întotdeauna în Paris. Se diferenţiază prin selecţia unică de produse, buticurile vintage şi atmosfera boemă.

 

Drumurile de acasă

Eduard Uzunov este proprietarul companiei de consultanţă imobiliară Regatta Real Estate, prezentă pe piaţă de circa două decenii, timp în care a intermediat unele dintre cele mai exclusiviste tranzacţii din domeniu. Dacă pasiunea pentru artă şi muzică sunt deja cunoscute, Uzunov se dovedeşte şi un călător cultivat. Acestea sunt descoperirile sale.

„Cele mai frumoase plaje pe care le-am văzut sunt în Sardinia, Grecia, mai ales Santorini, Maldive şi Mauritius, frumuseţea lor fiind dată de culoarea nisipului, peisaj, dar şi spectacolul cerului“, spune Uzunov. Deşi drumurile l-au purtat prin multe locuri, două trasee rămân de suflet.

„Vă aşteptaţi să spun Transfăgăraşan şi Transalpina? Ei bine, asta spun.“ Nu se poate lăuda cu cuceriri precum Himalaya, dar recomandă cu plăcere un traseu pe Jepii Micii. Totuşi parcă insulele sună mai bine, mai ales acum.

„Cu iahtul aş merge oriunde nu e marea învolburată. Insulele mele preferate sunt Maldive, Mauritius şi Seychelles. Vreau să vizitez în viitorul apropiat Insulele Capului Verde.“

Când este vorba de relaxare recomandă Six Senses Resorts and Spas, un lanţ care oferă răsfăţ de excepţie în locuri uimitoare.

Şi cum pasiunea pentru artă se ţine şi cu achiziţii de profil, Eduard Uzunov mai are o recomandare pentru colecţionarii maturi sau în devenire.

„Magazinul Rotenberg-Uzunov din Bucureşti, unde găsim cea mai tare artă românească.“

 

Cel mai bun loc de surf

Daniel Truică este unul dintre fondatorii agenţiei online Vola.ro, start-up care a ajuns în elita celor mai puternici jucători din domeniul turismului. Este pasionat de snowboarding, vorbeşte aproape cu plăcere despre accidente şi mai este pasionat de călătorii, poate singurul lucru previzibil dintre hobby-urile sale.

Ce destinaţie de vacanţă recomandaţi? De ce?

Portugalia, unde mă întorc cât de des posibil. Cred că Portugalia are unele din cele mai frumoase plaje din Europa şi unele din cele mai frumoase pe care le-am văzut eu în lume. Combinaţia de plaje spectaculoase, surf, oameni prietenoşi şi mâncare bună garantează o vacanţă de neuitat.

Ce restaurant şi ce fel de mâncare v-a impresionat într-o călătorie?

Fructele de mare de la restaurantul „La Mascotte“ din Montmartre, Paris.

Care este cea mai frumoasă plajă sau golf în care aţi făcut baie?

Mi-au plăcut multe plaje din Algarve, Portugalia, dar cea mai spectaculoasă mi s-a părut Praia da Bordeira, o întindere nesfârşită de dune de nisip, sălbatică şi bătută de vânturi.

Care este cel mai spectaculos drum făcut cu maşina sau cu bicicleta?

Cel mai spectaculos drum cu maşina mi s-a părut autostrada Route 1 pe coasta Pacificului, între San Francisco şi Los Angeles. Cu bicicleta mi-a plăcut cel mai mult în Bali, străbătând drumuri de ţară şi admirând câmpuri de orez, plantaţii de cafea şi cacao şi temple tradiţionale.

Ce traseu montan recomandaţi? Dar o destinaţie pentru o călătorie cu iahtul?

Eu sunt pasionat de snowboard, aşa că pentru mine munte înseamnă în primul rând să mă dau de dimineaţă până seara, din octombrie de când începe sezonul pe gheţari, până la ultima zăpadă în luna aprilie sau mai. Vara şi toamna îmi place să merg cu bicicleta prin Mărginimea Sibiului.

Ce insulă v-a plăcut cel mai mult?

Ultima insulă în care mi-am petrecut concediul vara trecută a fost Corsica şi a fost o revelaţie pentru mine.

Unde aţi băut cel mai bun vin?

În Toscana, Brunello di Montalcino. Probabil că frumuseţea locului şi compania potrivită contribuie la această impresie.

Unde aţi mâncat cel mai bun desert?

Macarons în Montmartre, la Arnaud Larher.

Recomandaţi un loc de pescuit, un teren de golf, un resort de yoga, un hotel spectaculos, un loc pentru surf sau schi.

Pentru surf recomand bineînţeles coasta Portugaliei.

Care este muzeul care v-a plăcut cel mai mult, parcul preferat?

Parcul Vondel din Amsterdam m-a impresionat.

 

Despre artă culinară şi muzică

Dana Petcu conduce din 2010 filiala locală a Christian Dior Perfumes. Românca lucrează în cadrul grupului francez de lux de şase ani, însă istoria sa în industria cosmetică începe acum circa 20 ani.

