Travel

Cum e să trăieşti în cea mai bogată ţară din lume

17 nov 2012 15248 afişări de Octavian Calei
Din aceeaşi categorie

Jurnalista Victoria Scott, stabilită de câţiva ani în Qatar, a întrebat pe blogul ei de pe Twitter cum este să trăieşti în cea mai bogată ţară din lume, unele dintre răspunsurile primite relatând şocul diferenţei dintre preţul benzinei "de acasă" şi din străinătate sau faptul că a sta la un hotel care are minim cinci stele este ceva normal, scrie The Telegraph.

"De ce toate benzinăriile arată de parcă ar fi închise?", scria pe Twitter un cetăţean din Qatar care se afla în vacanţă în SUA. Lui i se părea ciudat să nu vadă pe nimeni lângă staţiile de alimentare deoarece, argumentează el, în Qatar lumea nu se dă jos din maşină ca să realimenteze, ci un angajat face lucrul acesta, chiar şi atunci când sunt 50 de grade Celsius afară.

"Carburantul este mai ieftin decât apa îmbuteliată. "Un plin" la o maşină de teren cu motor de 4 litri costă 10 lire sterline (12,5 euro)", a continuat el.

De asemenea, locuitorii celei mai bogate ţări din lume nu trebuie să-şi spele singuri maşinile, majoritatea având menajere care fac curăţenie, spală rufe, despachetează cumpărăturile sau au grijă de copiii. Dacă te opreşti în faţa unui fast-food cu maşina şi claxonezi, cineva vine ca să-ţi ia comanda şi ţi-o aduce când e gata.

Întrebaţi ce înseamnă pentru ei să locuieşti în ţara cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor, unul dintre cei care au răspuns pe Twitter a scris că a merge în vacanţă la un hotel cu mai puţin de cinci stele nu este în regulă pentru un cetăţean al Qatarului.

Qatar a avut anul trecut un PIB pe cap de locuitor de 98.144 de dolari, potrivit datelor FMI, fiind cea mai bogată ţară din lume.

Populaţia din Qatar creşte cu rapiditate. În luna septembrie erau cu 143.000 de locuitori mai mulţi faţă de anul trecut, totalizând 1,84 milioane de oameni care trăiesc în cea mai bogată ţară din lume. Organizaţia Naţiunilor Unite estimează că 500 de noi imigranţi vin în fiecare zi în Qatar.

Cu toate acestea, Qatar este o ţară în care diferenţa dintre cei mai bogaţi şi cei mai săraci oameni este foarte mare. Creşterea alertă a economiei este alimentată de către fluxul continuu de muncitori veniţi în mare parte din Asia de Sud, majoritatea venind deja îndatoraţi "agenţilor" care le-au făcut rost de vize.

Printre dezavantajele enumerate de către Victoria Scott se numără traficul, birocraţia sau drepturile angajaţilor. Un alt inconvenient este că şcolile sunt foarte rare, aşa că mulţi sunt nevoiţi să-şi educe copiii acasă.

Qatarul este o încă o ţară în tranziţie. Unul dintre apropiaţii jurnalistei a spus că singura diferenţă dintre Dubai şi Doha, capitala Qatarului, este că Dubaiul este terminat. În calitate de ţară gazdă a Cupei Mondiale în 2022, Qatarul se pregăteşte de zor. Multe străzi din capitală se află în şantier. Proiectele de infrastructură sunt măreţe, printre ele, cel mai important fiind o reţea extinsă de metrou.