Style

Vremea pare că ţine cu noi, cei izolaţi, şi e destul de frig cât să nu ne pară rău că nu putem ieşi din case. Dar şi suficient de frig cât să citim despre lâna gigant, materialul din care se ţes cele mai călduroase poveşti

01 apr 2020 477 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Când iarna era într-adevăr iarnă, iar zăpada nu se găsea doar pe vârf de munte, ci la orice colţ de stradă, generaţii întregi de friguroşi îşi încălzeau picioarele în ciorapi împletiţi din lână groasă toarsă de bunica sau îşi puneau la gât fulare prin care nici ţipenie de ger nu avea cum să treacă. Fast forward, câţiva ani mai târziu, decembrie se prezintă cu zece, cu douăzeci de grade în termometre, iar fularul nu mai e decât un accesoriu care să completeze o ţinută, şi nu o necesitate.

 

Chiar şi în aceste condiţii, când câte o zi mai geroasă se strecoară prin calendare, cei mai sensibili la frig se „îndrăgostesc“ de câte un element vestimentar sau un accesoriu pentru casă sub care să-şi cuibărească nasul îngheţat. Ştiu, ştiu că iarna a trecut şi nu vreau s-o invoc, o mai aşteptăm abia la anul. Dar cine zice că nu e bine să fim pregătiţi din timp pentru următorul sezon rece, care să semene măcar cât de cât cu o iarnă în adevăratul sens al cuvântului?

Astăzi, lâna nu mai e cea pe care o foloseau bunicile şi de care ne plângeam uneori că înţeapă ori zgârie. Pentru că şi gusturile sunt mai rafinate, lâna clasică nu mai are loc în garderobă, aşa că a apărut lâna gigant, moale şi pufoasă, întocmai ca şi cea din reclamele la medicamente antirăceală.

„Interesul general pentru natural este în creştere de la an la an, în mare parte din motive ce ţin de eco-awareness (conştientizarea impactului asupra mediului -trad.). Sunt căutate materialele naturale, hipoalergenice, organice, durabile, iar lâna merino respectă aceste calităţi“, explică Andreea Codreanu, o antreprenoare care a creat brandul NODE - Lână gigant şi l-a pus pe pături, fulare, perne decorative, cardigane, pulovere, chiar şi mici covoare, toate confecţionate în Bucureşti, din lână merino.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale articolelor din acest material este că faptul că lâna merino nu conţine dimetilformamidă, o substanţă care este absorbită uşor de piele şi poate cauza boli de ficat şi alte afecţiuni. În plus, lâna merino nu ne supraîncălzeşte, nu ne electrizează părul sau hainele aşa cum o fac materialele artificiale ale textilelor, adaugă antreprenoarea.

Practic, acest tip de lână provine de la oile din specia Merinos, a căror blană este adaptată să reziste la variaţii extreme de temperatură. La origine, specia a apărut în sud-vestul Spaniei şi a fost ulterior domesticită în Australia, dar aceste oi se adaptează uşor şi la climate precum cele din Alpii de Sud din Noua Zeelandă, unde verile sunt deosebit de calde, iar iernile - geroase.

La fel ca evoluţia speciei, şi lâna provenită de la aceste oi a trecut prin transformări de-a lungul timpului, iar acum în trend se găsesc firele gigant, care te duc cu gândul la soba încinsă doar privindu-le.

„Lâna merino vine cu firul care are o grosime de 23 de microni în ghemuri de patru kilograme. Avem astfel un fir lung de patru kilograme, fără întreruperi sau noduri. Cei mai buni furnizori sunt din locuri precum Marea Britanie, Ucraina sau Australia“, adaugă Andreea Codreanu.


 

Andreea Codreanu, NODE: „Lâna merino vine cu firul care are o grosime de 23 de microni în ghemuri de patru kilograme. Cei mai buni furnizori sunt din locuri precum Marea Britanie, Ucraina sau Australia“.

 


Afacerea NODE a pornit nu de mult, din căutările Andreei pentru o pătură împletită din acest tip de lână pe care şi-o dorea de ceva timp. Cum în România oferta nu a fost foarte bogată, a început să cerceteze în afara ţării.

„Din aproape în aproape, din bloguri şi tutoriale mai mult ruseşti, am aflat că aş putea să-mi fac singură această pătură, doar că trebuia în primul rând să învăţ să împletesc această lână naturală merino cu fir gigant. După câteva luni în care m-am gândit numai la asta, am hotărât să investesc undeva la 15.000 de euro pentru a putea achiziţiona stocuri - mai multe kilograme de lână merino de diferite culori.“

Cum eforturile de realizare a produselor sunt pe măsura complexităţii lor, preţurile pot ajunge - sau chiar depăşi - 3.000 de lei pentru o pătură de pildă, care „înghite“ aproximativ zece kilograme de lână.

Pentru Tatiana Ursu, ceea ce avea să devină mai târziu brandul Kardelia s-a născut cumva similar cu NODE, de la dorinţa de a avea o pătură din lână gigant de merino.

„După câteva ore de studiu, l-am sunat pe soţul meu şi i-am zis: «Am o idee!». În aceeaşi seară, am făcut paginile pe reţele de socializare, am cumpărat domeniul de magazin online pentru Kardelia, am schiţat un logo şi mi-am făcut o listă de produse pe care le-aş putea face din aceste fire. Sărbătorile de iarnă din 2017 le-am petrecut citind şi învăţând despre lână, iar la început de 2018 am făcut prima păturică“, îşi aminteşte Tatiana Ursu.

De lucrat, lucrează manual, aşa că nu a avut nevoie de utilaje. Este însă nevoie de mult spaţiu. Doar lâna gigant nu încape oriunde. Cu 1.000 de euro investiţi în materialele necesare pentru primele pături şi alţi 50.000 de euro pentru un atelier mai mare în Braşov, Kardelia a început să se contureze. Pături, perne, fulare şi pulovere prind viaţă în atelier şi îşi trăiesc veşnicia în casele cumpărătorilor. Pentru 2020, Tatiana Ursu vrea

să-şi extindă gama şi cu o linie de articole pentru copii. Din merino şi ele.

„Lâna merino este hipoalergenică, biodegradabilă, potrivită pentru persoanele cu pielea sensibilă şi pentru copii, nu reţine mirosuri urâte şi bacterii, este foarte călduroasă. Noi lucrăm cu fire

netoarse, deci la început poate lăsa scame, dar în timp se împâsleşte şi devine mai rezistentă“, spune Tatiana Ursu.

Trendul este încă nou în România, dar cu antreprenori precum cei din spatele NODE şi Kardelia, lâna gigant cucereşte publicuri tot mai largi. Şi cum unele produse sunt adevărate obiecte de design, cum e cazul păturilor sau al pernelor, lâna merino îşi „pierde“ caracterul sezonier şi devine un must-have de toate zilele.

Tatiana Ursu, Kardelia: „Lâna merino este hipoalergenică, biodegradabilă, potrivită pentru persoanele cu pielea sensibilă şi pentru copii, nu reţine mirosuri urâte şi bacterii, este foarte călduroasă.“