Travel

Innsbruck, o călătorie între cristale Swarovski şi pârtii de 300 de km lungime

22 dec 2012 567 afişări de Mirabela Tiron
Din aceeaşi categorie

În apropiere de Crăciun, Innsbruck pare rupt din poveştile pentru copii, cu brazi împodobiţi cu cristale, străzi decorate cu luminiţe şi personaje de basm ce te întâmpină la intrarea în restaurante şi hoteluri. Nu este de mirare că anual atrage 2 milioane de vizitatori, de 14 ori mai mult faţă de numărul de locuitori pe care îi are.

Una dintre atracţiile principale ale oraşului este muzeul de cristale Swarovski Kristallwelten, aflat la 15 kilometri de oraşul Innsbruck, în localitatea Wattens. Magia cristalelor cucereşte anual 700.000 de turişti. Încă de la intrare, muzeul se prezintă ca o operă de artă, sub forma unui chip uriaş, din gura căruia se revarsă o cascadă.

Deschis pentru a sărbători împlinirea a 100 de ani de activitate ai companiei fondate de Daniel Swarovski, muzeul are 14 camere, "chambers of wonder", în care sunt expuse opere ale unor artişti celebri. În prima cameră te împină cel mai mare cristal şlefuit din lume, "Centenarul", de 310.000 de carate. Alături de aceasta, străluceşte cel mai mic cristal din lume, de doar 0,7 mm. Iar deasupra lor, un candelabru "Mediterraneo" creat de designerul italian Gaetano Pesce, sub formă de meduză. Tot aici este expus un cal reprodus în mărime naturală, cu harnaşament indian, bine­înţeles din aceleaşi cristale Swarovski. A doua cameră prezintă un spectacol suprarealist de modă, realizat de Jim Whiting's. Pe lângă o paradă a hainelor cu cristale Swarovski, în sală are loc şi un dans al unor siluete de manechine. Cel mai spectaculos din tot muzeul însă este Domul din cristale, o sală circulară, realizată din îmbinarea a 595 de oglinzi, pusă în valoare de diferite culori.

Într-o altă sală, cortina se ridică pentru "teatrul de cristal", într-una din scene fiind prezentată "Luna" dansând cu "Soarele". Aceste scene imaginare au fost create de artista austriacă Susanna Shmögner.

Călătoria în lumea cristalelor poate fi continuată în magazinul amplasat chiar la ieşirea din muzeu, sau chiar la cel din centrul oraşului Innsbruck.

Tot în centrul vechi al oraşului se află şi Palatul Imperial (Hofburg Kaiserliche), una dintre cele mai importante clădiri istorice din Innsbruck. Construit la sfârşitul secolului al XV-lea ce către Maximilian I, palatul a fost redecorat în forma actuală de împărăteasa Maria Theresia, care a ţinut să-şi expună tablouri cu cei 16 copii ai săi în aproape toate sălile mari, fastuoase, în care petreceau capetele încoronate ale acelor vremuri.

În inima Alpilor, călătoria poată fi continuată printre pieţele de Crăciun. Anul acesta s-au organizat cinci astfel de pieţe, în care se vând decoraţiuni, preparate tradiţionale şi suveniruri. O piaţă a fost amenajată în Centrul Vechi al oraşului, una pe strada principală de shopping Maria Theresia, alta de-a lungul râului ce străbate oraşul iar alte două pieţe de Crăciun au fost amplasate în Hungerburgbahn, de unde se poate ajunge uşor cu o instalaţie de cablu la 2.256 de metri altitudine.

Bijuteria cea mai valoroasă a oraşului rămân pârtiile de schi pentru descifrarea cărora cei mai puţin familiarizaţi cu infrastructura zonei cer chiar şi tururi cu ghid. Austriecii au investit sute de milioane de euro în piste nocturne, instalaţii prin cablu, zăpadă artificială, iar pârtiile vin la pachet cu hoteluri dotate cu piscine, saune şi săli de masaj, dar şi cu restaurante în care se organizează seri tematice austriece. Cu un domeniu schiabil de 22.000 de kilometri de pârtii, călătoria cu specific austriac nu se poate încheia prea curând.

Citeşte şi: