Travel

Capitalele plutitoare ale luxului

26 feb 2013 547 afişări de Mirabela Tiron
Din aceeaşi categorie

Unii le descriu ca oraşe plutitoare, cu autentice piaţete italiene cu baruri şi gelaterii, teatre de dimensiunile celor de pe Broadway, wine-baruri, restaurante gourmet cu vedere panoramică. Bineînţeles că din aceste oraşe nu lipsesc barurile de jazz, cigar lounge-urile sau cluburile de noapte. Este vorba de vasele de croazieră care străbat în lung şi-n lat întreaga lume.

Din acest an, cei care vor să guste din experienţa pe mare sau ocean pot uita de clasicul Titanic şi se pot îmbarca pe vase pictate în pop art, cu spectacole contemporane şi gastronomie moleculară, pe care le vor lansa companiile MSC - Mediterannean Shipping Company, Norwegian Cruise sau Princess Cruises.

De exemplu, în martie, actriţa italiană Sophia Loren va lansa vasul MSC Preziosa, al companiei MSC, cunoscută de asemenea pentru navele Divina, Fantasia şi Splendida, cele mai mari şi luxoase din flota companiei europene, care străbat Marea Mediterană, Caraibe, Europa de Nord, Emiratele Arabe, până în Africa şi America de Sud.

În mai, linia Norwegian Cruise va lansa vasul Norwegian Breakaway, ce va face circuite din New York la Bermuda. Însă nu traseul este inedit cât aspectul vasului- exteriorul ilustrează picturile artistului german de pop art Peter Max, respectiv faţa Statuii Libertăţii şi conturul New York-ului.

La rândul său compania Princess Cruises aduce ceva inedit pe noul său vas, Royal Princess, şi anume amenajarea restaurantelor pe punte pentru ca pasagerii să se bucure din plin de privelişte şi aerul sărat.

Vasele de croazieră din ziua de azi pun la dispoziţia pasagerilor patinoare, pereţi pentru activităţi de escaladare şi chiar un planetariu, iar atracţiile nu se opresc aici.

Nava Crystal Symphony, lansată în septembrie, are o grădină verticală, mai exact un perete de 2,4 metri lungime, acoperit de plante. Pe când vasele Queen Victoria, Queen Elizabeth şi Queen Mary oferă pasagerilor tururi în sala de motoare, în culisele teatrului, bucătăriei şi zonei de reciclare.

De asemenea, fiecare vas de croazieră îşi va diversifica meniul, de la aperitive franţuzeşti de stele Michelin până la spaghetti bolognese veritabile sau suhi în foiţă de aur, la bordul vaselor de croaziere se va perinda întreaga gastronomie a lumii. Meniurile se pot personaliza la cerere pentru diete vegetariene sau alte gusturi extravagante. Alături de alegerile gastronomice, restaurantele au pus la dispoziţia pasagerilor şi liste de vinuri rare prezentate bineînţeles de un sommelier cu experienţă.

Disney Dream şi Disney Fantasy au început să ofere din octombrie un "champagne brunch" - unde pentru 50 de dolari poţi savura mai multe soiuri de şampanii fine - la Remy, singurul restaurant al liniei de croazieră Disney Cruise ce poartă numele unui personaj din desene animate "Ratatouille". De altfel, meniul este creat de bucătarul francez Arnaud Lallement, cotat cu stele Michelin.

Alţii, precum nava Norwegian Breakaway , au ales pentru meniu un fel de mâncare mai "bestial" - friptura brazi­liană churrascaria.

Cabina Sophiei Loren

Pe anumite vase de croazieră există şi cabine speciale în care pasagerii au la dispoziţie propriul majordom. De exemplu cabina din zona Yacht Club de pe un vas MSC are propriul majordom, propriul personal la recepţie şi oferă acces la piscină, lounge, spectacole şi posibilitatea de a degusta cele mai rafinate preparate din bucătaria navei de croazieră.

În zona de Yacht Club, cabinele luxoase au între 26 şi 32 de metri pătraţi şi propriul balcon, în timp ce apartamentele au între 45 şi 53 de metri pătraţi.

Preţurile în zona de Yacht Club ajung la aproximativ 5.000 de euro pe cabină, faţă de 500 de euro cât poate costa o cabină normală de două persoane. "Vasele de croazieră oferă facilităţi de cazare şi petrecere a timpului similare cu cele ale resorturilor de cinci stele de oriunde din lume", spune Gabriel Cristea, director al diviziei de leisure a agenţiei Aerotravel Lufthansa City Center, partenera companiei MSC.

Printre elementele de design specifice cabinelor VIP sunt lambriuri opulente, artizanale, de lemn, saltele ce păstrează memoria corpului, aşternuturi din bumbac egiptean şi tehnologie de ultimă oră.

Una dintre cabinele din zona de Yacht Club de pe vasul MSC Divina este decorată la indicaţiile actriţei italiene Sophia Loren.

Este vorba de cabina cu numărul 16007 de pe puntea 16, decorată în tonuri bogate de roşu, lămpi unicat şi covoare din piele de animale sălbatice. Pe pereţi sunt fotografii ale artistei în cele mai memorabile roluri ale sale şi tot în această cabină se găseşte şi o copie a mesei de toaletă a actriţei.

Pe vase există şi zone de spa. Centrele de relaxare sunt decorate cu pietre şi lemn de esenţă exotică, iar tot aici pasagerii pot alege masaje balineze sau se pot bucura de hamam-ul turcesc.

Croazierele câştigă o cotă de piaţă tot mai mare şi în România, anul acesta fiind estimată o creştere cu 50% a pachetelor vândute. La noi a ajuns recent şi oferta companiei italiene Silver Sea ce are în flotă vase de şase stele.

În sejururi de la şapte la 119 nopţi în Alaska, Asia sau Antarctica, pasagerii de pe vasele Silver Sea se bucură de servicii ce includ patru variante de meniu la cină, cabine cu vedere la ocean şi asistenţa unui majordom.

Costurile încep de la 3.000 de euro pentru o cabină şi ajung până spre 100.000 pentru o croazieră de 127 de zile în jurul lumii.