Travel

Cum arată vacanţa perfectă pentru antreprenorul care-i trimite pe corporatişti la sală: "Activitatea fizică te ajută să cunoşti locurile în care mergi"

26 iul 2016 4869 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Alergat, schi, înot, ciclism - aşa arată timpul liber al lui Andrei Creţu (34 de ani), unul dintre fondatorii businessului Benefit Seven, care le propune corporatiştilor carduri de acces la cluburile sportive din marile oraşe ale ţării. Uneori, se antrenează chiar şi la birou, în sala de sport amenajată la subsol, pentru că, după cum spune el, sportul se îmbină bine cu orice fel de activitate. Anul trecut, afacerea pe care o conduce alături de colegul său antreprenor Iulian Cîrciumaru, concepută în urmă cu patru ani într-o cafenea din Braşov, a adus o cifră de afaceri de 1,8 milioane de euro, iar fondatorii vor să dubleze rezultatul în 2016. Andrei Creţu spune că viaţa de antreprenor i se potriveşte perfect şi asociază începuturile acesteia cu naşterea fiului său: 24 ianuarie 2014 a fost ultima zi ca angajat în compania multinaţională de consultanţă PwC, iar pe 25 ianuarie 2014 s-a născut băieţelul său, Sasha.

„Îmi iau echipamentul de sport cu mine în vacanţă, deşi au fost şi dăţi când l-am cărat degeaba, pentru că nu am avut timp sau am găsit altceva de făcut. Aş exagera dacă aş spune că alerg în fiecare zi, dar consider că, de câteva ori într-o escapadă de o săptămână, ai putea să te mişti. În plus, activitatea fizică te ajută să cunoşti mult mai bine locurile în care mergi, de aceea, vacanţa ideală, în ceea ce mă priveşte, trebuie să fie activă.

Am noroc că şi soţia mea, alături de care îmi petrec cele mai multe vacanţe, este pasionată de sport, aşa că ne înţelegem şi din acest punct de vedere. Avem un bă­ieţel de doi ani şi patru luni, Sasha. De când s-a născut el, am făcut o pauză de la vacanţe şi abia acum eu şi soţia mea reîncepem să călătorim, pentru că de acum putem să-l luăm şi pe cel mic cu noi în vacanţe.

Pentru mine, un weekend perfect este unul prelungit, de trei nopţi. Sunt foarte ataşat de viaţa mea antreprenorială şi de business, astfel că, oriunde plec, nu trec două zile fără să mai dau nişte mailuri sau fără să mă interesez de afaceri. Nu pot să mă relaxez decât dacă ştiu că sunt conectat şi la ce se întâmplă la birou. Aş şi sta în vacanţe tot anul, dar aş şi munci tot anul.

Când vine vorba de weekenduri, dacă nu plec mai departe de casă, mă pot duce la socrii mei, care au o căsuţă undeva în mediul rural, într-un sat lângă Târgovişte. Acolo e perfect, pot să alerg pe lângă Dâmboviţa.

Ultima vacanţă pe care am avut-o a fost împreună cu asociatul meu, Iulian. Am fost în Statele Unite şi am îmbinat un curs executive la Harvard cu o vizită de câteva zile în New York şi în Boston.

Dacă, însă, mă gândesc la vacanţe mai lungi, sunt trei lucruri care îmi vin în minte: o parte educaţională, o parte sportivă - am alergat odată la maratonul din Bar­celona, în jurul căruia mi-am pre­gătit vacanţa, iar al treilea este pasiunea mea, fotografia. Încerc să-mi aleg destinaţii unde să am parte de peisaje extraordinare. Chiar am planificat, pentru sfâr­şi­tul lui septembrie, o excursie în Munţii Dolomiţi (din Italia - n. red.), cu unul dintre cei mai mari fotografi de landscape (peisaj - trad.) din Europa. Pe lângă posibilitatea de a face fotografii, acolo va exista şi o parte de hiking pe munte, dificultate medie spre grea.

Una dintre vacanţele de care îmi amintesc cu plăcere este cea din Asia de Sud-Est. Excursia a cuprins Thailanda, Vietnam şi Cambodgia. Cel mai mult m-au atras Cambodgia şi Vietnamul, pentru că în Thailanda, mai ales în Bangkok, societatea mi s-a părut foarte polarizată, cu unele zone foarte bogate şi altele foarte sărace. În centrul oraşului există metroul suspendat, care trece printre zgârie-nori, iar dedesubt sunt case din carton. Asta mi-a dat o stare de disconfort.

În Vietnam e un comunism prietenos, cu o pătură de mijloc foarte bine dezvoltată şi unde nu vezi oameni atât de săraci ca în Thailanda. Ce mi-a atras atenţia este că, şi în Vietnam, la fel ca în Cambodgia, oamenii sunt extraordinar de primitori. Există o normalitate pe care o vezi în cei de pe stradă şi te poţi conecta foarte repede cu ei.

O altă destinaţie care mi-a plăcut extrem de mult este rezervaţia naturală Yellowstone, din Statele Unite. E un aer de o prospeţime şi o curăţenie acolo cum nu am mai întâlnit decât în Islanda, unde mi-aş dori să mă mai întorc.“