După Afaceri

Sunteţi invitaţi în culisele Multisenzorial, o serie de evenimente al căror scenariu este scris de Evelyne Vîlcu, o antreprenoare din peisajul artistic-cultural care scrie poveşti din Bucureşti

09 mai 2024 113 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Când lumina se face mică, iar spaţiul devine mai cuprinzător, muzica se amplifică, la fel şi starea de bine. Este ceea ce se întâmplă Multisenzorial, o serie de evenimente al căror scenariu este scris de Evelyne Vîlcu, o antreprenoare din peisajul artistic-cultural al Capitalei care scrie poveşti din Bucureşti pentru cei curioşi şi să le asculte, şi să le trăiască.

„Proiectul Multisenzorial a debutat în România în noiembrie 2023, fiind inspirat de o experienţă memorabilă trăită într-o biserică din Londra, care m-a determinat să aduc acest concept artistic unic în Bucureşti şi, în viitor, în alte oraşe din ţară“, povesteşte Evelyne Vîlcu.

Trecutul ei a purtat-o în finanţe şi tehnologie, petrecând ani buni studiind şi lucrând în corporaţii din Marea Britanie, unde a locuit vreme de câţiva ani. A pus umărul la fondarea unui business legat de tehnologia blockchain, iar la un moment dat a decis să urmeze un alt drum antrepreno-rial, într-un domeniu care a fascinat-o întotdeauna – cultura.

„Această schimbare de direcţie vine din dorinţa de a oferi oamenilor ocazia de a se deconecta de la agitaţia cotidiană şi de a se reconecta cu ei înşişi prin artă şi cultură. Observând adesea că evenimentele culturale sunt percepute ca fiind prea elitiste şi inaccesibile, mi-am propus să schimb această percepţie şi să demonstrez că frumuseţea artei este pentru toţi.“

Aşa că seria de evenimente sub emblema „Multisenzorial“ este modul ei de a aduce în faţa publicului larg experienţe captivante, încercând să îmbogăţească scena culturală locală şi să facă arta accesibilă tuturor.

„După ani de lucru într-un mediu corporatist, acest proiect reprezintă pasiunea mea transformată în realitate, oferindu-mi şansa de a contribui la cultura pe care o iubesc din poziţia unui creator, nu doar a unui spectator.“

Concret, întâlnirile pe care le orchestrează combină interpretări muzicale cu o scenografie compusă din mii de lumânări, care creează o atmosferă intimă şi încărcată emoţional. Fiecare detaliu, de la alegerea locaţiilor până la parfumurile personalizate, este gândit să ofere o experienţă multisenzorială completă.

„Evenimentele noastre sunt conturate în jurul a trei piloni esenţiali: un miros distinct creat pentru fiecare concept, o sce­no­grafie captivantă cu mii de lumânări şi o prezentare a istoriei spaţiului-gazdă, toate îmbinate cu performanţe muzicale de excepţie. Această abordare creează o experienţă multisenzorială unică, oferind participanţilor 45 de minute de muzică interpretată de talentaţi muzicieni români în locuri neaşteptat de frumoase şi pline de istorie.“

Evenimentele „Multisenzorial“, adaugă Evelyne Vîlcu, au la bază un concept răspândit interna­ţional, care presupune împânzirea unor locuri speciale dintr-un oraş cu sute sau mii de lumânări şi desfăşurarea în acele spaţii a unor activităţi artistice.

