Style

Din vorbă-n vorbă cu Ariadna Löwendal-Dănilă, proprietara Domeniului Manasia, despre arta de a trăi frumos. "O descoperire recentă din Bucureşti este magazinul de pălării de pe strada Aviator Radu Beller"

21 dec 2020 883 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Este fiica actriţei Irina Dall şi este soţia sculptorului restaurator Dorin Dănilă. La bază, ea este biochimist, dar a devenit antreprenoare, dezvoltând mai multe afaceri în domeniul medical, precum o firmă de distribuţie de echipamente de diagnostic pentru laboratoare şi o clinică ce activează în domeniul citogeneticii şi al biologiei moleculare. Tot ea este cea care a cumpărat, restaurat şi redeschis Domeniul Manasia de lângă Urziceni, aflat la 60 de kilometri de Bucureşti. Dincolo de antreprenoriat, Ariadna Löwendal-Dănilă este o iubitoare de cultură şi artă. Ea a cumpărat clădirea fostei ambasade a Malaieziei, construită în 1910 în stil neoromânesc, pentru a o transforma într-un muzeu dedicat bunicului său, baronul George Löwendal, pictor şi scenograf.

 

Un obiect pe care îl port întotdeauna cu mine şi care mă reprezintă este... poza fetiţei mele. De când s-a născut Irina, port întotdeauna cu mine poze din toate etapele prin care ea a trecut. Irina este o supravieţuitoare, o minune a mea, care s-a lăsat mult aşteptată. Mă redescopăr prin legătura puternică dintre noi, iar dragostea necondiţionată a copilului meu m-a transformat,  m-a făcut şi mai puternică, mi-a schimbat perspectiva asupra a ceea ce este important în viaţă. 

 

Cartea pe care o citesc acum este... „Gânduri către sine însuşi“ de Marcus Aurelius. De-a lungul timpului mi-au stârnit interesul citate de-ale lui Marcus Aurelius, iar de curând am primit cadou această carte de la un bun prieten, cercetător la Intel, pe care îl preţuiesc foarte mult. Învăţăturile din carte au un caracter moral şi o aplicabilitate practică, fiind o serie de „exerciţii spirituale“ prin intermediul cărora omul poate dobândi cumpătarea, virtutea şi liniştea lăuntrică în faţa încercărilor vieţii. 

 

Pasiunea mea este... să construiesc ceva durabil pentru oameni. În cazul meu, pasiunea mea are în centru oamenii cu care am interacţionat, de la care am învăţat, cu care am construit. Pentru mine există o legătură strânsă între curiozitatea pentru nou şi dorinţa de a explora, de a interacţiona şi de a crea comunităţi de oameni cu pasiuni şi visuri comune. Pot spune că încă din liceu eram fascinată de domeniul geneticii. De aceea, acum nouă ani am avut curajul să înfiinţez Centrul de genetică medicală Personal Genetics.

 

Destinaţia de vacanţă pe care aş recomanda-o este... Sunt de fapt două destinaţii - insulele Paxos şi Antipaxos, insule învecinate cu mai cunoscutul Corfu. Am călătorit mult, dar cele două mi se par cele mai pitoreşti insule din Grecia. Legenda spune că Paxos s-a format când Poseidon a distrus vârful Corfu cu o lovitură puternică a tridentului său. Apoi, l-a târât spre sud pentru a crea un refugiu idilic pentru iubirea sa, Amphitrite. În Paxos se află Palatul de marmură al lui Poseidon, situat într-o peşteră albastră numită Ipapanti. Antipaxos este o insulă sălbatică, de o frumuseţe rar întâlnită, o frumuseţe care hrăneşte spiritual.

 

O descoperire recentă din Bucureşti este... magazinul de pălării de pe strada Aviator Radu Beller. Am găsit aici o atmosferă cu aer victorian, iar creaţiile extravagante, fascinante ale lui Philip Treacy şi admirate de o lume întreagă abia aşteaptă să fie probate.

