Style

Unul din zece suporteri din Statele Unite pleacă beat de la stadion

20 ian 2011 60 afişări de Gabriel Razi
Din aceeaşi categorie
Unul din zece suporteri din Statele Unite pleacă beat de la stadion

Aproape unul din zece suporteri americani păraseşte stadioanele de fotbal american sau baseball cu un nivel al alcoolului în sânge peste limita legală, conform unui studi derulat de publicaţia Alcoholism, scrie Bloomberg.

În Statele Unite sunt organizate anual peste 5.000 de întreceri sportive care sunt urmărite de mai mult de 130 de milioane de fani. Stadiolul echipei de fotbal american New York Giants are o capacitate de 82.500 de locuri, iar conform datelor publicate de studiu, după fiecare meci aproape 6.600 de suporteri, 8% din total, pleacă spre casă sub influenţa băuturilor alcoolice.

"Opt procente nu pare aşa mult, însă cifra se ridică la câteva mii de oameni care pleacă băuţi de la stadion", a spus Darin Erickson, autorul studiului, profesor de epidemiologie la Universitatea din Minnesota.
Studiul, care a fost derulat pe un eşantion de 362 de fani prezenţi la 13 meciuri de baseball şi 3 de fotbal american, a arătat că 40% dintre cei testaţi cu aparatul etilotest consumaseră băuturi alcoolice. Fanii sub 35 de ani s-au dovedit a fi de nouă ori mai predispuşi decât ceilalţi pentru a avea concentraţii de alcool în sânge peste limita legală.

Un alt studiu efectuat de cercetătorii canadieni a arătat că prevalenţa accidentelor auto provocate de consumul de alcool este mult mai mare imediat după încheierea întrecerilor sportive decât în timpul acestora sau în zilele când nu au loc meciuri.

În Statele Unite, limita legală pentru nivelul alcoolului în sânge este de 0,8 g/litru de sânge. În Europa, majoritatea ţărilor permit consumul moderat de alcool la volan, limitele legale admise situându-se în jurul a 0,5 g/litru de sânge. În România consumul de alcool la volan este interzis, se consideră infracţiune o concentraţie de alcool în sânge de peste 0,8g/litru.