Travel

Călătorul olfactiv: Ce parfum are celălalt capăt al lumii

30 apr 2014 333 afişări de Roxana Pricop
Din aceeaşi categorie

Câţiva oameni de afaceri români, călători cu experienţă, ne-au povestit ce pasiune îi îndeamnă să-şi facă bagajul şi ne-au recomandat lucruri de încercat, descoperite în expediţiile lor în jurul lumii.

Cristina Balan, proprietara parfumeriilor de lux Elysée, spune că memoria olfactivă este cea mai puternică, aşa că a adunat de peste tot din lume arome specifice locului. De la Taormina cu miros de neroli şi piatră vulcanică până la  Maldive, parfumat cu aroma florilor de tiare şi coral.

 

Unde călătoriţi pentru a vă urma pasiunea?

Îmi place să călătoresc în locuri îndepărtate, cu altă mireasmă şi altă savoare decât cele de aici. Mă inspiră întotdeauna izul, mirosul locului la coborârea din avion.

Întotdeauna pentru mine există o asociere olfactivă cu locurile pe care le vizitez: Veneţia plină de culoare, cu mireasma de carnaval şi gondole, de Casanova şi dantele preţioase, Parisul - intrigant şi aristocratic, în care simţi izul cărămizilor umede şi vechi ale catedralei Notre Damme, combinat cu parfum semnat de Chanel, Omanul presărat cu frankinscence şi trandafir de rocă, Grasse cu miros de mimosă şi lavandă, sau Stockholm, un oraş precum un parfum ozonat, curat, cu note de apă şi zăpadă.

New-Yorkul îl asociez cu aglomeraţia de pe Wall Street şi cu notele, muzicale de data asta, lăsate de pantofii stilettos pe Lexington Avenue, Cairo - un oraş cu aromă de mirodenii şi Nil, ce poartă parcă amprenta afrodiziacă a Cleopatrei.

Îmi place şi Bangkok - pentru mixul intoxicant de zgârie-nori şi temple budiste, pieţe de flori în care m-aş putea pierde şi canale tulburi străjuite de căsuţe sărăcăcioase, sau Bali - cu iz de lemn atent mesteşugit, de orezărie şi floare de lotus. Aroma mea preferată am descoperit-o însă îm Mauritius.

Cum am coborât din avion am ştiut că acesta este locul meu preferat, cu aroma sa unică de frangipani, floare de tiare, cocos şi coral, şi pace - aici fiind un loc în care toate religiile convieţuiesc în deplină armonie.

Însă la mireasma ideală concurează la fel de bine pitorescul Apuseni în care, cu rucsacul în spate, am descoperit Cheile Galbenului şi Cetăţile Ponorului. Nicăieri în lume nu am regăsit acel miros de verde, de natură virgină, ca în România.

 

Cea mai frumoasă amintire este…

Dacă mă întrebaţi din punctul de vedere al călătoriilor, atunci aleg Mauritius. Este o destinaţie pe care o vizitez cu drag de fiecare dată, a fost dragoste la prima vedere şi la primul miros, mă atrage ca un magnet. Aici clima este perfectă, mirosul ideal, servicii extraordinare, bun-gust şi mai ales discreţie.

 

Ce recomandări aveţi din locurile vizitate?

Întrucât în mine este o dualitate între citadin şi solitar, vă voi răspunde din ambele perspective:

Hotel - Kamandalu, Ubud pentru wellbeing şi Waldorf Astoria în Roma pentru stil şi eleganţă. Restaurant - Harry Cipriani din New York pentru şarmul său actoricesc. E imposibil să nu întâlneşti o vedetă aici şi să nu simţi că iei parte tu însuţi la o filmare în stil  hollywoodian.

Totuşi la fel de mult mă atrag şi terasele liniştite din Plaka, Atena,  unde timpul parcă stă în loc.

Oraş - Roma, un loc sacru şi profan. Aici mergi pe urmele lui Cezar, ale Sfântului Petru... e un muzeu în aer liber. Însă la fel de mult îmi place New York-ul - numit pe bună dreptate „The City“… nicăieri nu simţi aşa o fervoare.

Muzeu - Muzeul de Parfumerie din Grasse unde pot sta cu zilele fără să mă plictisesc.

 

Cu ce vă întoarceţi din călătorii?

Mă întorc de obicei cu ingrediente specifice locului: fie că sunt condimente, flori, uleiuri înmiresmate sau parfumuri care, de fiecare dată când le remiros mă transpun în acel loc. Memoria olfactivă este cea mai puternică formă de memorie în aşa fel încât atunci când vrei să reţii un loc sau o persoană, cel mai bine foloseşti un parfum.

 

Numiţi trei lucruri pe care le purtaţi mereu în bagaj, în aceste călătorii.

Parfumul, telefonul şi cardul. Iubesc însă locurile unde ultimele două nu sunt indispensabile (în Bali aproape că nu am putut folosi telefonul, aviz amatorilor).