Travel

Fotografii de vacanţă. Cu ce să le faceţi şi să le păstraţi?

30 iul 2011 1681 afişări de Bogdan Petre
Din aceeaşi categorie

Camerele foto sunt la putere în sezonul vacanţelor. Noile modele, fie că sunt compacte sau cu obiective interschimbabile, au şi capacităţi de filmare la o calitate foarte bună.

1. Sony SLT-55

Sony prezintă o cameră tip SLT cu obiective interschimbabile bazată pe tehnologie cu oglindă translucidă care a fost desemnată de juriul TIPA ca fiind cea mai bună inovaţie în domeniul imaginii de anul acesta. Modelul Sony ?55 are un senzor CMOS Exmor APS HD cu o rezoluţie de 16.2 MPix, procesor BIONZ cu reducere dublă a zgomotului, răspuns profesional la fotografierea în rafală cu viteze de 10 cps, ISO între 100 şi 12800, autofocus în 15 puncte, un ecran LCD rabatabil de 3 inchi şi posibilitatea de filmare la rezoluţii Full HD în format AVCHD.

Mai uşoară şi mai compactă decât un DSLR obişnuit, aceasta realizează imagini foto la acelaşi nivel şi filmări la rezoluţii full HD în care autofocusul este continuu şi precis, chiar şi pe subiectele aflate în mişcare.

Dintre funcţiile mai speciale amintim de cea de capturare a imaginilor ultrapanoramice printr-o simplă rotire a camerei sau de controlul diafragmei în timpul filmări pentru obţinerea unor efecte de adâncime deosebite. Este compatibilă cu toate tipurile de obiective Sony Alpha şi are un preţ de 3.349 de lei, www.sony.ro.

2. Canon EOS 60D

Canon-ul EOS 60D este o cameră foto DSLR din gama de mijloc, dedicată celor care vor să lase în urmă amatorismele şi să se ocupe de fotografie la modul mai serios. Aceasta are un senzor CMOS APS-C de 18 Megapixeli, procesor performant DIGIC 4, sistem de focalizare automată în 9 puncte, ecran LCD rabatabil de 3 inchi, ISO între 100 şi 6400, o viteză de fotografiere în rafală de 5.3 cps şi posibilitatea de înregistrare video la rezoluţii full HD.

Pentru cei care vor să experimenteze diverse efecte vizuale, Canon pune la dispoziţie o gamă de filtre creative care pot fi aplicate imaginilor direct din cameră, imediat ce acestea au fost realizate, permiţând testarea diferitelor rezultate imediat după captură. Filtrul aGrainy B/W" crează fotografii stil documentar sau reportaj iar aMiniature" reproduce fotografia tilt-shift pentru un rezultat miniaturizat. Efectul Toy Camera ajustează tonalitatea culorilor, iar Soft Focus permite atenuarea fotografiile, rezultatul fiind în detaliile mai catifelate. Pe www.f64.ro, împreună cu obiectivul Canon 18-135mm F/3.5-5.6 IS, are un preţ de aproximativ 5.799 de lei.

4. Panasonic Lumix DMC-TZ20

Panasonic poate atrage atenţia fotografilor amatori cu modelul Lumix TZ20 prin detaliile tehnice de top încorporate într-un corp uşor şi compact. Aceasta are un senzor MOS de 14.1 Megapixeli, un obiectiv LEICA DC VARIO-ELMAR superangular cu un impresionant zoom optic de 16x şi stabilizator POWER O.I.S., modul GPS pentru geocodarea imaginilor şi nu-i lipseşte posibilitatea de filmare la rezoluţii full HD 1920x1080/50i. Datorită funcţiilor inteligente este foarte simplu utilizat, fiind o cameră perfectă pentru vacanţă sau călătorii pentru imortalizarea oricărui moment sau peisaj, atât în fotografii cât şi în filmări. Are un preţ de aproximativ 1.500 de lei, www.panasonic.ro.

5. Nikon D5100

Vedeta Nikon în această vară este cu siguranţă modelul D5100, un DSLR multimedia cu capacităţi avansate de fotografiere şi filmare, moştenind de la modelul superior D7000 senzorul CMOS de 16.2 Megapixeli şi procesorul Expeed 2. Aceasta mai dispune de un monitor LCD rabatabil de 3 inchi, un sistem de autofocus "n 11 puncte, sensibilitate ISO "ntre 100 şi 6400, viteze de fotografiere "n rafală de 4 cps, plus filmare la rezoluţii full HD 1920x1080 pixeli cu autofocusul activ.

Dispune de tehnologie HDR pentru obţinerea unor imagini cu peisaje perfecte şi nu îi lipsesc nici efectele creative cum ar fi schiţă color, miniaturizare, siluetă sau culoare selectivă, active şi în timpul filmării. Cu obiectivul 18-55mm are un preţ de aproximativ 3.500 de lei, www.nikon.ro.

6. Kingston SDHC UltimateXX UHS-I 32GB

Utilitatea unui card SDHC nu poate fi contestată în mediul foto-video. Acesta trebuie să aibă un spaţiu de stocare cât mai generos, pe care să încapă toate fotografiile şi filmările din vacanţă, şi performanţe cât mai bune pentru scrierea rapidă a informaţiilor primite de la cameră, la fotografierea în rafală sau la filmare. Cei de la Kingston ne propun modelul UltimateXX UHS-I cu o capacitate de 32GB, cel mai rapid card SDHC de pe piaţă, cu viteze de acces de până la 60MB/s la citire şi 35MB/s la scriere. Are un preţ de aproximativ 1.000 de lei, www.rememberkingston.com.

7. HP Photosmart Premium e-All-in-One C410b

Întotdeauna fotografiile pe hârtie vor avea mai mult farmec, spre deosebire de cele păstrate în format digital. Dacă nu aveţi timp pentru deplasarea la un centru specializat, multifuncţionalul HP Photosmart C410b vă poate ajuta să printaţi simplu şi rapid fotografii la calitate de laborator, fără a fi nevoie de un PC. Acesta are un ecran color de 6.1 cm pentru previzualizarea/editarea fotografiilor plus cititor de carduri compatibil cu majoritatea formatelor utilizate. Nu îi lipseşte tehnologia e-Print pentru printarea fotografiilor de oriunde prin simpla trimitere a unui e-mail către el sau funcţiile obişnuite ale unui multifuncţional, cele de printare, copiere, scanare sau fax. Are un preţ de aproximativ 900 de lei, www.hpbrandstore.ro.