După Afaceri

Tips & Tricks. Am întrebat cinci manageri de top din tot atâtea companii care este, din punctul lor de vedere, cuvântul anului 2024. Cine pariază pe linişte şi cine pe zbucium?

21 feb 2024 558 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

„Să-ţi vând un pont!“ este, probabil, una dintre expresiile – folosite în mediul de business, dar nu numai – specifice culturilor din toată lumea. Cele mai bune surse de inspiraţie sunt, de cele mai multe ori, oamenii de lângă noi, aşa că După Afaceri Premium dă sfară în ţară şi îi pune pe reprezentanţii din lumea businessului în faţa unor provocări mai puţin stresante decât cele din viaţa de zi cu zi a afacerilor.

Unii văd înainte un an zbuciumat, alţii se aşteaptă la o perioadă de aşezare, perspectivele fiind diferite, în general, în funcţie de industria în care activează fiecare. La fel ca în cazul promisiunilor pe care fiecare dintre noi şi le face la început de an, şi aşteptările oamenilor de business reflectă gradul de optimism, de pesimism sau de realism cu care fiecare porneşte la drum. Am întrebat cinci manageri de top din tot atâtea companii care este, din punctul lor de vedere, cuvântul anului 2024. Cine pariază pe linişte şi cine pe zbucium?

 

Ema Iftimie, managing director al dezvoltatorului imobiliar Globalworth România:

„Cuvântul care defineşte anul 2024, din punctul meu de vedere, este «stabilitate». Perspec­tivele începutului de an sunt mult mai optimiste decât în ianuarie 2023 datorită capitalului acordat de Uniunea Europeană şi potenţialului de îmbunătăţire a infrastructurii. Şi, deşi la nivel internaţional incertitudinile sunt în continuare foarte mari, cred că 2024 va fi un an mai stabil, care ne pregăteşte pentru oportunităţile din 2025-2026.“

 

Alin Şerban, CEO-ul platformei pentru comenzi Tazz:

„Pentru mine, atât personal, cât şi profesional, cuvântul anului 2024 este «eficienţă». A fost un cuvânt-cheie şi în 2023 şi, cu siguranţă, este cel după care mă ghidez în noul an. Pe plan personal, încerc să fiu cât se poate de eficient cu timpul meu, astfel încât să fiu 100% prezent în momentele petrecute cu familia şi cu prietenii. Dacă zilele săptămânii sunt foarte solicitante la job şi implică, de cele mai multe ori, un program împărţit între Timişoara şi Bucureşti, serile, weekendurile şi vacanţele sunt 100% despre ei. Profesional, eficienţă înseamnă să decid împreună cu echipa mea direcţiile în care investim timp, bani şi efort. Suntem într-o etapă a businessului în care ne trebuie mult focus. Tazz este un business extrem de dinamic, care se maturizează rapid, iar mare parte din procesul de maturizare se va întâmpla în 2024, un an cu multe schimbări. Eficienţa va face diferenţa şi, din fericire, am toată încrederea că împreună cu echipa pe care o avem în prezent în Tazz putem face orice ne propunem până la final de an.“

 

Mathieu Bauduin, CEO al retailerului de bricolaj Leroy Merlin România:

„Cuvântul care defineşte cel mai bine 2024, în opinia mea, este «provocare». Anii pandemici şi postpandemici ne-au scos pe toţi din zona de confort. Consumatorii şi obiceiurile de consum s-au schimbat, aşteptările pentru calitate, disponibilitate, rapiditate şi sustenabilitate primează. Da, am traversat o perioadă economică dificilă, inflaţia ne-a afectat pe toţi, contextul global a reverberat puternic. Dar premisele actuale, chiar dacă ne scot încă o dată din zona de confort, sunt pozitive şi provocatoare. Ne provoacă să fim agili, să ne adaptăm constant sau instant unde este cazul. Suntem ambiţioşi în 2024 şi suntem gata să facem faţă tuturor provocărilor cu brio.“

 

Mihaela Bîtu, CEO al ING Bank România:

„Cred că «turbulenţă» este un cuvânt care aproape sigur va caracteriza anul 2024. Jumătate din populaţia lumii va merge la urne, în peste 60 de ţări, inclusiv România. Ne putem aştepta ca acest an şi rezultatele acestor alegeri să dea direcţia lumii pentru următoarea decadă, atât politic, cât şi economic. Situaţia geopolitică este, după cum ştim deja, dificilă, cu două războaie în desfăşurare şi multiple tensiuni care pot degenera în conflicte mai ample. Pe de altă parte, într-o notă mai pozitivă, inflaţia s-a înscris deja pe o tendinţă descrescătoare, iar dobânzile vor urma aceeaşi traiectorie, deşi cu un ritm mai lent decât estimările de acum un an sau doi. Nu am avut recesiune în această perioadă de luptă cu inflaţia şi sperăm că vom vedea o uşoară accelerare a creşterii economice în 2024. O bună absorbţie a fondurilor europene şi investiţiile din economie vor ajuta atât companiile, cât şi populaţia să aibă un an bun. În egală măsură, sunt multe incertitudini care fac dificile predicţiile şi tocmai de aceea trebuie să fim alerţi şi responsabili în deciziile pe care le asumăm. Dacă mi-e permis şi un al doilea cuvânt, aş alege cuvântul «speranţă»: speranţa că acest an ne va aduce pace şi înţelepciune, mai multă unitate şi materializarea unui scenariu economic favorabil.“

 

Ovidiu Păscuţiu, CEO al producătorului de materiale de construcţii Saint-Gobain România:

„Pentru mine, cuvântul care va defini cel mai bine anul 2024 este «ambiţie» la nivelul afacerii Saint-Gobain sau «speranţă» la nivel personal. Ambiţia este de a face lumea un loc mai bun şi mai sustenabil în care să locuim. Speranţa se leagă tot de o lume mai bună, fără tensiuni şi conflicte de tipul celor cu care ne confruntăm astăzi şi care ne afectează pe toate planurile, de la cel economic şi de nivel de trai până la starea psihologică individuală sau cea societală, nivelul de optimism şi perspectivele pentru viitor.  La nivel personal, în 2024 îmi doresc ca speranţa pentru o lume mai bună să se extindă atât de mult la nivel local şi global, încât să se constituie într-un factor pozitiv de progres.”