 

Ceasul pe care îl port la mână este... un Omega. Îmi place pentru că pot să îl port atât la ţinute lejere, cât şi la cele elegante. Este discret şi un aliat de nădejde în stăpânirea timpului. Ceasurile Omega îmi inspiră încredere, siguranţă şi putere.

 

Parfumul meu preferat este... „Si“ de la Georgio Armani. Îmi regăsesc feminitatea în mireasma de frezie pe care o are parfumul Si, iar nota lemnoasă întăreşte curajul de a fi o femeie de afaceri într-o lume a bărbaţilor.

 

Beau întotdeauna cu plăcere... Tsipouro, un rachiu grecesc care mă duce cu gândul la mare, la vacanţele nenumărate din frumoasa Grecie. 

 

Primul lucru pe care îl fac când ajung într-un oraş nou este... să vorbesc cu şoferul de taxi. :) Este foarte interesant să aflu cum vede şoferul de taxi oraşul în care tocmai am aterizat. Descopăr astfel multe despre modul de viaţă al localnicilor, despre locuri autentice şi aşa aflu chiar şi ce zone sunt de evitat. Una dintre pasiunile mele sunt călătoriile. Îmi place să aflu cât mai multe despre oamenii locului, autentici, crescuţi într-o altă cultură decât a mea.

 

Un artist pe care l-aş colecţiona dacă aş putea este... Zaha Hadid. Mă inspiră foarte mult geniul vizionar al acesteia, toate proiectele sale cu forme îndrăzneţe care se apropie de natură, dar care provoacă tehnologia. A fost mult timp considerată cea mai importantă femeie-arhitect a zilelor noastre, este prima femeie distinsă în 2004 cu Premiul Pritzker, echivalentul Nobelului pentru arhitectură. Chiar dacă a fost cunoscută în primul rând ca arhitect, Zaha Hadid a fost, de asemenea, un renumit designer de produs, care a abordat cu estetica sa sculpturală o varietate de obiecte, de la mobilier şi articole de artă la bijuterii şi încălţăminte.

 

Sportul pe care îl practic cu plăcere este... înotul. Când înot mă simt liberă, puternică, fericită şi sănătoasă. Pot înota ore întregi în ape turcoaz, uitându-mă la peşti viu coloraţi. Mi se pare că raiul este în apă.

 

Restaurantul meu preferat este... Domeniul Manasia. A fost un impuls de moment. Căutam o casă de vacanţă şi locul m-a fascinat. M-am hotărât într-un timp foarte scurt să cumpăr domeniul. Cu rădăcini la început de secol XVII, proprietatea avea nevoie de un suflu nou. Aşa l-am cunoscut pe tatăl Irinei, soţul meu, restauratorul Dorin Dănilă. Domeniul Manasia creează acum experienţe memorabile pentru toţi cei care vizitează conacul sau parcul şi care vor să încerce bucătăria avangardistă.

 

În frigiderul meu veţi găsi întotdeauna... fructe, în special afine. Sunt preferatele mele pentru calităţile lor antioxidante.

 

Obiectele mele preferate din garderobă sunt... cele care îmi vin bine. :) Dacă este să aleg, mă simt cel mai bine într-o ţinută semnată de designerul Ivan Grundahl (Copenhaga). L-am descoperit într-una din călătoriile mele în Danemarca, ţara strămoşilor mei. Creaţiile lui mă inspiră.

 

Site-urile pe care le citesc cu plăcere sunt... cele despre filozofia yoga. Consider că filosofia yoga ne ajută să vedem cine suntem cu adevărat. Călătoria către interiorul nostru este la fel de importantă ca locurile frumoase de care ne bucurăm.

 

Cel mai frumos buchet de flori l-am dăruit... fiicei mele. S-a întâmplat de curând, a fost un buchet din trei trandafiri roşii. Irina a fost lăudată la şcoală, iar eu am vrut să o văd de două ori zâmbind şi i-am oferit aceşti trandafiri.