Care este cea mai exotică destinaţie turistică în care aţi ajuns? Cu ce v-a cucerit?

Pentru moment, Orientul Apropiat, Levantul, este cea mai exotică destinaţie, renumită pentru arhitectură, patrimoniul istoric, oameni şi obiceiuri. La Petra am avut sentimentul că s-a oprit timpul în loc, un sentiment intens de uimire în faţa unor construcţii şi a unor peisaje ce te întorc la întrebări clasice, existenţiale. M-au cucerit oamenii şi obiceiurile lor. Viaţa în Orient are altă dimensiune, timpul nu este atât de comprimat precum la noi. Mă simt norocoasă că am fost în această zonă, mi-a plăcut mult Siria cu ai săi oameni isteţi, Iordania pentru mix de civilizaţie antică şi modernitate, dar şi pentru oamenii calzi, modeşti, gata să-ţi fie de ajutor, iar Libanul pentru strălucirea şi contrastele locurilor, ale oamenilor.

Care este hotelul din lume care v-a impresionat cel mai tare şi cu ce?

Au fost mai multe, iar eu am fost influenţată cu siguranţă de context, companie etc. Menţionez unul drag, în Siracusa, Algila Ortigia, unde am avut un duplex, iar la etaj dormitorul avea vedere amplă la mare.

Unde aţi prins cel mai frumos apus din lume?

Mă feresc de superlative, sunt multe momente preferate, în top ar fi Delta Dunării, iar mai nou, din biroul cel nou, din Floreasca, avem aproape zilnic un spectacol al apusului urban, important este să ne oprim, căutăm şi admirăm!

Unde aţi mâncat cel mai bun desert?

Ador îngheţata, aşa că amintirea celui mai bun desert este legată de Italia, care are o ofertă mai generoasă! Când nu sunt acolo, Cremeria Emilia este în topul preferinţelor mele, mai ales până la redeschiderea Cioccogelateria Venchi.

Recomandaţi un loc spectaculos sau o experienţă inedită.

Aş menţiona Toscana unde am participat la un curs de cooking (http://www.tastytuscany.com). Acolo luxul este dat de natură şi de oamenii din zonă! O altă „destinaţie“, pentru melomani şi nu doar, este Festivalul de pian Roque d’Antheron din Provence de la sfârşitul lunii iulie - mijlocul lui august. Am fost anul trecut şi sunt sigură că voi reveni.

Care a fost cea mai impresionantă şedinţă de shopping şi de ce?

Toate sunt impresionante din diferite motive, timp petrecut, cantitate. În general merg singură la shopping şi cumpăr rar din impuls! Cea mai recentă experienţă de shopping a fost la Paris, unde am căutat un cadou de nuntă pentru o prietenă ce locuieşte acolo. A fost o călătorie cu mărci multe, necunoscute mie în mare parte, dar şi cu multe ritualuri frumoase, din nefericire dispărute. Am petrecut aproximativ 9 ore, în două zile! 

 

Cu gândul la cafea. Mereu

Mihai Panfil este unul dintre cei doi antreprenori care în primăvara lui 2013 au dechis cafeneaua Origo, un loc situat în apropierea centrului vechi, dar la kilometri distanţă ca şi concept faţă de peisajul din inima Bucureştiului. Antreprenoriatul nu este o felie de tort, toată lumea ştie asta, dar norocul lui Mihai Panfil este că pentru el cafeaua este şi business, dar şi cea mai râvnită destinaţie de vacanţă.

„Visez să pot călători în toate ţările producătoare de cafea, să vizitez fermele care produc cafea de specialitate şi să cunosc oamenii de la care primim boabele verzi. Iar dacă povestim de călătorii care

m-au inspirat, acestea se împart în două categorii: vacanţele de relaxare, pentru care recomand insulele îndepărtate ale Greciei sau Sicilia, şi city break-urile pe care le planific pentru oportunităţile de a vizita cât mai multe coffee shop-uri. De asemenea, ador să planific drumeţii la noi în ţară. Ultima de care îmi amintesc cu drag este drumeţia până la Detunatele, din Munţii Apuseni.“

Îi place să recomande locuri care au crescut frumos de la noi din ţară, iar pe lista scurtă intră Valea Verde Resort, în Cund, şi Castelul Maria, din Deva. „În ţară am călătorit mult cu maşina şi am avut parte de drumuri spectaculoase atât în Munţii Apuseni, de-a lungul râului Arieş, cât şi în Moldova, unde am vizitat cramele din zonă.“

Ca destinaţie gastro recomandă Copenhaga. Nu dă foarte multe detalii, dar experienţa a avut legătură cu „deserturi, vinuri şi feluri de mâncare delicioase şi inovative.“

Şi chiar dacă peste tot pe unde se duce vizitează coffee-shop-uri, locuri care s-au transformat într-un fel de muzee ale vieţii urbane, sunt şi muzee în adevăratul sens al cuvântului pe care le recomandă.

„Muzeul în care am pretrecut cel mai mult timp a fost MOMA, din New York, dar îmi place să îmi liniştesc gândurile într-o pauză în Cişmigiu.“