Style

Pijama party: Din dormitor direct pe stradă sau cum s-au transformat banalele pijamale în fashion statement. Galerie Foto

06 iun 2016 1873 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Era începutul anilor 2000 când Kate Moss a decis să revoluţioneze lumea modei din nou şi să poarte o cămaşă de noapte pe post de rochie. Un obiect vestimentar care anterior era prizonierul dormitorului, purtat doar „în spatele uşilor închise“, a devenit un fashion statement.

Aproape două decenii mai târziu, trendul pijamalelor purtate în plină zi, în plină stradă, a revenit în forţă, astfel că şi expresia de pijama party şi-a schimbat sensul. Au apus vremurile în care petrecerile în pijamale aveau loc după lăsarea întunericului, acasă, cu un festin culinar caloric şi un film romantic pe fundal. Astăzi, pijamalele de satin sau cămăşile de noapte înflorate sunt la fel de potrivite pentru un cocktail la apus ca şi pentru o întâlnire de prânz cu prietenii.

„Lenjeria purtată pe deasupra şi nu pe dedesubt face parte din ADN-ul Dolce & Gabbana la fel de mult ca şi Sicilia. Casa de modă a fost unul dintre pionierii emancipării lenjeriei, fie că vorbim de corsete sau de maiouri masculine, astfel că în anii ’90 lenjeria a ieşit în plină stradă şi percepţiile asupra acestui obiect vestimentar s-au schimbat radical. Acum a venit rândul pijamalelor“, spun designerii casei de modă italiene în prezentarea colecţiei de vară 2016.

Podiumul Dolce & Gabbana a fost astfel luat cu asalt de pijamale colorate, din mătase sau satin, cu imprimeuri florale curajoase sau cu animal printuri. Acelaşi trend, într-o interpretare similară, a dominat şi podiumurile altor case cu greutate, de la Gucci la Alexander Wang şi de la Etro la Givenchy. Toţi au încercat să „elibereze“ pijamalele din arestul la domiciliu, pentru a-i oferi libertate de mişcare şi de exprimare. Şi au reuşit. Din nou.

Au trecut deja aproape 20 de ani de când Kate Moss a scos pentru prima dată pijamalele în stradă. Tot la fel de mult timp a trecut din momentul în care eu am făcut cunoştinţă cu primele cămăşi de noapte de mătase, o parte importantă din „averea“ bunicii mele. Era o după-amiază călduroasă de vară, iar razele soarelui intrau curajoase prin fereastra camerei de la stradă. Bunica, mai secretoasă decât de obicei, avea să mă facă părtaşă a unui ritual căruia i-am rămas fidelă mulţi ani de atunci înainte. Când voiam să fugim de căldură sau de lumea exterioară, ne închideam în camera de la stradă şi studiam cămăşile de noapte. Nu le purtase niciodată. Le cumpăra, însă le păstra ca pe nişte obiecte de cult. Erau câteva zeci, mi-aduc aminte ca şi când ar fi fost ieri. Din mătase sau satin, în nuanţe pastelate cele mai multe, cămăşile de noapte urmau să-mi fie lăsate moştenire. Le probam pe toate, una câte una. Mă simţeam de parcă urma să merg la o petrecere. Ceva rupt din „The Great Gatsby“. Ce bijuterii de familie, ce ceasuri sau tablouri, aveam câteva zeci de cămăşi de noapte. Încă de atunci, în timp ce analizam lucrătura dantelei şi imprimeurile delicate, mă gândeam că este păcat ca asemenea creaţii să fie ţinute prizoniere în dormitor. Şi totuşi nu am avut curajul să le scot din anonimat. Le mai am şi astăzi, însă sunt în continuare prinse între uşile casei. Unele sunt la fel de actuale acum ca acum două decenii, desprinse parcă de pe podiumul Givenchy. Casa de modă a pariat pe alb şi negru, pe satin, dantelă delicată, pe modele ce par că abia s-au ridicat din pat, dar sunt deja pregătite pentru party. Machiajul minimalist şi părul natural fac şi ele parte dintr-un puzzle atent construit.

De altfel, avantajul pijamalelor este că par potrivite pentru orice eveniment. Petrecere? Ce poate fi mai potrivit decât puţină dantelă şi puţină piele la vedere? Prânz între prieteni? O pereche de pantaloni veseli şi coloraţi şi o bluză cu croi de cămaşă sunt oricând o variantă potrivită. Pijmaua este versatilă, adaptabilă şi o piesă cheie în dressingul oricărei fashioniste.

Da, nu a ajuns încă la statutul pe care îl are micuţa rochie neagră (little black dress) şi nici nu cred că pijamaua va ajunge vreodată acolo. Dar nici nu cred că îşi doreşte. Dacă rochia neagră este ca o fată cuminte, pijamaua este ca o tipă curajoasă, dispusă să experimenteze şi să se joace cu moda. Pe scurt, Dress to impress!