Travel

Aventuri pe şine

20 iun 2013 492 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Trenul aduce cu sine o mulţime de amintiri, legate mai ales de copilărie şi de bucuria de a călători, dar accelerează şi idei de aventură desprinse parcă din cărţile semnate de Agatha Christie.

Pentru cei care nu sunt grăbiţi să ajungă la destinaţie, pe aproape orice continent există încă nebănuite posibilităţi de a merge cu trenul, unele mai luxoase, altele mai puţin, dar care compensează din plin prin spectacolul oferit. “Oricând a avut vreun pic de sens să iau trenul în loc de avion, am făcut-o. Astfel, am parcurs cu Venetia – Bucureşti,  Bucureşti – Aarhus, sau Roma – Barcelona, sau, cireaşa de pe tort, Bucureşti – Leningrad, care le şi întrece. De fapt, de întrecut le întrece “Expresul Reunificării” (Hanoi – Saigon) din Vietnam sau  “Nariz del Diablo” din Ecuador, unde, cu trenul vechi de fapt nici măcar nu mergeai în vagon, ci pe vagon. Din nefericire, între timp l-au schimbat cu unul nou, normal”, enumeră Şerban Alexandrescu, cofondator al agenţiei de publicitate Headvertising, doar câteva dintre aventurile pe şine.

Până la a pleca pe meleaguri atât de străine, câteva opţiuni de călătorii cu trenul sunt chiar aici, pe continent.

The Royal Scotsman propune o experienţă relaxantă prin zona rurală uimitoare a Scoţiei, un festin dedicat unui număr restrâns de persoane pe călătorie, respectiv 36. Cabinele private, bucătăria de lux, câteva vizite la castele şi un pahar de whisky procurat chiar de la distileriile faimoase ale locului dezvăluie astfel multe secrete ale acestui ţinut de legendă.

Tot pe continent una dintre călătoriile recomandate este ruta Londra-Veneţia la bordul clasicului Venice Simplon-Orient-Express, cel mai bun mod de a-ţi termina sau de a-ţi începe în stil o vizită în Veneţia.

O altă idee este, în cazul în care vreţi să faceţi un slalom relaxant între cele mai bune două staţiuni de ski din Elveţia, aflaţi că între Zermatt şi Saint Moritz circulă Glacier Express, unul dintre cele mai încete trenuri din Europa, chiar şi pentru standardele României. Astfel, cei 290 de kilometri care despart cele două staţiuni sunt străbătute în aproape 8 ore. De ce merită? Pentru că ai nevoie de timp pentru a-ţi recăpăta răsuflarea pierdută în faţă frumuseţilor expuse de această călătorie.

 

Citiţi mai multe despre călătoriile cu trenul în ediţia de iulie a După Afaceri Premium care apare pe piaţă  pe 28 iunie, împreună cu Ziarul Financiar.