Style

Tips & Tricks. Pentru că suntem încă în martie, am vorbit cu cinci bărbaţi din business despre femeile care le-au îndrumat paşii, într-o formă sau alta. Răspunsurile lor au fost neaşteptate

23 mar 2021 183 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

„Să-ţi vând un pont!“ este, probabil, una dintre expresiile - folosite în business şi nu numai - specifice culturilor din toată lumea. Cele mai bune surse de inspiraţie sunt, de cele mai multe ori, oamenii de lângă noi, aşa că După Afaceri Premium dă sfoară-n ţară şi pune reprezentanţii din lumea businessului în faţa unor provocări mai puţin stresante decât cele din viaţa de zi cu zi a afacerilor.

Să vorbim cu femei ar fi fost prea previzibil, într-o lună care le (ne) este dedicată. Aşa că am ales să vorbim cu cinci bărbaţi – din business, ca de fiecare dată - despre femeile care le-au îndrumat paşii, într-o formă sau alta. Pe unii i-au ghidat nu doar în viaţă, ci şi în afaceri. Pe alţii, femeia emblematică din viaţa lor i-a susţinut şi îi susţine zi de zi, iar alţii n-au putut cuprinde tot ce înseamnă feminitate într-un singur nume, aşa că au ales mai degrabă o tipologie către care să-şi îndrepte gândurile. Curioşi de răspunsuri?

 

Chef Alexandru Dumitru,

proprietarul restaurantului Anika din Bucureşti, desemnat de Gault Millau chef-ul anului 2019:

„Femeia care m-a inspirat foarte mult în primii ani de viaţă a fost Anika, străbunica mea. La mine în familie au gătit preponderent femeile şi, cum eu am crescut la ţară, am stat în preajma străbunicii Anika şi a bunicii Lidia. Ambele au avut o influenţă mare asupra mea, în special în zona gastronomică. Cred mult în exemplul pe care l-am avut în copilărie. Ele m-au învăţat să apreciez gătitul acasă, m-au apropiat de bucătărie şi mi-au insuflat dragostea de gătit.

Însă primele amintiri legate de mâncare şi de grădinărit le am cu Anika. Imagini foarte vii încă mai am în minte despre momentele în care scotea din cuptorul sobei cartoful copt sau cum făcea pâine prăjită în untură cu zahăr.

Când am ales numele restaurantului, aminitirile cu Anika au fost cele care au răscolit cel mai mult în mine, nevoia de simplitate şi totodată orientarea spre ingredient şi sezonalitate, aşa cum ne făcea şi ea mâncarea. Străbunica mea, Anika, avea şi o mică grădină de legume de care se îngrijea, acesta fiind un alt exemplu pe care l-am urmat la restaurant: să avem în fiecare an o grădină proprie de care se ne folosim în formarea meniului.“

 

Tiberiu Stoian,

proprietarul companiei Exonia din Iaşi, care produce ambalaje:

„Natural, în primii ani ai carierei mele am fost influenţat de mama. Şi de grija care o frământa permanent că aş putea să îmi neglijez studiile universitate de dragul aventurii antreprenoriale pe care o începusem. Cu bunătate şi multă bucurie mi-a urmărit evoluţia şi mi-a ghidat cu atenţie paşii când mă entuziasmam peste măsură şi exista riscul real de a deveni superficial în luarea unor decizii importante. Mama nu mi-a fost alături fizic când am debutat în afaceri pentru că ne despărţeau vreo 700 de kilometri, dar am simţit-o permanent în preajmă veghind asupra mea de la distanţă. Permanent m-am întrebat dacă fac ceea ce şi mai ales cum trebuie şi din perspectiva ei, chiar şi acum când nu mai este nici măcar la distanţă. Am devenit mai bun, mai creativ şi mai echilibrat şi datorită ei. Sunt recunoscător şi colegelor mele, alături de care am creat din nimic, afaceri care au crescut uneori spectaculos şi care ne-au adus tuturor multe satisfacţii profesionale. Şi mă gândesc acum cu recunoştinţă la primul meu director operaţional, o femeie puternică şi hotărâtă care m-a susţinut în perioada de început care a fost oricum numai nu uşoară. Şi avocatul nostru, «sfătuitorul de bine» şi pavăza noastră care ne păzeşte de răi şi rele, care este tot o femeie şi tot specială şi care îmi este alături dedicată 100% de mai bine de 15 ani.  

Este însă o femeie deosebită care m-a acceptat aşa cum sunt, ambiţios şi câteodată enervant de meticulos, care m-a încurajat mereu şi care reprezintă stâlpul care mă susţine şi mă face puternic. Nadia este alături de mine necondiţionat, la muncă şi acasă, pentru a construi deopotrivă o companie puternică, dar şi o familie frumoasă care dă sens vieţii noastre. Fără Nadia nu aş fi ajuns aici, iar bucuria succesului nu ar fi fost, fără ea, la fel de spectaculoasă. Da, sunt norocos să am în preajma mea bărbaţi de încredere, dar mai ales femei frumoase şi talentate.“

 

Fady Chreih,

CEO al reţelei private de sănătate Regina Maria:

„Valorile învăţate în familie sunt cele care mă ghidează constant şi în viaţa profesională. Cred că este necesar pentru un lider să conducă şi cu empatie şi compasiune, nu doar cu fermitate. Iar acestea sunt valori pe care le-am trăit în primul rând în familie, unde am fost şi sunt înconjurat de femei care mă inspiră şi mă ajută să fiu un om mai bun.

