Travel

Aici a cunoscut-o David Bechkam pe Victoria.

03 dec 2013 425 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie

„Dacă m-aţi tăia pe jumătate, aţi vedea că prin venele mele curge Manchester United“, povesteşte pasionat James, bătrânelul care ne-a făcut turul stadionul Old Trafford, casa clubului de fotbal Manchester United. Tot el ne-a arătat şi biroul lui Sir Alex Ferguson, managerul echipei timp de 27 de ani ,şI vestiarul unde jucătorii îşi spun rugăciunea înainte de a ieşi pe teren. De fapt oraşul  Manchester, supranumit Oraşul Depozit este acum cunoscut mai mult pentru fotbal şi muzică (aici s-au născut câteva dintre cele mai recunoscute trupe din lume), din trecutul său industrial rămânând martoră doar arhitectura, şi ea modernizată pe alocuri.

De pe platourile de filmare din Los Angeles, concursul Young Creative Chevrolet, lansat de Chevrolet Europe în 2007, s-a mutat anul acesta în tribunele bătrânului stadion Old Trafford, din Manchester, casa echipei de fotbal Manchester United.

 Asocierea cu fotbalul a devenit în ultimii ani o formă de marketing preferată de multe companii , fie că e vorba de furnizori de energie, băuturi, orologerie sau domeniul auto. Conform datelor furnizate de World Sponsorhip Monitor, fotbalul a atras în 2012 sponsorizări de 4,5 miliarde de dolari, considerabil mai mult decât alte sporturi şi cu două treimi mai mult decât în 2011. În acest context, Chevrolet a semnat la rândul său,  în mai 2012, un contract pe o durată de nouă ani pentru a deveni Partenerul Oficial Auto al Clubului Manchester United. Compania sponzorizează de asemenea echipa Liverpool FC, Federaţia de fotbal din SUA şi proiectul One World Futbol.

Aşadar, anul acesta Young Creative Chevrolet (YCC), concursul anual de design şi artă dedicat studenţilor europeni în domeniul artelor aplicate, a avut ca temă fenomenul fotbalistic: jocul, suporterii şi popularitatea uriaşă a acestui sport.

La sfârşitul lui octombrie cei  21 de câtigători ai concursului, invitaţi în Man­chester, au avut ocazia să vizite stadionul Old Trafford, legendarul stadion al echipei campioane în Premier League, Manchester United, şi chiar să participe la un meci de fotbal între Manchester United şi echipa Stoke City (meciul s-a terminat cu scorul de 3-2 pentru Manchester) . 

Jucătorii Manchester United: Alexander Buttner, Anders Lindegaard şi Sam Johnstone (de la stânga la dreapta) alături de un model Chevrolet Trax, semnat de echipa de fotbal

Unul dintre ghizii stadionului Trafford, un bătrânel pasionat, care ne-a prezentat de la tribune până la biroul lui Sir Alex Ferguson şi vestiarele jucătorilor, spunea că dacă l-ar tăia cineva pe jumătate ar vedea că în venele sale curge istoria lui Manchester United.  Clubul fondat în 1878 se mândreşte cu o imensă bază de suporteri, peste 600 de milioane,  şi o imagine internaţională care a depăşit cu mult teritoriile britanice. Jucătorii echipei, supranumiţi „Diavolii Roşii“, conduc campionatul englez cu 20 de titluri, iar echipa vinde meciuri de prezentare şi turnee organizate înainte de începerea sezonului în peste 34 de ţări, din Africa de Sud până în Coreea de Sud. În plus, l-au avut pe David Beckham, poate cel mai popular fotbalist din lume, în momentul de faţă (ghidul ne-a arătat şi locul unde David a văzut- o prima oară pe Victoria, se pare că cei doi s-au îndrăgostit chiar la Old Trafford). Alături de ghid, la tur a participat şi Denis Irwin, legendă a Manchester United, care a jucat pentru club între anii 1990 şi 2002. Întrebat cum se pregătea înainte de meciuri, Irwin a povestit că „fiecare se pregătea cum putea, unii îşi făceau încălzirea, alţii citeau ceva sau se rugau. Eu unul spuneam o rugăciune“.

Parte din eveniment a fost şi un workshop de fotografie coordonat de patru fotografi recunoscuţi din Marea Britanie: Stuart Roy Clarke, Peter Dench, Jocelyn Bain Hogg şi James O. Jenkins. Înarmaţi cu camere semiprofesionale, participanţii a trebuit să surprindă  atmosfera de dinaintea începerii meciului - de la expresiile celor care vindeau eşarfe şi alte promoţionale inscripţionate cu numele echipelor adverse până la pub-urile unde aveai acces doar cu bilet la meci şi unde toată lumea bea bere şi cânta. 

Seara de premiere YCC  a avut loc la Duke 52, unul din numeroasele pub-uri cu istorie din Manchester. Odată cel mai mare centru de producţie din lume, Manchester este legat, în mod invariabil, de fabrici, minerit şi industrie, dar şi de muzică. Aici s-au născut trupe precum  Simply Red, Oasis, Joy Division, New Order, The Smiths, The Verve sau Chemical Brothers. Deşi anumite locaţii legendare ale oraşului au fost închise de mult timp, muzica live se dezvoltă permanent la Academia Manchester, Deaf Music Institute şi FAC251, dar şi în pub-uri, la diverse evenimente sau chiar pe stradă. Pentru a experimenta oraşul cu o coloană sonoră adecvată, ascultaţi cel mai bine  postul de radio local XFM, care de altfel ne-a însoţit şi în drumul către aeroport.