Travel

Brazilia sălbatică - GALERIE FOTO

28 iul 2012 1435 afişări de Saulo Spaolanse
Din aceeaşi categorie

Când trebuie să vorbeşti despre ţara ta natală ca despre o destinaţie de vacanţă, e greu să nu fii subiectiv şi mândru.

Brazilia este cunoscută ca fiind unul dintre cele mai exotice locuri din lume şi, de asemenea, una dintre cele mai generoase ţări. Toată lumea a auzit de atracţiile sale celebre, printre care fluviul Amazon (al doilea cel mai lung fluviu din lume şi primul considerând debitul apei), jungla amazoniană, paradisul Pantanal, Rio de Janeiro, cascadele Iguazu, Samba şi faimosul Carnaval, plajele cu nisip alb, pădurile virgine etc.

Eu voi începe să povestesc despre Brazilia cu arhi­pelagul Anavilhanas din Amazonia, unul dintre cele mai mari arhipelaguri din lume, format din 400 de insule care însumează 350.000 de hectare.

Alături de o floră impresionantă, aici găseşti aproximativ 2.500 de specii de peşti şi o mare varietate de păsări şi insecte. Aşadar, Anavilhanas este locul perfect pentru observarea păsărilor sau destinat pescuitului sportiv.

Peisajul Braziliei variază de la locuri dramatice cu canioane de rocă roşie, la cascade asurzitoare şi insule tropicale idilice.

Punctul principal de atracţie al oricărei vizite în zona central-vestică a Braziliei este Pantanal, un vast paradis natural, care reprezintă şi unul dintre principalele centre ecologice din Brazilia, cu specii diverse de păsări şi o faună sălbatică incredibilă. Preţul pentru o şedere de 4 zile în Pantanal se ridică la aproximativ 1.000 de euro cu plecare din Sao Paulo.

Tot în regiune este şi Porto de Galinhas, o plajă în apropiere de oraşul Ipojuca, Pernambuco, localizată la 50 de km de Recife.

Plajele cu nisip alb foarte fin, care se întind pe o distanţă de 18 km, com­pletate de apa turcoaz şi bazinele naturale te transportă parcă într-un timp suspendat, cu un alt ritm şi stil de viaţă impus de hoteluri luxoase şi restaurante excelente.

Cei care plănuiesc o vacanţă activă pot face surfing şi scufundări într-un cadru istoric: Arhipelagul Fernando de Noronha, care reuneşte 21 de insule. Insula principală este vârful unui fost munte, a cărui bază se află la 4.000 m sub nivelul mării, şi face parte dintr-un arhipelag vulcanic care se întinde pe o suprafaţă de 26 km pătraţi. A fost descoperită în 1503 de exploratorul italian Amerigo Vespucci şi oferită lui Fernando de Loronha, în 1504, de regele Portugaliei, de aici provenind şi numele insulei. În 1938, a fost transformată în închisoare, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a servit ca bază militară pentru SUA.

Un alt loc pe care-l recomand, în special celor în căutare de ecoturism, este şi Bonito care în portugheză înseamnă "frumos". Denumirea nu e întâmplătoare pentru că în Bonito se găsesc ape de o claritate extraordinară, fenomen care se datorează concentraţiei mari de carbonaţi, ce ies la suprafaţă din izvoarele de dedesubt, dintr-o bază calcaroasă. Impurităţile se calcifiază în apă şi ajung la baza râului, lăsând apa foarte limpede.

Despre Carnaval toată lumea ştie deja că e un eveniment care nu trebuie ratat. Pentru o săptămână oraşul se opreşte în loc pentru a lăsa spaţiu de desfăşurare celei mai celebre sărbători. Cei care plănuiesc să viziteze Rio în perioada Carnavalului trebuie să stea la Buzios, o staţiune situată la 190 km de Rio de Janeiro, unde perioada Car­navalului este cea mai aglomerată din an.

Buzios este un oraş mic, de obicei liniştit, dar care devine inundat de turişti ce cresc populaţia de la 20.000 la 100.000 de locuitori. În total, sunt 23 de plaje la Buzios, unele deschizându-se în faţa unor mici golfuri romantice, altele - spre marea largă. Localnicii spun că actriţa Brigitte Bardot a petrecut două sejururi aici, staţiunea devenind astfel sinonim pentru oamenii frumoşi şi pentru un mod de viaţă relaxant, contagios de calm şi lipsit de griji, alimentat de întreaga splendoare de la tropice - nisipuri albe, ape cristaline, palmieri şi cocotieri.