Bunica mea, o femeie simplă şi fără multă educaţie, mi-a arătat cum munca onestă şi perseverentă te pot ajuta să-ţi depăşeşti condiţia socială. Avea un spirit antreprenorial nativ şi o intuiţie care a ghidat-o în multe situaţii. Mama mi-a insuflat dragostea pentru familie şi m-a crescut în spiritul învăţării continue, iar asta a devenit una dintre constantele carierei mele. De când am trecut de la banking la healthcare, un domeniu extrem de complex şi de dinamic, am avut şi am în permanenţă foarte multe de învăţat. Încerc să fiu mereu la curent nu doar cu noutăţile din business, ci mai ales cu toate inovaţiile medicale care apar frecvent peste tot în lume.

Soţia mea mă inspiră zilnic să fiu mai bun cu cei din jur, să ofer sprijin şi ajutor necondiţionat acolo unde este nevoie de mine. Toate aceste ancore familiale, pentru care sunt extrem de recunoscător, reprezintă o sursă de echilibru şi de inspiraţie pentru evoluţia mea personală şi profesională.

În plus, la Regina Maria, eu şi colegii mei ne întoarcem constant la valorile Reginei, care, în urmă cu 100 de ani, au inspirat o ţară şi chiar o lume întreagă. Vorbesc aici despre avangardismul ei, gândirea vizionară, dăruirea şi grija pentru oameni. Însă, personal, revin de fiecare dată la familie, care rămâne o valoare esenţială pentru mine.“

 

Andrei Sârbu,

CEO al brokerului imobiliar SVN România:

„O femeie care m-a inspirat în ultimii 12 ani şi pe care o admir foarte mult este soţia mea – Oana Sârbu. Reuşeşte să fie soţie, avocat şi prieten bun fără să compromită niciunul dintre aceste roluri. Este extraordinară naturaleţea cu care gestionează totul în jurul ei.

Am cunoscut-o pe Oana în anul 2008, când ea avea 19 ani şi eu 27. Ea tocmai fusese admisă la Facultatea de Limbi Străine (Universitatea Bucureşti), iar eu mă pregăteam să fac trecerea de la statutul de angajat la cel de antreprenor. 

Oana m-a ajutat foarte mult încă de la începutul relaţiei noastre, în special datorită caracterului ei puternic, aportul său din acest punct de vedere fiind important într-un moment general în care am preluat frâiele unei francize Coldwell Banker. Anii au trecut şi, după absolvirea primei facultăţi, Oana a decis să-şi schimbe orientarea profesională şi s-a înscris astfel la Facultatea de Drept, lucrând ca intern - încă din al doilea an de studii - la una dintre cele mai mari case de avocatură din România.

Un moment decisiv pentru mine a fost în decembrie 2019 când, în timpul vacanţei noastre la schi, m-a asistat din punct de vedere profesional şi într-un timp record în semnarea pentru preluarea frâielor SVN România. Ea este cea care m-a ajutat în negocierea perfectă a contractelor cu entitatea din SUA, SVN Interna­tional Corp, şi cea care a pregătit tot ce înseamnă pachete juridice, contracte cu clienţi şi furnizori în momentul în care am trecut spre brandul SVN.

Businessul nostru este unul extrem de complicat şi vorbim de mii de pagini de contracte care trebuie înţelese, negociate, redactate şi semnate de multiple părţi, iar Oana a demonstrat o măiestrie incredibilă din acest punct de vedere. La nivel subiectiv, nu cred că aş fi avut curajul de a pune pixul de foaie fără să beneficiez de aportul ei şi fără să o am aproape.

Ţinând cont de nivelul de pregătire pe care a reuşit să îl acceadă în 2020, în ciuda tuturor problemelor de piaţă cauzate de pandemia Covid-19, Oana a progresat încă o dată şi a trecut de la nivelul de angajat la cel de antreprenor, devenind astfel partener la o puternică casă de avocatură din Bucureşti, Domokos Partners.

Sunt extrem de mândru şi consider, obiectiv vorbind, că motivarea noastră reciprocă din toţi aceşti ani ne-a făcut să realizăm lucruri mari, pornind de la zero. Iar Oana este şi principalul motor al motivării şi energiei în relaţia noastră. Îi multumesc din suflet că mi-a dat ocazia să o cunosc şi să fiu lângă ea în aceşti ani frumoşi.“

 

Lucian Azoiţei,

dezvoltator imobiliar, cu mai multe proiecte rezidenţiale în portofoliu, sub umbrela Forty Management:

„Pot să vorbesc mai degrabă despre o tipologie decât despre un nume. Mă inspiră femeia care este şi feminină, care reuşeşte să aibă şi grijă de casă şi care este un factor de stabilitate, care are şi succes în business – dar nu neapărat schimbă lumea – şi mai oferă şi celor din jur ceva, oricât de puţin. Adică o femeie echilibrată şi altruistă.“