Travel

Care este povestea Casei Domestic, un proiect turistic pet-friendly din judeţul Braşov, unde se cazează anual 500 de turişti?

31 mar 2021 294 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Casa Domestic îşi datorează numele filmului românesc Domestic din 2012, o peliculă care spune o poveste despre relaţia dintre oameni şi animalele cu care aceştia convieţuiesc. Nu mai e nicio îndoială aşadar că pensiunea Casa Domestic, din Viştea de Sus, judeţul Braşov, este una pet friendly. Ce poveste stă în spatele uşilor ei?

Prietenia este, poate, ingredientul cel mai preţios din „reţeta“  Casei Domestic, spune Adriana Beltechi, deoarece proiectul s-a născut din prietenie şi tot asta şi-a dorit să creeze. Businessul aparţine familiei Beltechi, iar casa este o moştenire de familie.

„La puţin timp după ce am plecat din ţară în 2014 în China, în interes de serviciu, am decis să regândim acest spaţiu şi să-l transformăm într-o casă de oaspeţi. La conturarea acestui concept a stat dorinţa de redescoperire a traiului de la ţară, de întoarcere la viaţa rânduită, simplă, dar mai ales aerisită de la ţară, privilegii pe care ajungi să le apreciezi când nu mai sunt la îndemână“, povesteşte Adriana Beltechi, proprietarul şi fondatorul Casei Domestic.

Responsabili de gândirea spaţiului şi de amenajarea lui interioară au fost arhitecţii Bogdan Costea şi Andrei Morariu, adică cei doi antreprenori care au readus la viaţă şi ceasurile româneşti Optimef, dându-le, ca în arhitectură, un nou design şi un nou suflu.

„Ne-am dorit un interior care să nu se înscrie neapărat în tendinţele uneori limitative ale momentului, de aceea am optat pentru diversitate şi reinterpretarea unor obiecte de mobilier mai vechi. Alăturarea, poate curioasă, a unor piese şi grija pentru detalii au dat naştere unui spaţiu prietenos şi intim. Oaspeţii îşi pot alege camera în funcţie de preferinţe, fiecare amenajare fiind diferită“, spune Adriana Beltechi.

Pasiunea familiei pentru obiectele de decor, în special pentru cele vechi, mergând pe principiul „old is better“ (vechi este mai bun - trad.), ţine tot timpul în priză ima-ginaţia proprietarilor Casei Domestic, care fac tot ce pot pentru a menţine nota de unicitate a locului.

„Domestic este despre familiaritate, o trăsătură definitorie a casei, care dă acel sentiment de «acasă» ce rămâne în sufletul tuturor celor care îi trec pragul.“

Şi nu sunt puţini. Circa 500 de turişti se cazează anual la Casa Domestic. După cum era previzibil, în 2020 românii au fost cei care au predominat, însă în anii anterior mulţi călători din Ungaria, Polonia, Cehia, Germania, Israel, Belgia, Olanda, chiar India şi Africa de Sud „rivalizau“ cu românii din punctul de vedere al numărului de rezervări. Pentru ce vin ei tocmai în Viştea de Sus, un sat situat la puţin peste o oră de mers cu maşina de la Braşov?

„Punctul de atracţie îl constituie Munţii Făgăraş, Casa Domestic aflându-se foarte aproape de traseele de creastă ale Munţilor Făgăraş, în imediata vecinătate a Vârfului Moldoveanu.“

La casa de oaspeţi a familiei Beltechi vin atât familii care au nevoie de un respiro de câteva zile, cât şi prieteni sau chiar colegi de birou în teambuilding. La câţiva kilometri distanţă sunt rezervaţii naturale care aşteaptă să fie descoperite, se unduieşte aventuros Transfăgărăşanul şi se întinde relaxat la soare Bâlea Lac. Abaţia Cisterciană de la Cârţa, ridicată de un grup de călugări cistercieni la începutul secolului al XIII-lea, este o altă atracţie a zonei, cistercienii fiind reprezentanţii unui ordin călugăresc apărut în Franţa în jurul anului 1098. Castelul de lut Valea Zânelor, Herghelia de la Sâmbăta de Jos, zona turistică şi mănăstirea din aceeaşi localitate, Aventura Park Drăguş, cetatea Făgăraşului, mănăstirea rupestră de la Şinca Veche sunt numai câteva dintre celelalte obiective care justifică o escapadă la Casa Domestic. Asta dacă turiştii nu vor pur şi simplu să se relaxeze în casa de oaspeţi care poate fi închiriată în întregime chiar pentru până la zece persoane. O fascinaţie pentru turişti este şemineul cu lemne, preţios mai ales când afară viscolul îşi face de cap.

„Gurmanzii, şi nu numai, se pot bucura de bucate tradiţionale şi de legumele crescute natural ale producătorilor locali sau se pot regăsi, la cerere, în cadrul unor experienţe culinare pregătite de echipe creative locale.“

Pentru o incursiune şi mai pătrunzătoare în istoria locurilor, se poate face un tur al bisericilor fortificate din zonă, care oferă o imagine idilică a peisajului cultural şi arhitectural din sudul Transilva­niei, incluzând pe această listă Cârţa, Cincşor, Cincu, Gherdeal, Agnita, Apold şi altele. Tarifele de cazare la Casa Domestic pornesc de la 500 şi ajung la 1.000 de lei pe noapte pentru întreaga casă.

Proiectul familiei Beltechi a fost finalizat şi dat circuitului turistic în 2017. O perioadă a fost gestionat de la distanţă, de mare ajutor fiind platformele Booking şi Airbnb, însă din 2018, anul revenirii Adrianei Beltechi în România, Casa Domestic a căpătat şi mai mult aspectul unui al doilea „acasă“ pentru oaspeţi.

„Investiţia a fost una minimă, în jur de 20.000 de euro, majoritatea banilor fiind investiţi în amenajarea interioară, care, de altfel, reprezintă elementul definitoriu al Casei Domestic. Astfel, am ales să păstrăm, să reinterpretăm sau să recondiţionăm multe elemente deja existente, Casa Domestic devenind un organism viu, plin de culoare, aflat în dialog cu zona în care se află, Ţara Făgăraşului.“

În 2020, pentru o perioadă, nu doar în timpul lockdownului, proprietarii Casei Domestic au limitat accesul, însă din septembrie au reintrodus casa de oaspeţi în circuitul turistic. Acum, cu speranţe noi la purtător, familia Beltechi are noi planuri. Nu vrea să reproducă proiectul în alte părţi ale ţării, pentru că unicitatea rămâne literă de lege. Dar se gândesc să identifice alte proprietăţi în Ţara Făgăraşului cărora să le redea autenticitatea, pentru bucuria celor care aleg să le treacă pragul.

„Ne gândim şi la o serie de evenimente pe care ne dorim să le găzduim în Viştea de Sus, îndată ce timpurile ne vor permite. Vor fi evenimente boutique, tocmai pentru că spaţiul nu permite cazarea unui număr foarte mare de persoane. Tematica va fi una variată.“

Astfel, pe lângă componenta de cazare, Adriana Beltechi vrea să adauge experienţa protejării şi a promovării potenţialului satelor, a particularităţilor culturale şi gastronomice specifice Ţării Făgăra­şului. E un întreg proces de „domesticire“ necesar, dar toate se fac cu paşi mici.