Travel

De la snorkeling la sculpturi de gheaţă

23 dec 2013 241 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Mulţi îşi caută evadarea pe timp de iarnă în fel şi fel de paradisuri tropicale, dar cei care au înţeles că cel mai bine este să faci lucrurile la timpul lor au aflat că snorkelingul este senzaţional în Antarctica şi au învăţat deja să-şi facă singuri schiuri de la triburile din Mongolia.

Snorkeling în Antarctica.

Automat când spui snorkeling, te gândeşti la ape azurii, pline de bancuri de peşti tropicali şi grade multe în termometre. Anca Nichifor, personal travel planner în cadrul companiei Jet Set Planner, are însă o altă propunere pentru cei care iubesc iarna aşa cum este ea. „Se organizează pentru prima dată anul acesta, în februarie 2014, durează 12 zile şi de-a lungul excursiei participanţii pot practica snorkeling, kayaking, diving“, spune Anca Nichifor. În linii mari, este vorba despre o expediţie la care pot participa 54 de persoane. „Începe în Ushuaia (Argentina) şi continuă spre Polul Sud, unde începe efectiv călătoria pe apele îngheţate. Expediţia se sfârşeşte la Cape Horn (cel mai sudic punct al arhipelagului Tierra del Fuego din Chile - n.red.)“, explică Anca Nichifor. Pentru acest pachet preţul de persoană începe de la 11.700 de dolari.

Vânătoarea după luminile nordului.

„Repede. Norii s-au dus. Se întâmplă!“. Este un mesaj cu care puteţi fi treziţi la ora 2:30 dimineaţa, dacă ajungeţi în nordului Finlandei mânaţi fiind în lupta cu somnul de o singură dorinţă: să prindeţi în plină desfăşurare faimoasele aurore boreale. Fenomenul este destul de „pretenţios“, pentru că se arată când vrea el, când cerul este cristal şi gerul sticlos. Ca destinaţii pentru a vedea acest fenomen sunt Norvegia, Islanda, Groenlanda, Suedia, Alaska şi Canada. După ce vă săturaţi de privit cerul, puteţi oricând să vă suiţi într-o sanie trasă de nişte câini husky mai zdraveni decât ciobăneştii mioritici şi să vedeţi de sub straturi de blănuri călduroase cum se dezvăluie fără secrete tot peisajul arctic.

Aventuri prin Patagonia.

Aventura porneşte din El Calafate, un oraş din Patagonia, pentru a ajunge ulterior la Parcul Naţional Los Glaciares, acolo unde se află gheţarul Perito Moreno, unul dintre  singurii trei gheţari din Patagonia care continuă să crească.  Apoi drumul continuă spre spre Fitz Roy, un munte amplasat între Argentina şi Chile, şi Cerro Torre, unul dintre munţii din sudul Patagoniei, aici fiind tabăra de campare pentru trekking.

„Am organizat această expediţie anul trecut pentru un grup de 6 persoane. Se organizează de obicei la începutul lunii decembrie şi durează 10 zile. Ultimele 5 zile din expediţie se petrec pe barcă, în combinaţie cu opriri lungi pentru trekking, pornind spre Gheţarul Balmaceda, de-a lungul râului Serrano până la Torres del Paine“, explică Anca Nichifor. Tariful pentru fiecare participant la expediţie începe de la 3.800 de dolari.

Sculpturi în gheaţă la Londra.

La începutul lunii ianuarie, la Londra, va avea loc Festivalul Sculpturilor în Gheaţă. Astfel, timp de trei zile, în perioada 10-12 ianuarie, 20 de sculptori internaţionali în gheaţă organizaţi în zece echipe se vor lupta pentru a atrage voturile atât din partea unui juriu specializat, cât şi din partea publicului.  Concursul este format din trei probe care se anunţă a fi cel puţin spectaculoase prin temele alese. Prima are tema Viaţa Acvatică, a doua este o probă freestyle în care artiştii aleg ei singuri o temă iar a treia probă are ca sursă de inspiraţie Fabulous Fashion. Dacă îngheţaţi bine de tot, puteţi oricând să daţi o fugă până la vintage shop-urile din Notting Hill, apoi să va încălziţi cu o supă iute-acrişoară în Cartierul Chinezesc şi normal să încheiaţi seara cu un pahar de cidru, în boemul cartier Soho.

Schi şi safari cu reni în Mongolia.

Este o călătorie lungă, de 18 zile, care se organizează de obicei în perioada ianuarie-aprilie şi la finalul căreia veţi şti să vă faceţi de unii singuri schiuri.

„Expediţia începe în Ulaanbaatar pentru acomodarea la viaţa mongolezilor. De aici se zboară la Moron, cel mai cunoscut oraş din ţară pentru comerţul ilicit, şi apoi spre tundra mongoleză Taiga, exact ca un trib nomad. Pe parcursul călătoriei, participanţii sunt găzduiţi inclusiv de un trib, tribul Tsaatan (păstori de reni) care organizează pentru invitaţi o ceremonie spectaculoasă de primire şi îi învaţă să îşi confecţioneze propriile schiuri“, spune Anca Nichifor de la Jet Set Planner. Mai departe, călătoria continuă spre lacul Khovsgol unde participanţii sosesc pe sănii trase de cai pentru a sărbători două zile de festival, pe lacul îngheţat. Preţul pentru cele 18 zile de Mongolie îngheţată porneşte de la 4.500 de lire sterline.

Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci.

Cea de-a 22-a ediţia a Jocurilor Olimpice de iarnă se va desfăşura anul acesta la Soci, în Rusia, în perioada 7-23 februarie. Potrivit site-ului de prezentare a evenimentului, Jocurile Olimpice de la Soci vor fi cel mai compact eveniment din istoria acestor jocuri. Ce înseamnă acest lucru dacă vă decideţi să mergeţi în geroasa Rusie? Că puteţi vedea o grămadă de competiţii fără a fi necesar să vă gândiţi la rute complicate de transport. „Va fi posibil să ajungi dintr-o parte în alta în câteva minute şi toate competiţiile olimpice sau paralimpice se vor desfăşura în aceleaşi locuri“, se arată pe site-ul dedicat evenimentului.

În principiu, competiţiile se vor desfăşura în două zone, una de coastă şi una muntoasă. Cele două zone sunt la o distanţă de 48 de kilometri una de cealaltă, iar cu liniile ferate special construite pentru acest eveniment drumul nu va dura mai mult de 30 de minute. Mai trebuie să mai ştiţi ceva. Jocurile Olimpice de la Soci sunt cele mai costisitoare organizate vreodată, nota de plată ridicându-se la 51 de miliarde de dolari. Suma a generat controverse mari, aşa că merită să faceţi drumul până acolo să vedeţi cum arată o Olimpiadă cât un sfert din PIB-ul României.