Partea sălbatică şi necunoscută a Braziliei poate fi explorată şi cu barca. Cea mai bună locaţie de unde poţi închiria o barcă este situată în sud-vestul oraşului Rio de Janeiro, o salbă de plaje şi insule care poartă numele colectiv de Costa Verde (Coasta Verde).

Această coastă se întinde de-a lungul a 260 km, până la graniţa cu statul Sao Paulo. Denumită astfel datorită vegetaţiei abundente care domină linia ţărmului şi coboară până spre mare, Costa Verde oferă un amestec splendid de munţi, păduri tropicale, plaje şi insule. Aici veţi găsi oraşul Parati - un monument uimitor, simbol al trecutului colonial din Brazilia - şi Angra dos Reis - un fost port aglomerat care a devenit staţiune maritimă.

În Brazilia descoperi şi locuri de-a dreptul primitive, unde nu există vehicule motorizate.

Insula Ilha do Mel este o rezervaţie naturală, care abundă în iazuri, grote şi plaje sălbatice.Tot aici se găsesc şi ruinele unor fortificaţii din secolul al XVIII-lea.

Din moment ce pe insulă nu se găsesc maşini, transportul se realizează fie pe jos, pe numeroasele cărări, sau cu ajutorul bărcilor pescarilor. Cu natura sa primitivă, neatinsă, Ilha do Mel e un punct de atracţie în special pentru iubitorii de drumeţii. Dar atenţie: lanternele şi loţiunile împotriva insectelor sunt esenţiale. Cazare exclusivistă chiar şi în aceste colţuri sălbatice găseşti la Hotel Vila Alaide Praia şi Mercure Jaragua do Sul, unde preţurile ajung la 200 euro de persoană pentru o noapte.

La 200 km de Sao Paulo se află Ilha Bela, o insulă spectaculoasă transformată de către guvernul brazilian, în 1977, într-un parc natural. Insula este traversată diametral de Estrada de Castelhanos, singura legătură terestră între cele două zone ale acesteia, şi este un adevărat paradis ecoturistic datorită celor 40 de plaje (dintre care câteva complet pustii) şi celor 250 de cascade.

Pentru relaxare în stil hippie merită un drum până la Morro de Sao Paulo, un sat de pescari de pe insula Tinhare, situat la 270 km sud de Salvador, cel mai mare oraş din nordul coastei Braziliei. Aici era cândva spaţiul de întâlnire pentru adepţii curentului hippie, nu există străzi pavate şi singura modalitate de a ajunge pe insulă este cu ajutorul bărcii sau prin zborurile regulate care pornesc de pe aeroportul Salvador către pista locală de aterizare.

Morro de Sao Paulo se mândreşte cu faptul că nu are maşini moderne şi singura metodă de transport motorizat de pe insulă este tractorul, care transportă pasagerii către alte plaje îndepărtate şi către pousadas (hoteluri mici).

În ceea ce priveşte bucătăria braziliană şi obiceiurile alimentare, un turist ar trebui să ştie că micul dejun este cea mai importantă masă în acest colţ de lume. Astfel, în Sao Paulo poţi găsi cele mai grozave cafenele şi restaurante pentru a lua un mic dejun incredibil. Printre ele recomand Oscar Cafe, aflat pe strada Oscar Freire, deliciosul bistro francez Le Vin de pe strada Alameda Tiete şi magazinul de cafea Suplicy de pe Alameda Lorena, unde boabele de cafea din Brazilia sunt proaspăt măcinate în faţa clienţilor. Aici poţi petrece dimineţi savuroase citind o revistă sau un ziar, în faţa unei cafele şi a unui bol cu fructe proas­pete: portocale, mango, fructul pasiunii, căpşune, kiwi, guarana etc. Iar pentru o experienţă gastronomică cât mai autentică trebuie încercată celebra Feijoada (un fel de tocană de fasole cu carne de vită şi porc) în restaurantul numit Bolinha.

Brazilia este mult mai mare decât ne putem imagina. Se întinde de-a lungul a 5.000 km de la sud la nord şi 5.000 km de la est la vest şi este mai mare decât Europa. Deci, celor care vor să-i facă o vizită le sugerez să-şi rezerve cel puţin două săptămâni şi să nu viziteze mai mult de trei dintre locaţiile recomandate mai sus.