„Am descoperit primul eveniment de genul acesta într-o bise-rică din Londra acum patru ani. A fost o experienţă care m-a purtat printr-un carusel emoţional greu de descris. În momentul respectiv, eram convinsă că în curând vor apărea (concepte similare – n. red.)  şi în România.“

Patru ani mai târziu însă, când încă nu avusese ocazia să participe la ceva similar în ţara natală, s-a gândit că poate îi revine chiar ei sarcina de a pune în scenă ceva asemănător şi de a oferi Bucureştiului astfel de experienţe. „Selectăm cu grijă locurile, punând accent pe impactul vizual şi acustic, pentru a sprijini şi a amplifica experienţa oferită – avem în portofoliu de la spaţii istorice impresionante la locuri neconvenţio­nale, unde nu te-ai aştepta să vezi un concert de acest gen. În plus, deschidem porţile unor imobile de patrimoniu, adesea inaccesibile publicului larg, îmbogăţind astfel experienţa participanţilor nu doar prin artă, ci şi prin explorarea istoriei şi a culturii locale.“

Din motive de siguranţă, lumâ­nările folosite sunt din ceară, cu mecanism electric.

Până acum, evenimentele „La lumina lumânării“ au avut loc de cel puţin două ori pe lună în Bucureşti, răspunzând astfel cererii în creştere şi dorinţei publicului de a experimenta noi forme de artă în mod regulat. Evelyne spune însă că nu se limitează la atât. „În curând, vom pleca şi într-un turneu naţio­nal cu spectacolul. Pentru 2024, plănuim să extindem seria în mai multe oraşe din România, precum şi să explo­răm colaborări noi cu artişti şi mu­zicieni. Detaliile specifice, inclusiv datele şi locurile, vor fi anunţate pe contul nostru de Instagram sau pe site în timp util“, promite ea.

Printre evenimentele lunii martie s-au regăsit concerte găzduite de Muzeul Naţional de Artă al României – Sala Tronului, cu ocazia zilei internaţionale a femeii, dar şi de Muzeul de Artă Imersivă MINA, sub forma unui tribut pentru celebrele trupe Coldplay şi Imagine Dragons, unde magia a fost creată de Cvartetul de Coarde Sonore şi de proiecţia expoziţiei imersive. Pentru luna aprilie, în program şi-au găsit deja locul întâlniri la Palatul Bragadiru (Iconic Movie Soundtracks) şi din nou la MINA (Tribute Queen & Abba).

De evenimentele atent organizate se bucură o diversitate de oameni, de la tineri entuziasmaţi de cultură la adulţi în căutare de experienţe culturale inedite.

Evenimentele „Multisenzorial“ sunt doar unul dintre proiectele sub umbrela „Poveşti din Bucureşti“, prin care Evelyne îşi propune să evidenţieze frumuseţea şi bogăţia unui oraş adesea insuficient apreciat. În mediul online, comunitatea care a aderat la această credinţă numără câteva zeci de mii de oameni.

Întâlnirile „Multisenzorial“ se adresează oricui este deschis să exploreze noi dimensiuni ale artei şi culturii, indiferent de vârstă sau background.

„Costurile de participare variază în funcţie de eveniment, locaţie şi experienţa oferită. Ne străduim să menţinem preţurile accesibile pentru a încuraja parti-ciparea largă, detalii speci­fice fiind disponibile la lansarea fiecărui eveniment.“ Până acum, preţul biletelor a variat între 150 de lei şi 250 de lei, în funcţie de categoria de bilete aleasă, explică Evelyne Vîlcu.

Spaţiile selectate sunt, de regulă, locuri care nu sunt, în mod obişnuit, folosite pentru găzduirea concertelor, ceea ce sporeşte ine-ditul acestor experienţe. La lumina lumânării, participanţii se delec­tează cu muzică clasică şi contemporană, interpretată live, în spaţii neconvenţionale, temele muzicale fiind diverse – de la pop şi rock la opere ale marilor compozitori clasici, coloane sonore de film, jazz şi multe altele. De la Vivaldi la Coldplay, există un eveniment pe gustul fiecăruia.

„Obiectivele sunt popularizarea şi amplificarea interesului pentru muzică clasică, susţi­nerea democratizării consumului cultural şi activarea sau reactivarea unor spaţii semnificative din patrimoniul material al României“, este declaraţia de căpătâi de pe site-ul proiectului coordonat de Evelyne Vîlcu.